ŠOJGU: Ruski vojnici 2014. godine biće na nivou vodećih armija

ŠOJGU: Ruski vojnici 2014. godine biće na nivou vodećih armija

20 oktobra 2013

sojgu_310x186Pripreme ruskih vojnih pilota i mornara 2014. godine dostići će nivo vodećih armija sveta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, najavljujući i da će Ministarstvo odbrane sledeće godine započeti serijsku kupovini borbene opreme za vojnike „Ratnik“.

Po povratku iz posete Brazilu i Peruu, koja je trajala od 14. do 17. oktobra, Šojgu je u subotu ruskim novinarima rekao da su pokazatelji za pripadnike vojske značajno povećani ove godine i da će ta tendencija biti učvršćena naredne godine, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, nacrt budžeta za 2014. i planovi za 2015. i 2016. razrađeni su do detalja i neće biti redukcija.

„To su nastavak razvoja, modernizacija i jačanje Oružanih snaga Rusije“, rekao je Šojgu.

On je najavio da će 2014. Ministarstvo početi sa serijskom kupovinom borbene opreme „Ratnik“, koja obezbeđuje svakog vojnika sa približno 40 elemenata – uključujući naoružanje, sredstva veze, navigaciju, optiku, štitnike za laktove i kolena, ličnu zaštitu i sredstva za preživljavanje.

Itartas prenosi da, po mišljenju pojedinih eksperata, komplet uniforme, navigacije i oružja prevazilaze slične obrasce u zemljama NATO-a.

Govoreći o rezultatima posete južnoameričkim zemljama, ruski ministar je naveo da su sa Brazilom pri kraju pregovori o mogućoj kupovini ruskih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“ za zaštitu civilnih i vojnih objekata od modernih sredstava za napade iz vazduha.

Interesovanje za „Pancire“ brazilske vojske uslovljeno je, između ostalog, neophodnošću rešavanja zadataka PVO u vreme velikih međunarodnih sportskih događaja, poput Svetskog prvenstva u fudbalu sledeće godine i Olimpijade u Rio de Žaneiru, navodi Itartas.

Ističući dobru perspektivu za razvoj vojno-tehničke saradnje, Šojgu je rekao da je „spektar veoma širok – od sistema PVO do aviona pete generacije“.

Prema njegovim rečima, Rusija je Peruu predložila zajedničko formiranje servisnog centra za helikoptersku tehniku, a uskoro bi Rusiju mogla da poseti peruanska delegacija radi upoznavanja sa mogućnostima ruske oklopne tehnike, uključujući tenk T-90S.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *