ШОЈГУ ШОКИРАО ЗАПАД: Русија поставља ракете по Европи, јер…

ŠOJGU ŠOKIRAO ZAPAD: Rusija postavlja rakete po Evropi, jer…

18 avgusta 2019

Rusija neće raspoređivati svoje rakete niti kršiti Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, ni u Evropi ni u Aziji, sve dok to ne urade Sjedinjene Američke Države, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Ako žele da se dogovorimo, treba da se dogovorimo. Ako nema takve želje, u nekoj fazi treba da prestanu sa pretvaranjem i da kažu da više ne žele da se dogovaramo i da će postaviti svoje rakete u Aziji i u drugim regionima. Mi, međutim, kao i dosad, ostavljamo otvorena vrata. Pridržavamo se toga da, sve dok takvih sistema ne bude u Evropi — mi tamo nećemo ništa da radimo. I sve dok ih ne bude u azijsko-pacifičkom regionu, ni tamo neće biti ni nas“, rekao je ruski ministar u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.Sredstva za izradu raketa koja nisu u skladu sa Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa su bila planirana u američkom budžetu godinu dana pre nego što je Vašington izašao iz Sporazuma.

„Meni se čini da su oni samo tražili povod da izađu iz sporazuma. Kada su shvatili da za to nema povoda, rekli su: ’Ne, hajde da kažemo da o toj raketi ne znamo ništa, prekidamo pregovore i izlazimo iz sporazuma‘. U isto vreme, faktički za osam meseci, skoro za godinu dana od donošenja tog sporazuma, u budžetu su se pojavila sredstva za izradu takvih raketa“, rekao je Šojgu.

On je dodao da Rusija nikad nije odbijala dijalog sa SAD o sporazumu o naoružanju i da je pokazivala otvorenost i transparentnost u svojim akcijama.

KOMENTARI4 komentara

 1. Miroslav says:

  Samo ih postavite. Može u Srbiju i Srpsku po jedno 100 nuklearki tako da možemo nastaviti pregovore o međusobnoj saradnji jer ako je sv trka valja se imati dobrog konja za jahanje.

 2. Predrag says:

  Sta ce rakete u evropi kad treba da gadjaju ameriku.

  • padre says:

   Prvo treba smiriti sluge u Evropi, pa onda dolaze i ovi na red!

 3. miki says:

  Ozbiljna držva se ne pravda. Jasno i glasno kaže - pošto ste odlučili da izađete iz programa, mi vaše rakete nećemo čekati već kontramere vršimo odmah! Pored toga naše podmornice od ovog momenta vrše dežurstvo pred vašim teritorijanim vodama. Svaka država koja prihvati vaše rakete biće pokrivena nuklearnim oružjem tako da ni kamen ostati neće!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *