ШОЈГУ САОПШТИО: Мало је недостајало да Русија више не постоји…

ŠOJGU SAOPŠTIO: Malo je nedostajalo da Rusija više ne postoji…

12 oktobra 2019

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu od 22. septembra 2019: Dugo nismo razumeli suštinsku prirodu onoga što se dešava oko nas.

Da je ​​Zapad nastavio da se ponaša onako kako je počeo da se ponaša za vreme Gorbačova – da je održao sva svoja obećanja, da nije pomerao NATO sve bliže našim granicama, da nije proširio svoj uticaj na naše susede i da se nije umešao u unutrašnje stvari naše zemlje – čini mi se da bi zapad na kraju uspeo u svemu.Uspeli bi da postignu cilj koji su sebi postavili, a to je uništenje i porobljavanje naše zemlje, kao što je Zapad učinio bivšim sovjetskim republikama.

Proces oporavka našeg zdravog razuma počeo je 1999. godine. Od tog trenutka, sa teškoćom smo se borili za sve što nam je vredno ne bismo li na kraju došli do situacije u kojoj je svet ipak prestao da bude unipolaran. A Zapad, naravno, nije nimalo srećan zbog toga. On ulaže sve napore kako bi za sebe povratio monopol uticaja u svetu.

Neki smatraju da je široko rasprostranjeno protivljenje Rusije počelo pre samo pet godina – sa Ukrajinom i Krimom. Ali greše. Preporučio bih detaljno sećanje na ono što se dešavalo devedesetih, 2008., 2013. godine. Kakve su se sve besmisliCe govorile i pisale o nama dok smo se pripremali za Olimpijske igre u Sočiju! A to nikako nije bila samo manifestacija medijskog rata.

Ne želim da ulazim u detalje. Ali sa mog stanovišta, značaj onoga što se dešava je sledeći: Zapad je odavno stvorio obrasce i algoritme za svrgavanje legitimne vlasti u bilo kojoj zemlji koju smatra neposlušnom.Naravno, sve se to radi pod transparentom širenja demokratije. Pa, u kojoj se to zemlji, u koju su „doveli demokratiju“ ta demokratija ukorenila: u Iraku, Avganistanu ili Libiji? Ili u bivšoj Jugoslaviji koja je „demokratskim“ bombardovanjem 1999. godine prisilno rastavljena na šest zemalja? Jednostavno možete da zaboravite na suverenitet i nezavisnost nakon bilo koje američke intervencije. I da li je iko iznenađen činjenicom da većina naftnih polja u toj istoj Libiji pripada američkim kompanijama ili kompanijama pod američkom kontrolom?

Naše zapadne kolege vole da optužuju Rusiju za vođenje neke vrste “hibridnog rata.” Ali moram da istaknem da je sam Zapad taj koji vodi prave hibridne ratove. Trenutno, na primer, napuštajući Avganistan u stanju polu-devastacije, Amerikanci marljivo prave nerede u Venecueli, naravno u cilju „trijumfa demokratije“!

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. petrovgrad says:

  Dobro jutro Kolumbo, što su bombardovali Jugoslaviju 99. nego im je bila vojna vežba za Rusiju.Šta ih je odvratilo ako ne strah od nekog pijanog generala da ne pritisne crveno dugme ili onako pijan obori nešto sa komandnog stola. Za vreme pijendure Jelcina nisu se tako bribližili Rusiji.

  • padre says:

   Razboriti Ameri uplašili se nekog pijanog Rusa, pa su malo usporili u sveopšte dobro, to si hteo da kažeš?

  • teoretičar says:

   Petrovgrade i padre - ja sam malo priglup i nisam razumeo ni jedan vaš komentar. A pošto ja u sebi mislim da sam jako pametan, to me strašno nervira. Eto, ponekad i priznam. Prvo nisam razumeo petrovgradovu misao a onda još manje padretovo razjašnjenje. Sad sam ko u magli. Časna reč, nikako ne mogu da uhvatim pijanog generala a još manje da ga povežem sa nekim uništenjem i strahom. Kod petrovgrada mi Jelcinj izgleda kao nevinašce a kod padrea ameri koji su zastali na nekom putu u sveopšte dobro zbog nekog pijanog generala, izgledaju kao pozitivne zaustavljene revolucionarne snage. A ne mogu da uprostim shvatanje kada su oba komentara kratkoznačna. Aj dobri ljudi, pomašte braćo! Ja sam znao da brojim od deset unazad sa godin dana a da množim do jedan sa dve godine. Ne naglas, ali to ne menja ništa. Znanje je znanje. Sav sam genije, ali to bilo kad sam bio mali. Danas mi malo teže ide od ruke da shvatim savremenu matematiku.

   • Slobodanka says:

    Jednostavno je. "Petrvograd" je dao savet-rešenje Šojguu. Kulturnog, lepo vaspitanog i pametnog rusijskog generala (ministra odbrane, predsednika, itd.) Ameri se sigurno ne boje. Ali boje se ludo pijanog. Više vredi ludo-pijan Rus pa makar bio i priglup ili sa nekom drugom ozbiljnom manom.

 2. Velika Metla says:

  Suncetižarko,pa da li je moguće da je moj otac s 4 razreda Osnovne škole bio svesniji i trezveniji od ruskih državnika? Sramota za Rusiju! Ogromna sramota. I ko vam može verovati da vi nećete ponoviti istu grešku,jer mi se čini da ni sada niste ništa naučili iz prethodnih grešaka? Dozvoljavate da vam u držvi rovari sve i svako,od "NVO"pa do svakakvih špijuna i štetočina. Daj BREEE....,malo više odlučnosti.

  • Nikanor says:

   Velika metla, izgleda da ti nisi pročitao šta o dešavanju u Rusiji za vreme vlasti Borisa Jeljcina piše dugogodišnji izveštač iz Moskve Đorđe Milošević. Jeljcin je bio američki čovek, o svemu se dogovarao s njima, a desna ruka mu je bio ministar inostranih poslova Andrej Kozirjev, još odaniji SAD. Znaš li gde danas živi Andrej Kozirjev? U Majamiju. I najžešći je protivnik Vladimiru Putinu. Znaš li za čiju kompaniju radi? Milana Panića, budaletine koga su Amerikanci uvalili Srbiji, kao štu su uostalom uvalili i Miloševića i one koji su ga nasledili pa svi rade za njihove interese sve do danas. Ukucaj u Gugl pretragu tekst ” Povratak Andreja Kozirjeva” pa pročitaj članak. Sve što je Sergej Šojgu o situaciji u kojoj se Rusija nalazila pre dolaska na vlast Vladimira Putina opisano je u tom članku. O stanju u državama u kojima je "uvođena demokratija" od strane Zapada znaju i vrapci na grani. Ni u jednoj državi u kojoj su oni uspostavljali demokratiju više nema ni države ni demokratije, već samo haosa, bezvlašća ili tiranije nametnutih vođa, a najviše gladi. Kakav su starndard imali stanovnici Libije za vreme vladavine Gadafija u odnosu na današnji? Đaci i studenti su imali besplatno školovanje a sam Gadafi je stanovao pod šatorom, izjavljujući da će tako biti sve dok i poslednjem stanovniku Libije ne obezbedi krov nad glavom. Kakav standard su imali stanovnici Sirije pre dolaska uterivača demokratije? Zna li iko koliko hiljada stanovnika Sirije je izgubilo život, dok se broj gradova koji nisu razoreni do temelja mogu izbrojati na prstima jedne ruke. Koliko desetina godina će nakon prestanka užasa u Siriji trebati da se izgradi sve što je uništeno? Možda će biti malo i stotinu godina.

 3. milorad2 says:

  ima lek za širenje američke "demokratije". Odma bez pardona i razmišljanja exponente unutar zemlje, NVO trolove, ama SVE koji su umešani u deljenje para koje u koferima donose sa zapada ali odma da pojede mrak.Biće potrebno stvaranje specijalnih snaga sa izuzetnim iznad ustavnim ovlašćenjima i velkom selekcijom i tajnošću a i postrojenja za tako nešto ali ti ljudi nisu zsalužili ni sudjenje ni presudu, samo ih skloniti negde i zaboraviti ključ. Gvantanamo je svima recept kako to amerikanci rade sa nepodobnima:)Samo ih treba iskopirati.IZDAJA koju takve oportunističke grupe razbojnika sa državljanstvom (jedna od obaveznih zakonskih mera je oduzimanje državljanstva momentalno takvim tipovima to isto rade englezi i amerikanci i postoji dbar razlog za taj potez,bez državljanstva jedinka je NIŠTA, zec u kavezu) napadnute države je toliko ogromna toliko opasna i toliko razorna da njih jednostavno ne treba ni jednog momenta putiti, ma ni sekunde da deluju dalje i šire mreže.Mi smo to jako lepo vodeli na našem primeru a i dan danas imamo problme sa uspavanim ćelijama koje neće da spavaju jer im treba lova pa nasrću na gazdu da utiče na "ruski maligni uticaj" u srbiji.Taj uticaj je smišljen u beogradu u štabovima nekoliko NVO by the way.Šta bi bilo da dobiju signal za napadne smem ni da zamislim ,pretpostavljam da bi cela srbija morala da završi u vanrednom stanju zbog toga i prekim sudovima. ili vojnoj upravi.I to nas čeka ako ne budemo bili mudri i rešili šiptare SUTRA, što pre ih izbrišemo sa table to će nam biti lakše da se branimo od raznoraznih NVO likova.

  • teoretičar says:

   ma kažem ja da treba da krenemo, milorade. Evo, ja ti se pridružujem . Kad ono beše datum sastatnka ajduka?

 4. A akoM says:

  Rusi su jedva to shvatili!Kako će onda shvatiti ono što USA-Zapad planira i smjera,i što će,daklen napraviti!?!Predlažem im stoga da hitno naprave veliku tvornicu vitamina,naročito B-vitamina!

 5. draganznas says:

  sirenje americke demokratije nije bas vec duboke drzavbe i olosa koji su vladari iz senke a , mnogi drzavnici amerike unazad su bili pod uticajem tog zla,da znate . tako da ne samo amerika da se napada vec taj deo amerike.. mada je zlo zlo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *