ШОЈГУ ПОТВРДИО НАЈВЕЋУ НОЋНУ МОРУ ЗА ЗАПАД

ŠOJGU POTVRDIO NAJVEĆU NOĆNU MORU ZA ZAPAD

4 aprila 2023

NEKI avioni beloruskog ratnog vazduhoplovstva već mogu da nose i koriste taktičko nuklearno oružje, rekao je Sergej Šojgu na sastanku sa komandnim sastavom Oružanih snaga RF.

Ruski ministar odbrane to nije otkrio, ali vojni eksperti procenjuju da se radi o sedam jurišnih aviona Su-25 i o „najmanje 20 taktičkih nuklearnih bombi“.Taktičkim se smatraju sve takve bombe snage manje od 10 kilotona.

Šojgu je na istom sastanku potvrdio i da je beloruska vojska dobila taktičke raketne sisteme Iskander-M koji mogu da imaju i klasične i nuklearne bojeve glave.

Šojgu je naglasio da su znatno povećane vojne moućnosti Belorusije odgovor na povećanje borbene gotovosti snaga NATO u Poljskoj i baltičkim državama i na „intenziviranje obaveštajnih aktivnosti alijanse u blizini granica Rusije i Belorusije“.

Prema Šojguovim rečima, delovanje zapadnog vojnog bloka može dovesti do dalje eskalacije ukrajinskog sukoba, ali to neće uticati na ishod specijalne vojne operacije.

Antiruski kurs Zapada, kako je rekao, pojačava konfrontaciju Moskve i Kijeva:

„Objavili su da su ove godine spremni da Kijevu isporuče preko 200 tenkova zapadne proizvodnje i više od 400 savremenih borbenih oklopnih vozila. Ukrajinska vojska sa iste strane dobija i dalekometno oružje, uključujući rakete dometa do 150 km“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. michael pan says:

    Tako, tako, samo tako ... nek zapadni "partneri" crknu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *