ШОЈГУ: Русија подржава Венецуелу

ŠOJGU: Rusija podržava Venecuelu

15 avgusta 2019

Rusija podržava nezavisnu spoljnu politiku Venecuele i njeno protivljenje pokušajima SAD da smene legalno izabranu vlast, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku s venecuelanskim kolegom Vladimirom Padrinom Lopezom u Moskvi.

„Pažljivo pratimo događaje u Venecueli. Uočavamo pritisak Vašingtona koji je bez presedana, a čiji je cilj destabilizacija situacije u vašoj zemlji“, rekao je Šojgu tokom sastanka s kolegom iz Venecuele.On je naveo da su napori venecuelanskog rukovodstva doveli do propasti američkog plana da se pod izgovorom humanitarne invazije organizuju masovni protesti koji bi doveli do daljeg raskola u društvu.

„Smatramo da samo Venecuelanci imaju pravo da određuju svoju budućnost. Spoljno mešanje, posebno u sadašnjoj, krajnje napetoj situaciji, smatramo nedopustivim“, naglasio je Šojgu.

On je naveo da nacionalne oružane snage Venecuele predstavljaju garanciju očuvanja državnog poretka i teritorijalne celovitosti Republike.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv zakonito izabranog predsednika države Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio zakletvu. Predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido nezakonito je proglasio sebe privremenim šefom države, što su SAD i druge zapadne zemlje podržale.

Rusija, Kina, Turska i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Drago mi je da podrzavate Srbiju, pardon: Venecuelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *