ШОЈГУ: Пратимо НАТО бродове у Црном мору, наша војска је спремна на све

ШОЈГУ: Пратимо НАТО бродове у Црном мору, наша војска је спремна на све

7 новембра 2021

Руска војска прати америчке ратне бродове на Црном мору и не сме да дозволи провокације са њихове стране, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу за телевизију „Русија 1“.– Ми, наравно, знамо да када у Црно море уђе брод нерегионалне силе, када схватимо да је наоружан далекометним високопрецизним оружјем, када схватимо да има то оружје, тј. да не иде у туристичку посету, наравно, пратимо га и знамо да су у сваком тренутку могуће неке провокације, као што је то не тако давно био случај са британским бродом. И, наравно, не смемо да дозволимо такве ствари – рекао је министар, коментаришући присуство америчких бродова на Црном мору.

Он је напоменуо да је то готово стални покушај „да нас провере, да провере колико смо спремни“, да виде како је изграђен цео систем дуж обале Црног мора и уопште на југу Русије. Према речима министра, Сједињене Америчке Државе нису једине у оваквим проверама и таквим походима.

– Колико знам, предстоје им војне вежбе, вежбе са нашим суседима, вежбе са грузијском флотом и вежбе са украјинском флотом. Па, ми такође изводимо вежбе и наставићемо то да радимо – додао је он.

У Црно море је 30. октобра ушао амерички разарач „Портер“ наоружан крстарец́им ракетама. Прате га снаге и средства Црноморске флоте. На Црном мору већ се налази и амерички командни брод „Маунт Витни“.

Раније је америчка Шеста флота саопштила да су бродови отишли на Црно море како би вежбали заједничке операције са савезницима и партнерима у НАТО-у у региону.

У октобру је разарач америчке морнарице „Чејфи“ покушао да наруши руску државну границу у Јапанском мору, али је био приморан да се повуче под притиском великог противподморничког брода „Адмирал Трибуц“.

Пре тога је у јуну руску државну границу на Црном мору нарушио британски разарач „Дефендер“, којег су заједничким напорима флоте и авијације протерали из руских територијалних вода.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Petrovgrad says:

    Ameri mogu da se zezaju sa Severnom Korejom, ali sa Rusijom nikako. Braćo Rusi, da ste odlučni ne bi Ameri ne pomislili da Vam se približe. Krenite u Kubanskim vodama, bili bi potopljeni na pola Atlantika, čisto opreza radi. Mene kao običnog čoveka, koji stoji na strani Rusa ubedjuje da Rusija još nije spremna da parira Americi u punoj meri. Da će bog za deceniju dve Ruska mornarica biti u lukama Njujorka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u