ШОЈГУ ПРЕДЛОЖИО да Русија у Сибиру изгради 3-5 градова са 500.000 до милион становника

ŠOJGU PREDLOŽIO da Rusija u Sibiru izgradi 3-5 gradova sa 500.000 do milion stanovnika

9 avgusta 2021

MINISTAR odbrane Rusije Serej Šojgu rekao je na sastanku sa naučnom zajednicom Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka da bi u Sibiru trebalo izgraditi nekoliko velikih gradova koji bi postali sektorski ekonomski centri.„Moramo izgraditi tri, a po mogućnosti pet velikih centara naučnih, industrijskih i ekonomskih centara u Sibiru. Drugim rečima: gradove sa 300-500 hiljada stanovnika, još bolje – sa po milion ljudi“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, takvi planovi su postojali i u sovjetsko vreme, neposredno pre raspada SSSR.

U aprilu je ruska vlada odobrila državni program društveno-ekonomskog razvoja arktičke zone do 2024.

Šojgu je čak sugerisao da glavni grad Rusije bude u Sibiru, aludirajući da to bude Novosibirsk.

Vladimir Putin nije pristalica izmeštanja prestonice iz Moskve, ali je saglasan da se neka ministarstva presele u Sibir.

Istovremeno je izrazio žaljenje što je u savremenoj Rusiji nemoguće realizovati velike projekte kao što su bili Komsomolsk-na-Amuru, Krasnojarska i Sajano-Šušenska hidrocentrala i Bajkalsko-amurska magistrala.

Ruski mediji prenose da bi „Šojguovi gradovi“ već u startu Rusiji doneli oko 300 hiljada radnih mesta, nove puteve, mrežu aerodroma i luka… Da bi BDP Sibira porastao bar za trećinu…

KOMENTARI4 komentara

 1. Cetnik says:

  Mozemo li mi iz Srbije da naseljavamo?

  • Beli Orao says:

   Ja lično biram Krim i preseliću se tamo !

 2. test01 says:

  Rusi su to isto radili posle 2 Sv, rata i napravili su i naselili par gradova na Istoku Rusije. Ali Rusija slabo ulaze u te daleke, nenaseljene prostore pa narod se iseljava kad god moze - traze bolje kao i svugde u svetu... Obicno imaju samo jednu industriju u tom gradu i narod treba da zivi od toga (na primer tvornica cementa) ...

 3. independent says:

  Imali su vec rusi za vreme staljina u sibiru gradove sa desetinama miliona stanovnika.Zvali su se GULAZI.Došlo je vreme izgleda da se ponovo naprave radni logori poceli su i rusi da se bune ponovo protiv stanja u Rusiji a car putin to ne voli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *