ШОК – АМЕРИКАНЦИ ПРЕТЕ РУСИЈИ: Не испоручујте Асаду С-300 биће великог рата

ŠOK – AMERIKANCI PRETE RUSIJI: Ne isporučujte Asadu S-300 biće velikog rata

25 septembra 2018

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa upozorila je Rusiju da ne snabdeva Siriju naprednim sistemom raketne odbrane, ocenivši to kao “veliku grešku”.

Vašington je dodao da će američke snage ostati u Siriji dok u toj zemlji budu bile snage Irana.Američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton izjavio je da bi isporuka ruskog sistema protiv-avionske i protiv-raketne odbrane S-300 bila “značajna eskalacija” već velikih tenzija na liskom istoku.

Dodao je da će državni sekretar SAD Majk Pompeo o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

“Verujemo da bi ruska isporuka S-300 sirijskim vlastima bila značajna eskalacija. Nadamo se da će, ako su medijski navodi tačni, oni (Rusi) preispitati tu odluku”, rekao je Bolton.

Ruski predsednik Vladimir Putin je predsednika Sirije Bašara al Asada obavestio o predstojećoj isporuci sistema S-300.

Tom njihovom telefonskom razgovoru je prethodilo prošlonedeljno obaranje ruskog izviđačkog aviona u blizini baze u Siriji, za šta Moskva optužuje Izrael, a Izrael optužuje Siriju.

“Ruski predsednik obavestio je (Bašara al Asada) o oduci da se donesu dodatne mere namenjene osiguranju bezbednosti ruskih vojnika u Siriji i jačanju antiraketne odbrane te zemlje, uključujući isporuku modernih sistema S-300”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Bolton je rekao da se u Siriji nalaze američke snage zbog čega postoji zabrinutost i dodao da Izraelci imaju legitimno pravo da se brane od iranske agresije.

“Izraelci imaju legitimno pravo da se brane protiv iranske agresije, i svi pokušavamo da smanjimo tenzije i mogućnost velikih novih neprijateljstava”, rekao je Bolton, uz ocenu da bi isporuka ruskog sistema raketne odbrane bila “velika greška” i dodao da će američke snage ostati u regionu dok Iran “ne ode” iz Sirije.

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionska odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na oružano postrojenje kraj lučkog grada Latakije. U avionu je poginulo 15 ruskih vojnika.

Netanjahu: Ruski S-300 u neodgovornim rukama ugroziće region

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovorao je s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o razmeštanju ruskog protiv-avionskog raketnog sistema S-300 u Siriji i upozorio ga da će stavljanje unapređenog oružja u neodgovorne ruke ugroziti region.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da štiti svoje interese, preneli su izraelski mediji.

On je ponovio stav Izraela da je Sirija odgovorna za obaranje ruskog vojnog aviona prošle nedelje, dok Iran takođe snosi odgovornost, jer destabiliše region.

Ambasada Rusije u Tel Avivu je objavila na Tviteru da je Putin naglasio Netanjahuu da je odluka Rusije da ojača vazdušnu odbranu Sirije u skladu s “trenutnom situacijom” i da je “cilj da eliminiše potencijalanu pretnju po život ruskih vojnika”.

Putin je rekao Netanjahuu da su akcije Rusije usmerene na zaštitu ruske vojske, saopštio je Kremlj, kako su prenele agencije.

(Beta)

KOMENTARI18 komentara

 1. test01 says:

  Izgleda da se vojna sila u Rusiji probudila i da Putin nema kuda pa je morao da pristane da potpise isporuku S300 koji je Sirija ODAVNO kupila! . Pa valjda je dosta popustanja, zapad im udara samar za samarem nekaznjeno. Naivno...Ali jos ja ne verujem da ce ista da bude od toga, Sirijci nisu obuceni da koriste Ruske sisteme pa je ovo samo prazna pretnja. Ovo sto su Izraelci uradili, naravno u dogovoru sa svojim zapadnim prijateljima, je samo pokusaj da zavade Rusiju i Siriju. Izgleda da nije uspelo a sada se iskreno nadam da ce taj S300 poceti da se KORISTI na teritoriji Sirije!

  • Miraš says:

   Ugovor o isporuci S-300 Siriji sklopljen je 2010 godine. Ne prodaje sa samo sistem već i obuka za njega. Kao da su Sirijci išli i na tu obuku u Rusiju, a ona dugo traje oko 6 meseci. Jedino da li su ti ljudi živi i upotrebljivi nakon više od 7 godina Sirjskog rata. Najosetljiviji deo je pravilno očitavanje podataka sa radara, za to treba iskustva. Ali za to mogu i da iznajme obučeno stručno lice da bude deo sirijskog tima. Da sada ne bi gubili u vremenu, moguće je i takvo rešenje. ... Rat u Siriji počeo je 2011 godine, a 2013 godine Rusija je odustala od isporuke S-300. U početnim godina sirijskog rata ISIS i ostale terorističke grupe nisu ni imale borbenu avijaciju da bi tada Siriji jako trebao S-300. ... Zatim Rusija je godinama radila na pronalaženju novog naoružanja da bi značajne rezultate postigla ove godine. Pre toga logično je da su se strogo držali na nivou borbe protiv terorizma ne upuštajući se u sukobe sa Izraelom, SAD, itd. Ali odsad imaju važnu prednost u naoružanju i to baš u pravo vreme kada sirijski rat prelazi u novu fazu - sve više i to nad celom 100% Sirijom postaje dominantna avijacija stranih država dosadašnjih sponzora terorizma, a na zemlji njihove terorističke kopnene snage prilično su poražene. Ograničene su uglavnom na Idlib koji iznosi oko 3,5% teritorije Sirije i još se javljaju ISIS grupe u delovima sirijske pustinje, otprilike na oko 2-3% od ukupne teritorije Sirije. Zatim bilo je godinama veoma važno na koliko frontova snage SAA su mogle da budu angažovane i još da budu uspešne. Ne smeju se preoptereti sa mnoštvom raznih operacija jer ne bi izdržali tako visoke i raznovrsne zadatke. ... Nije reč o popuštanju, nego o mudrom vodjenju toka rata. Rusija je budna celo vreme. Nije se ona tek sad probudila, a u pogledu Izraela postojale su šanse i dobra volja Rusije za nešto puno bolje. Izrael je sam odabrao ovo što će mu napraviti štetu. ... Za teroriste su odmah imali adekvatne lekove i teroristi jesu bili dugo vremena najveći problem, a paralelno sa tim radili su na tome da i za države agresore pronadju adekvatne lekove. Trebalo je to dočekati. ... Stvar je u tome što za pobedu u ratu jedan od veoma važnih uslova je imati prednost u naoružanju. Npr. u Vijetnamskom ratu postojala je ta prednost na strani S. Vijetnama koju je tada obezbedio SSSR. Da nije bilo toga Severni Vijetnam ne bi bio pobednik. U Šestodnevnom ratu iz 1967 godine maleni Izrael je imao prednost u savremenijem naoružanju u odnosu na veće države oko sebe i to u odnosu na Siriju, Egipat i Jordan.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  brrrrrrr :-)))

 3. Miraš says:

  Ako Sirija dobije mogućnost da se brani, onda će to biti eskalacija rata. Ko napada Siriju neka taj odustane pa će odmah biti mir. Od koga se Sirija brani?

 4. Miraš says:

  Sirijci ne smeju da se brane na svom sirijskom tlu samo zato što, kako Netanjahu i ostali tvrde, imaju "neodgovorne" ruke. Ali Izrael uzima sebi za pravo da može da se brani i na tudjem sirijskom tlu samo zato što ima "odgovorne" ruke. Svaki takav udar na sirijskom tlu izvršen od strane Izraela je agresija-napad na drugu zemlju po medjunarodnom pravu, to izgleda više nije važno nego samo je važno ko kakve ručice ima. Kakve neodgovorne ruke ima Izrael upravo smo videli kad su podesili da bude oboren ruski avion Iljušin IL 20 sa 15 vojnika-oficira. Da li su i tih 15 ruskih najverovatnije veoma dobro obučenih oficira imali "neodgovorne ruke" pa su ih Izraelci zato poslali u smrt razbijajući ih u sitnu parčad?

 5. Deda Micko says:

  Hajde dedo ucuti, vidi se da si se u... od Satan-njahua. Ne glumi vise kad svi vidimo da je Jamerika cionistico-satanisticka crkva, nista drugo.

 6. Miraš says:

  Za pobedu u ratu jedan od veoma važnih uslova je imati prednost u naoružanju tj. bolje naoružanje od protivnika. Napredni sistemi raketne odbrane daju Siriji tu prednost. Reč je o odbrambenom sistemu, a to znači da će moći da se brani od bilo čijeg vazdušnog napada. Sećate li se koliko puta su greškom Amerikanci bombardovali samo grad Deir ez Zor? Neka više ne prave takve "greške".

 7. Miraš says:

  Velika greška Izraela je što je bukvalno krvožedan, a sa što manje bilo koje etike. To mu se vraća kao bumerang. Ranije je u podacima stajalo da S-300 ima domet 150 km, a sada pretpostavljam da je malo modernizovan te pišu da ima domet 250 km. Izrael u tom severnijem delu naspram Sirije ima u širinu oko 50 km, a u dužinu ima više od 200 km. Iyrael je mala država po veličini teritorije, prodaja i isporuka njegovom susedu S-300 celog ga blokira. To je bio osnovni razlog zašto Rusija nije dosad isporučivala S-300 Siriji. Prednost bi bila ogromna za Siriju jer ako zatreba sa S-300 može da drži prizemljenu izraelsku borbenu avijaciju na celoj teritoriji Izraela. Umesto da takvo razumevanje Rusije poštuje i čuva Izrael je smislio i uradio - poslao je u smrt 15 ruskih vojnika-oficira. Sa svojim veoma "odgovornim" rukama podesio je tako da na prvi pogled i tehnički gledano saveznik je ubio vojnike svog moćnog saveznika. Može li podlije od ovoga? Kako da Rusija sačuva živote svojih vojnika od takvih veoma "odgovornih" izraelskih ruku?

  • rajko says:

   Nikad mi neće biti jasna zapadna logika. Sirija ne sme da ima oružje koje eventualno, možda, potencijalno, pod odredjenim uslovima i u odredjenim okolnostima "moglo da ugrozi čitav Izrael", a Izrael sme ladno da bombarduje po Siriji šta i kad hoće, ruši avione, preleće i nadleće kad god želi. Šta je njima Sirija? Država drugog, trećeg reda, obespravljena, kažnjena, bačena u ropstvo? S kojim pravom i obrazloženjem oni tako tretiraju tu nesrećnu zemlju? A ovaj tretman preko Sirije prenose i na Rusiju. Da li je to možda cilj ovakvog odnosa prema Siriji. Da se ponovo uspostavi dominacija nad Rusijom, da je ponovo bace sebi pod noge i gaze, vredjaju, ponižavaju iskorišćavaju i uništavaju?

   • Milan says:

    Za koga SAD toliko ratuje po svetu? Ko vlada državom SAD? Vlasnici FED Federalnih rezervi su jedini pravi gospodari Amerike, a sve ostalo je dekor. MMF je tek ogranak tog FED-a zadužen za rad sa drugim zemljama. Vlasnici Amerike delujući iza SAD kao vlada u senci nastoje da prošire svoju neograničenu finansijsku moć i vlast širom sveta, da ekonomski i finansijski porobe ceo svet. Za to koriste i vojne i nenasilne metode. . Te nenasilne metode podrazumevaju uzurpiranje vlasti u nekoj zemlji putem Obojene revolucije, direktan uticaj na izbore, oraganizovanjem i davanjem podrške državnim udarima u drugim zemljama. Za FED je najbolja opcija kada su na višestranačkim demokratskim izborima u nekoj zemlji svi kandidati njihovi. SAD kao država učestvuje u organizovanju, finansiranju i ukupnom nadzoru svih procesa svrgavanja legitimnih vlasti u nekoj zemlji.

   • Miraš says:

    Rajko - Milan Vam je rekao ko vlada najvećom imperijom današnjeg sveta - sa državom SAD, i za koga SAD ratuje po svetu. Slažem se sa tim. Glavni cilj je da osvoje najvećeu zemlju sveta Rusiju, zatim Kinu i naravno ceo evroazijski kontinent, zapravo Evropu već imaju. Sirija je tek jedna epizoda u svim ratovima na Bliskom Istoku. Dobro ste primetili da planiraju da uspostave dominaciju nad Rusijom, slično kao i nad Sirijom. Da bi bacili na kolena Rusku Federaciju i raskomadali je u više manjih država moraju je najpre iscrpljivati vojno, ekonomski i finansijski. Ratovi sa kojima bi da iscrpe Rusiju su onaj u Donbasu i verovatno u celoj Ukrajini i ovaj Sirijski rat. Susedne države koje su predvidjene da iscrpljuju Rusiju su Gruzija, Poljska, Ukrajina, zatim ranije Turska, itd. Svo to gomilanje trupa i baza NATO-a duž njenih granica, a i razvijanje ratnih sukoba sve do S.Koreje i samog terorizma treba da natera Rusiju da sve više izdvaja u vojsku i da zanemari ekonomski razvoj. Naravno izrekli su i izriču razne sankcije Rusiji. Rusiju je jednostavnije poraziti u nekoj Obojenoj revoluciji zbog socijalnog nezadovoljstva gradjana, nego biti lud i osvajati je vojno. Zapad računa da će i sa sirijskim ratom iscrpiti ekonomski Rusiju. Zašto Rusija ne sme da se povuče iz Sirije? Onda bi presekli njenu prodaju gasa u Evropi, a preko Sirije bi pustili prodaju Katarskog gasa toj Evropi. Zasad to ne mogu da sprovedu pa nastoje da u Evropi prodaju svoj američki skuplji i manje kvalitetan gas. Zatim Rusija zbog trgovine ne sme da izgubi svoj izlaz na Sredozemno more, a Sirija je na tom putu važna stanica. Ako bi se Rusija povukla iz Sirije svi teroristi bili bi preusmereni na države duž njenih granica ili direktno na njenu teritoriju. Rusija se neće povući iz Sirije ni ako bi joj nametnuli još težu borbu. Kada štiti Siriju, ona štiti i sebe. Što se tiče odnosa SAD Sirija ja neznam da li postoji ijedan period da je Amerika imala dobre odnose sa Sirijom. Koliko znam decenijama su to manje ili više loši odnosi, a sve zbog američke politike za ceo Bliski Istok.

 8. M says:

  Kada padne Sirija,i kada USA-Izrael-Zapad izbrišu Ruse iz Sirije i počnu slaviti pobjedu,...tada,...tada će,ubrzo potom,početi Veliki 3.Svjetski rat,koji neće dugo trajati i završiti će Velikom pobjedom Istoka!Ali,ni tada pametni neće slaviti,jer će znati da dolazi Najstrašniji Veliki 4.Svjetski rat,dugotrajan(27 ? godina),krvav,prestrašan,s svim nevoljama koje ga prate,anarhija,neproizvodnja,glad,kriminal,bolesti...!I nitko ne bi preživio te dane,ako se ne pojavi jedan pametan i dobar da to zaustavi i popravi! Tek onda malobrojni preživjeli mogu početi Slaviti!

 9. milorad says:

  hehehhe ovo je dobra šala.Tramp nema nameu da puca na rusiju ali ima nameru da napuni američke zatvore, sa počinje krupna dvostruka igra.Deep state je mrtva svraka :)

 10. Dušan says:

  Netanjahu: Ruski S-300 u neodgovornim rukama ugroziće region!!! A ti si odgovoran...bombarduješ Siriju sa punom odgovornošću

 11. Miroslav says:

  Ha, ha, Ameri su smesni. Oni bi da ubijaju samo nenaoruzane.Rat kojim pretite ce biti momenat za vas kraj...

 12. Deda Micko says:

  Rusima predlazem da isporuce Melaniji licno S400 da se odbrani od ovog bolesnog starkelje.

  • Strahinja says:

   Neko ti drma kavez ? Sta si se unezverio, k'o da ti rastu kutnjaci...

 13. padre says:

  Uvedite vi njima sankcije, šta jih upozoravate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *