ШОЈГУ СТИЖЕ У СРБИЈУ

ŠOJGU STIŽE U SRBIJU

23 decembra 2019

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetiće Srbiju tokom 2020. godine, potvrđeno je danas na sastanku ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka.

Ministar Vulin i ambasador Bocan-Harčenko saglasili se da je saradnja dveju zemalja unapređena zahvaljujući odličnim ličnim odnosima predsednika i vrhovnih komandanta Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, o čemu svedoči i njihov poslednji susret u Sočiju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.Ruski ambasador uručio je ministru Vulinu poziv da učestvuje na „Moskovskoj konferenciji“ u aprilu naredne godine.

Ministar Vulin je poručio da je Srbija posvećena vojnoj neutralnosti i da vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, uz istovremeno održavanje dobrih odnosa sa partnerima i na Istoku i na Zapadu. On je naglasio i da je ova godina bila najuspešnija ikada po broju realizovanih aktivnosti.

Kako je istakao ministar Vulin, Srbija nastoji da razvija i dalje unapređuje saradnju sa ODKB, kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama-članicama.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da se saradnja u oblasti odbrane Srbije i Ruske Federacije konstantno razvija i da vojnotehnička, vojnoekonomska i vojnoobrazovna saradnja predstavljaju značajan segment bilateralne saradnje.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Portopranco says:

  Dolazi Šojgu,a Putin danas pustio u promet i železnički deo Krimskog mosta.Time je integracija Krima i kontinentalnog dela Rusije u potpunosti zavržena.Sjajno.

 2. Slobodanka says:

  Ne objavljuju ovo. Snage SAA (podržane ruskom i sirijskom avijacijom) za kratko vreme značajno su napredovale na jugoistoku Idlibske zone. Osvojili su veliki broj mesta, poslednje veće je Jarjanaz (Džardžanaz) i približili su se magistralnom putu M5 ponegde na 2-3 km, a ponegde na 10-tak km, tako u dužini (jug-sever) od oko 30 km. Praktično približili su se sa istoka najvećem mestu južnog dela pokrajine Idlib > Marat al Numan. .... Analitičari pretpostavljaju da je cilj preuzimanje ovog grada i nešto severnije grada Saraqib, dakle preuzimanje dela puta M5 (koji inače povezuje Damask-Homs-Hama-Alepo) u dužini od oko 55 km, sve do dela gde se on spaja sa poprečnim putem M4 (Latakija-Idlib-Alepo). Ako bi to uspeli, time bi snage džihadista u gradu Džisr Šugur bile prilično zatvorene sa istoka. Osvajanje tog idlibskog grada postalo bi moguće iz pravca istokYzapad preuzimajući veća mesta Saraqib -Ariha - Muhanbal i na kraju Džisr Šugur. Ali, to su samo pretpostavke. Najveća pretnja tom planu može biti Erdogan sa primedbom da zbog takve vojne operacije civili iz Idliba prelaze u značajnom broju u njegovu Tursku.

 3. Slobodanka says:

  Sada je od strateškog značaja prvog reda da Idlib bude očišćen od terorista. Snagama SAA trebaće više vremena (nekoliko meseci i sa pauzama) da ostvare taj cilj. Posle toga SAA preostaje samo borba protiv manjih snaga ISIS koje se povremeno javljaju u pokrajinama Homs i Deir ez Zor. Pentagon tvrdi da sada čuvaju sirijske naftne izvore od ISIS. Gle čuda njihova djeca ISIS pojavljuju se baš sada napadajući isto američku djecu SDF, te američke trupe moraju biti prisutne u Siriji, makar i nepozvane. Gde god u svetu Amerikanci naprave djecu, teško tim državama i narodima.

 4. Slobodanka says:

  Upravo su objavili da su snage SAA osvojile mesto Tall Manis i sada su 3km istočno od grada Maarrat al Numan. Ovaj grad je veći, godine 2004 (pre sirijskog rata) imao je 58.000 stanovnika, a 2017 godine napravljena je procena da ima oko 80.000 stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *