ШОЈГУ СВЕ ОТКРИО: Ово је циљ обојене револуције у Белорусији

ŠOJGU SVE OTKRIO: Ovo je cilj obojene revolucije u Belorusiji

27 oktobra 2020

Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.

„I dalje je nemirna situacija na zapadnim granicama Savezne države, gde NATO nastavlja da pojačava svoje prisustvo“, rekao je Šojgu na onlajn-sastanku.„U kontekstu trenutne vojno-političke situacije u regionu, kao i novih izazova i pretnji, prvenstveno od međunarodnog terorizma, Ministarstvo odbrane Rusije smatra vojnu bezbednost Savezne države jednim od svojih prioritetnih zadataka“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa poboljšava svoju vojnu infrastrukturu, skladišti logistička sredstva, naoružanje i vojnu tehniku u blizini granica Savezne države. Ministar je istakao da se pojačava segment američke protivraketne odbrane, njeni lanseri mogu da se koriste i za udarno oružje.

Belorusija

„Obojena revolucija“ u Belorusiji imala je za cilj, između ostalog, da se naruši integracija Savezne države Rusije i Belorusije i da se unese raskol u odnose Moskve i Minska, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nedavno je, uz političku i finansijsku podršku Zapada, bio izveden pokušaj smene vlasti u Belorusiji. Između ostalog, to se radilo kako bi se narušio proces integracije u okviru Savezne države Rusije i uneo raskol u rusko-beloruske odnose“, rekao je Šojgu na sastanku predstavnika ministarstava odbrane dve zemlje.

Šojgu je rekao da on i njegov beloruski kolega Viktor Hrenjin odlučno osuđuju takve poteze i smatraju da je neprihvatljivo mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Kaže i da SAD primenom obojenih revolucija „ciljano izazivaju napetost, destabilizuju unutarpolitičku situaciju u čitavom nizu zemalja“.

To podriva međunarodno pravo i na taj način se ignorišu interesi suverenih država.

„Belorusija je bila i sada je naš najbliskiji sused, pouzdani saveznik i strateški partner. To je posebno važno u uslovima nestabilnosti na međunarodnom planu“, poručio je Šojgu.

Hrenjin je dodao da je posle neuspešnog pokušaja „obojene revolucije“ u Belorusiji usledio hibridni rat i „pritisak Zapada bez presedana“ – ekonomski, politički i diplomatski.

On je dodao da su „različite destruktivne snage, podstaknute od strane rukovodstava čitavog niza zemalja“ pokušale da smene vlast u Belorusiji.

Hrenjin je zahvalio Rusiji na podršci i pomoći koju je pružila u tako teškom trenutku.

(Vostok)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *