ШОЈГУ ШОКИРАО: Хиперсонична ракета „Циркон“ никоме не оставља никакве шансе

ŠOJGU ŠOKIRAO: Hipersonična raketa „Cirkon“ nikome ne ostavlja nikakve šanse

19 avgusta 2021

RUSKI ministar odbrane – general armije Sergej Šojgu – o mogućnostima govorio je o najnovije hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ citirajući frazu iz filma sovjetskog režisera Grigorija Kohana.„Hajde da to kažem ovako: tačnost koju smo potvrdili test-gađanjima po morskim ciljevima – nikome ne ostavlja nikakve šanse. Kao ni „Kinžal“. To jest, sada imamo kompletan arsenal. Možemo da udarimo sa mora, možemo iz vazduha. Kao u onom filmu: možemo da kresnemo šibicom, možemo da posolimo, možemo da trujemo komarce“.

U intervjuu za list Argumenti i Fakti, Šojgu je pojasnio da projektili „Cirkon“ imaju dobar domet, a da su testiranja bila uspešna.

„Cirkone“, koji su do 9 puta brži od zvuka i imaju domet preko 500 kilometara, nosiće i brodovi i atomske podmornice.

Šojgu je otkrio da će ruska ratna mornarica 2021. dobiti četiri nove podmornice (tri atomske i jednu dizel-električnu) i šest borbenih brodova.

Prema njegovim rečima, Raketne strateške snaga RF dobiće 15 novih interkontinentalnih balističkih rakera, pa će udeo najmodernijeg naoružanja u njima dostići 86 odsto.

Oružane snage Rusije počeće ove godine da dobijaju i serijske višenamenske lovce pete generacije Su-57, usavršene obalske raketne sisteme Bastion, modernizovane tenkove Armata i T-90M, plus -18 izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica srednje i teške klase.

Majkl Grifin, američki podsekretar za odbranu za istraživanje i razvoj, priznao je da Sjedinjene Države trenutno „nemaju sisteme koji bi mogli u dovoljnoj meri da predstavljaju pretnju za Kinu i Rusiju“. Osim toga: da SAD nemaju potrebnu zaštitu od ruskog oružja.

ČOVEČANSTVO se koracima od sedam milja – upozorio je Sergej Šojgu – približava vlastitoj pogibiji. Zbog preterane i nertazumne potrošnje.

Naglasio je da zato sanja dan kada će na planeti prestati suluda potrošačka trka:

„Ako uloviš jednog zeca bićeš sit. Ali, ako uloviš deset – potreban ti zamrzivač, a njemu je potrebna struja. Za nju je potrebno neko gorivo. To sve vraća na osnovno pitanje: šta će ti deset zečeva?“

Šojgu je naveo primer razumnog odnosa prema prirodi i resursima:

„Moj deda je bio lovac. Išao je u tajgu i nikad nije odstrelio više od jedne divljači. Znao je da mu ne treba više mesa, a da će – ako lovi previše – sledeće godine u tajgi biti manje divljači. To je pravilo koje je stvorio život, a ne birokratija“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Jel i protiv Talibana? :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *