ШОЈГУ: „Русија је успоставила стратешки паритет са земљама NATO“

ŠOJGU: „Rusija je uspostavila strateški paritet sa zemljama NATO“

25 maja 2017

RUSIJA je postigla strateški paritet sa zemljama NATO – saopštio je Sergej Šojgu.

Pritom je naveo da će Oružane snage Rusije dobiti 2019-te lovce pete generacije T-50, a super moderne zenitne raketne sisteme S-500 – do 2020. godine.

Ministar odbrane RF je ocenio da će njegova zemlja i time „postaviti pouzdanu barijeru munjevitom globalnom udaru protivnika”.

Šojgu je naglasio da će T-50 i S-500 znatno poboljšati mogućnosti Oružanih snaga Rusije za borbu sa savremenim sredstvima vazdušno-kosmičkog napada.

On je, nastupivši u gornjem domu ruskog parlamenta, dodatno istakao:

„Mi i uvođenjem u naoružanje T-50 i S-500 realizujemo zacrtani plan formiranja sigurne barijere munjevitom globalnom udaru i obezbeđujemo nenuklearno obuzdavanje svakog visokotehnološkog agresora”.

Potpredsednik vlade RF Dmitrij Rogozin, u čijoj nadležnosti su vojna nauka i vojna industrija, posle Šojgua je izjavio da Moskva raspolaže svim mogućnostima, uključujući i „fizičke”, da zaštiti i sebe i svoje saveznike.

Rogozin je ovo rekao na otvaranju izložbe „Za prijatelje svoje”, koja je posvećena 140-godišnjici rata za oslobađanje Bugarske. U nastavku je podvukao:

„Mi svoju mlađu braću nikada nismo ostavljali na cedilu i nećemo ostavljati, pogotovo ne sada. Mi imamo sve neophodne i čisto fizičke mogućnosti da ne dozvolimo bilo kakav pritisak na sebe, a i da nikoga ko nam je važan ne ostavimo na cedilu”.

Rogozin je poželeo da ni Rusi ni Bugari nikada ne zaborave na rat za oslobađanje Bugarske, kako ne bi bilo bitangi koje pokušavaju da ruše spomenike i propagandistički osporavaju „krv kojom je natopljena naša zajednička zemlja”.

Inače, povodom Šojguovih reči, pukovnik Viktor Baranec, poznati moskovski vojni komentator, objasnio je da je devet aviona T-50 već spremno da poleti, a da će se uskoro pojaviti još tri.

Dodao je da će raketni sistemi S-500 moći da gađaju ciljeve i u bliskom kosmosu, odnosno da uništavaju balističke rakete i na visini oko sto kilometara.

Baranec je još dodao: „Sve trupe koje NATO gomila u Evropi – u slučaju realne ratne pretnje – „pokriće” nekoliko raketa „Jars”. Danas se vojni paritet ne meri brojem topova nego stanjem nuklearnih snaga, a kod nas je sa tim sve normalno. Uskoro će se pojaviti naš novi mobilni, železnički raketni sistem kojeg se Amerikanci strašno boje. On će se već kroz godinu i po kretati po Rusiji i povećati glavobolju zapadnih jastrebova koji odbijaju da pristanu na pozive Moskve da se zaustavi trka u naoružanju”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *