ШОЈГУ: „Русија је успоставила стратешки паритет са земљама NATO“

ШОЈГУ: „Русија је успоставила стратешки паритет са земљама NATO“

25 маја 2017

РУСИЈА је постигла стратешки паритет са земљама NATO – саопштио је Сергеј Шојгу.

Притом је навео да ће Оружане снаге Русије добити 2019-те ловце пете генерације Т-50, а супер модерне зенитне ракетне системе С-500 – до 2020. године.

Министар одбране РФ је оценио да ће његова земља и тиме „поставити поуздану баријеру муњевитом глобалном удару противника”.

Шојгу је нагласио да ће Т-50 и С-500 знатно побољшати могућности Оружаних снага Русије за борбу са савременим средствима ваздушно-космичког напада.

Он је, наступивши у горњем дому руског парламента, додатно истакао:

„Ми и увођењем у наоружање Т-50 и С-500 реализујемо зацртани план формирања сигурне баријере муњевитом глобалном удару и обезбеђујемо ненуклеарно обуздавање сваког високотехнолошког агресора”.

Потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин, у чијој надлежности су војна наука и војна индустрија, после Шојгуа је изјавио да Москва располаже свим могућностима, укључујући и „физичке”, да заштити и себе и своје савезнике.

Рогозин је ово рекао на отварању изложбе „За пријатеље своје”, која је посвећена 140-годишњици рата за ослобађање Бугарске. У наставку је подвукао:

„Ми своју млађу браћу никада нисмо остављали на цедилу и нећемо остављати, поготово не сада. Ми имамо све неопходне и чисто физичке могућности да не дозволимо било какав притисак на себе, а и да никога ко нам је важан не оставимо на цедилу”.

Рогозин је пожелео да ни Руси ни Бугари никада не забораве на рат за ослобађање Бугарске, како не би било битанги које покушавају да руше споменике и пропагандистички оспоравају „крв којом је натопљена наша заједничка земља”.

Иначе, поводом Шојгуових речи, пуковник Виктор Баранец, познати московски војни коментатор, објаснио је да је девет авиона Т-50 већ спремно да полети, а да ће се ускоро појавити још три.

Додао је да ће ракетни системи С-500 моћи да гађају циљеве и у блиском космосу, односно да уништавају балистичке ракете и на висини око сто километара.

Баранец је још додао: „Све трупе које NATO гомила у Европи – у случају реалне ратне претње – „покриће” неколико ракета „Јарс”. Данас се војни паритет не мери бројем топова него стањем нуклеарних снага, а код нас је са тим све нормално. Ускоро ће се појавити наш нови мобилни, железнички ракетни систем којег се Американци страшно боје. Он ће се већ кроз годину и по кретати по Русији и повећати главобољу западних јастребова који одбијају да пристану на позиве Москве да се заустави трка у наоружању”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u