ШОЈГУ САОПШТИО: Руска војска је извршила интервенцију и однела победу у рату

ŠOJGU SAOPŠTIO: Ruska vojska je izvršila intervenciju i odnela pobedu u ratu

30 septembra 2020

ZAHVALJUJUĆI vojnoj operaciji koju je izvela Rusija, međunarodna teroristička organizacija Islamska država u Siriji je prestala da postoji, a niti jedan terorista nije ušao u Rusiju – napisao je Sergej Šojgu za vojni list „Krasnaja zvezda».Njegov autorski tekst posvećen je petoj godišnjici „sirijske kampanje», a ruski ministar odbrane u njemu dodatno ukazuje i naglašava:

„Šta imamo danas? Glavno je da je Islamska država potpuno poražena. Štaviše, možemo sa sigurnošću reći da je celo međunarodno terorističko podzemlje pretrpelo značajnu štetu, da su poremećeni njegova finansijska podrška organizacija i sistem resursne podrške. Efikasne akcije Oružanih snaga Rusije u Siriji postavile su pouzdanu prepreku na putu daljeg širenja aktivnosti terorističkih grupacija, posebno na susedne teritorije».

Šojgu jeocenio i da je Rusija angažovanjem u Siriji rešila niz važnih geopolitičkih pitanja koja su direktno uticala na njene nacionalne interese:

«Naše vojno prisustvo na Bliskom istoku održalo je ravnotežu snaga u regionu, deluje kao ključni garant regionalne bezbednosti. Važan rezultat operacije su kraj građanskog rata u Siriji i sprečavanje propasti te države. Neviđenu ulogu u ovom procesu odigrao je Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana, koji je stvoren u februaru 2016. godine uz učešće Oružanih snaga RF. Takva struktura stvorena je prvi put u istoriji lokalnih vojnih sukoba».

Šojgu je ispod denjlovanja Centra ovako „podvukao crtu“:

«Vođe 234 oružane formacije do sada su iskazale svoju posvećenost prekidu neprijateljstavaa, 2905 naselja se pridružilo procesu pomirenja».

Uz podršku ruske avijacije, sirijske oružane snage oslobodile su 1.024 naselja od terorista, pa je sada 88% teritorije Sirije prešlo pod kontrolu vladinih trupa i milicija.

Danas sirijska vlada kontroliše 1.435 naselja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Avangard-Kinzal says:

    Ugazili vatikanske fasiste i naciste, zgazili ove muslimanske fasiste iz Islamske države, uskoro će pasti i Vašljingtonski 4.Rajh a SAD kao i sve zapadne imperije prestaje da postoje u sadašnjem obliku, osuđen kao i prethodnici, da budu samo političko-vojni pekinezer kakva je Švabija, Francuska,Turska,Engleska,Austrija i Mađarska.

  2. Slobodanka says:

    Odmiče se u nekim svojim planovima i Izrael od Sirije. Ujedno i od Turske koja je za Zapad sve manje sigurna pa tako i za Izrael. Naime pored katarskog gasovoda koji je trebao da ide poprečno preko teritorije Sirije, planiran je i izraelski gasovod koji je trebao da ide uzdužno preko zapadnog kopnenog dela Sirije do Turske, a zatim do Evrope. Medjutim početkom ove godine potpisan je sporazum o Istočno mediteranskom gasovodu (Istmed) koji se pruža od Izraela kroz Sredozemno more do Kipra, zatim do Grčke, pa do Italije i do drugih zemalja Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *