ШОК АНАЛИЗА РУСКИХ МЕДИЈА: Ево шта је Лавров заправо рекао Вучићу

ŠOK ANALIZA RUSKIH MEDIJA: Evo šta je Lavrov zapravo rekao Vučiću

22 juna 2020

Kosovski problem se vratio u ruske medije uoči putovanja Vučića u Moskvu, te najavljenog susreta predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući.

Problem Kosova je u poslednjih dana u fokusu ruskih medija, u vezi s posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, i najavljenim dolaskom predsednika Aleksandra Vučića u Moskvu, 24. juna, tri dana nakon izbora.Međunarodne aktivnosti Vučića u narednim danima će biti posvećene kosovskom problemu, a sudeći prema brojnim izveštajima ruske štampe, u Moskvi s interesovanjem pa i zabrinutošću prate pripreme za obnovu dijaloga Beograda i Prištine, u kome Rusiji nije dodeljena uloga posrednika.

Neki posmatrači veruju da Rusija ima razloga da bude zabrinuta zbog angažmana Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je specijalni izaslanik predsednika SAD-a Ričard Grenel (Richard Grenell) zakazao sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući, 27. juna.

Ruska štampa ističe da Rusija ne podržava težnje Vučića da što pre sklopi sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom. Moskva strahuje da će to Prištini i Beogradu otvoriti put ne samo ka EU, već i NATO-u.

Jedan je od zaključaka da je Lavrov upozorio srpske vlasti da ne slede politiku Vašingtona. ”Stavovi Moskve se ne poklapaju uvek sa pristupima Beograda.

Moskva opravdano strahuje da bi predsednik Srbije mogao da postigne dogovor o Kosovu koji ne zadovoljava ruske interese”, piše u jednom od nekoliko izveštaja “Komersanta” na ovu temu. Dakle, predstojeći razgovori Vučića o kosovskom problemu u Rusiji i SAD-u neće biti jednostavni, naglašava ovaj liberalni list.

U ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Kremlju i vladinim medijima apeluju na pronalaženje “kompromisnog rešenja prihvatljivog za Beograd, a koje bi trebalo da odobri Savet bezbednosti UN”. Ovaj stav je Vučiću izneo predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru pred dolazak Lavrova u Srbiju.

U Beogradu šef ruske diplomatije je sve objasnio uz pomoć nekoliko ključnih tačaka, a to su da je kosovski koncept nezavisnosti propao, da je rezolucija UN-a 1244 i dalje na snazi, a sav proces pomirenja ne sme da se forsira uz “nekakve veštačke rokove”. Te izjave su u ruskim medijima dopunjene naslovima poput „Za svaku je odluku o Kosovu potrebno odobrenje Rusije“.

Istovremeno, ostaje nejasno šta bi moglo biti “kompromisno rešenje”, u svakom slučaju ruski mediji ne spominju neki određeni scenario. A kako je naveo prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, “neko mora da iznese te predloge, do sada ih nismo imali“.

Takođe nije jasno kakve je “zabrinjavajuće ocene” izneo je Lavrov Vučiću. A po svemu sudeći, reč je o sve većem pritisku na Beograd od strane Zapada na koji Moskva često upozorava svog “strateškog partnera”.

Među izveštajima koje su ruski mediji preneli u poslednjih nekoliko dana je američka ponuda povoljnih kredita za Srbiju i Kosovo, ali i izjava Vučića da neće u Vašingtonu da razgovara o nezavisnosti Kosova.

Ruski provladini mediji, između ostalog, kritikuju pristup Prištine, koja, kako se tvrdi “sabotira sprovođenje svojih obaveza, posebno u pogledu stvaranja Zajednice srpskih opština na Kosovu”.

Međutim, neki posmatrači su zabrinuti zbog mogućeg “prekida” prijateljstva Srbije sa Rusijom ukoliko se kreće ka rešenju pitanja Kosova i ubrzavanju integracija. “Zapad jasno daje do znanja da je evropska integracija moguća samo ukoliko se ispune dva uslova – priznavanje kosovske nezavisnosti i prekid prijateljstva s Rusijom”, stoji u jednom od brojnih komentara.

Zvanično, Moskva se ne protivi približavanju Srbije i drugih zemalja Evropskoj uniji, ali navodi da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate, odnosno “Rusija ili Zapad”, veoma pogrešna politika.

U nekim medijima nalazimo pozitivne procene u kontekstu ruskog uticaja na dijalog Beograda i Prištine. “Rusija ima sve preduslove da preuzme inicijativu u svoje ruke“, tvrdi “Nezavisinaja gazeta”, mada bez dovoljno argumenata.“Bez pomirenja Srba i Albanaca, Balkan će dugo ostati najeksplozivniji region centralne Europe, a američki predsednik Donald Tramp se ne može pohvaliti uspehom u spoljnoj politici. U tom smislu izuzetno je važan stav Rusije koja je, osim što je stalna članica Saveta bezbednosti UN-a, uvek postupala kao pouzdan advokat Srbije”, navodi ovaj list. A uz to podvlači da su “nezavisnost Abhazije i Južne Osetije te pripajanje Krima desili se upravo zbog kosovskog presedana”.

U isto vreme u nekim medijima je prisutna kritika politike Aleksandra Vučića. Konzervativna agencija “Regnum” koja, inače, često objavljuje oštre tekstove o Srbiji, Vučića je čak predstavila kao “diktatora” poput Mila Đukanovića koji je spreman za “izdaju” Kosova.

Autor najnovijeg članka, Stevan Gajić, smatra da je Vučić spreman nakon izbora da promeni ustav Srbije.

“Svrha amandmana je uklanjanje Kosova i Metohije iz preambule, kao i brisanje onih članova koji se odnose na krivičnu odgovornost za izdaju nacionalnih interesa”, piše Gajić. Uz to tvrdi kako srbijanski predsednik “vodi tajne pregovore o formiranju Velike Albanije i uvlačenju preostalih balkanskih zemalja u NATO”.

Ranije je, pred posetu Lavrova Beogradu, ovaj medij objavio članak pod naslovom “Predsednik Srbije nastoji da Rusiju učini saučesnikom u izdaji Kosova”. A pored toga, je objavljen komentar nepoznatog autora “Moskva srpskim suzama ne veruje ” u kome se tvrdi kako je Rusija nezadovoljna Srbijom te da Vučić gubi Putinovo poverenje.

(Slobodna Evropa)

KOMENTARI24 komentara

 1. Crna smrča says:

  To će najpre otvoriti put NATO-u a evropi malo morgen, isto kao i Milu u CG. To bi značilo još puno više uslovljavanja sve dok tači i haradinaj ne preuzmu beograd kao što su i obećali. Ko sadi tikve sa đavolom pobraće osmog putnika. Mi smo baš zaglibili sa uslovljavanjem da će i Rusija teško da nam pomogne. Ili možda previše brinemo jer ako billy bude brži i sve nas vakciniše prestaće tako i svi ključni problemi. Mislim da nam slede sankcije jer nismo baš nešto podobni za evropu a pošto nećemo u NATO propašće i ulaganje u Srbiju, možda opet počinje srpska golgota a da toga nismo svesni.

  • fd says:

   Pa nista, pakuj kofere i pravac u Ameriku. 50 miliona nezaposlenih, nazire se gradjanski rat kroz par godina. Ma perspektiva boli glava. Za nekretninu koju posedujes u Srbiji ima da rimpacis ceo zivot tj do 75 da bih je otplatio. Sa skolom zavrsenom u Srbiji u USA mozes dupe da obrises. Svako ko tvrdi suprotno laze kao pas. Skola na varijantu zaokruzi tacan odgovor kosta 50 000$. I to u rangu nase srednje tipa tehnicara. Ma ludilo.

   • test01 says:

    Nije tacno da skole i fakulteti zarvseni u Srbiji (ili YU) ne vrede. Nije lako poceti jer morate da poznajete jezik(e) drzave u kojoj radite. U principu ima masa amera koji su na visokim pozicijama a nisu zavrsili fakultet. Iskustvo i preporuke su najvaznije (da li mozete da obavljate posao). Opet kazem, najteze je poceti i dobiti prvu dobru poziciju - posle se prodajete za vece pare..

   • E.Lirsch says:

    BOLONJA brale, no kako.

  • Slobodanka says:

   EU-ropa hoće Zapadni Balkan za sebe, a ako uvedu sankcije Srbiji ili ako ovde nema investicija iz EU-rope iz nekih drugih razloga, e onda su Z. Balkan odgurnuli od sebe u korist njima mrske Rusije i Kine. Zato tvoje vidjenje "pošto nećemo u NATO propašće i ulaganje u Srbiju" je skroz pogrešno. NATO je postao veliki trošak za EU, e jedino tako na indirektan način on može da nam zasmeta. Kriza unutar EU posebno sada zbog ekonomskih posledica pandemije i zbog trgovinskog rata SAD-EU, treba dodati i ekonomski cenu razvoda za V.B. tj. Bregzit koja će se tek osetiti, zbog svega toga evidentno je slabljenje EU koje može da dovede do pada investicija iz EU-ropskih zemalja u Srbiji. Medjutim niska cena radne snage u zemlji Srbiji biće i dalje razlog zašto će stranih investicija biti, bilo iz EU bilo iz drugih zemalja sveta.

 2. Srbija cveta says:

  Pa naravno Vučić je toliko puno balansirao na dve fotelje između istoka i zapada da je to počeo da radi čas na štetu jednog a zatim na štetu drugog, pri čemu taj njegov srednji put ne postoji realno, sa Rusijom imamo vojsku i čast, a sa Evropom lovu, ulaganja prljavog novca, a nama treba čas jedno čas drugo. Za odnose ljubavi sa Rusijom i Kinom nama treba Toma Nikolić, ali avaj doživeo je saobraćajku, dok za ekonomski preporod nama treba Dragan Marković Palma, dok su recimo Vuči i Dači postali loša kombinacija za Srbiju, nakupilo se tu mnogo šljama koji gledaju da se ulaguju zapadu i jedu iz soroševog kazana. Pa dobro Putin nam nije ponudio ruski kazan, a mi sami izgleda ništa ne znamo. Možda bi taj Palma organizovao nekako da Srbija krene samostalno i nezavisno a Tomica srednjoškolac bi bar bio veran Rusiji i Kini ako ništa drugo, pa čak ako Dragica i zloupotrebljava srpski budžet za svoje komplete i nakit, bar nije gej. Sledeći stepen kada malo ojačamo mesto Tomice bi trebalo da dođe šešelj kao ozbiljna pretnja svim mogućim susedima pa i čitavoj evropi, verovatno bi smo mi tada već bili pod debelim sankcijama isto kao i Rusija, ali ako, znalo bi se u celom svetu za Srbe i Srbiju. Idemo do konačne pobede, samo jako!

 3. CILE says:

  MENI SE CINI DA SE GRADJANSKI RAT U AMERICI MOZE DESITI U NAREDNIH PAR MESECI,A NE GODINA

 4. Beli Orao says:

  Veliki krediti sa zapada ( USA i Evrope) su ulaskom u NATO i predsoblje EU i izdaja KiMa su i velika propas i brza propast Srbije !!!! Međutim iz Rusiju i Kinu neće biti naglog i brzog kreditiranja ali zato lagani napredak i SIGURAN u koraku koji je osiguran STABILNOŠĆU!!!

 5. Cp6a says:

  Američka Slobodna Evropa i "ruski" Danas, zvani Komersant kažu da Vučić noćom ne spava, kuje tajne planove i rasipa se da napravi Veliku Albaniju. A od Kineza stiže 6 aviona sa košuljama na zakopčavanje pozadi za sve Srbe ako poveruju u tu priču. Ni agenture više nisu kao što su nekad bile. Sve to neki kursisti koji pažnju ne mogu da fokusiraju na neki zadatak duže od 5 minuta. Oće to od zelene trave doma njihovog.

 6. zaliv.net says:

  Tekst nema NIKAKVE veze sa realnoscu! U Srbiji niko i ne razmislja o ulasku u NATO, Rusija nema nista protiv EU iako je ulazak u EU samo u najavi a da li ce ikad doci do toga to je pitanje. Moskva podrzava Srbiju tj Vucica jer Vucica bira velika vecina naroda. Kome odgovaraju i cemu sluze ovakvi tekstovi koji konstantno pokusavaju da nadju neke nesuglasice izmedju Srbije i Rusije a njih zapravo nema!?

  • Slobodanka says:

   Tačno je da u Srbiji niko ne razmišlja, ali samo zato što je puna praznoglavaca. Tekst itekako ima veze sa realnošću. Očigledno je da SAD i EU prave NATO-Jugoslaviju u 3 koraka. Najpre su je razbili, a sad je sastavljaju kako njima godi. 1. korak: u NATO-u i u EU su Zlovenija i Rvatska. 2. korak: U NATO-u su Crna Gora i Makedonija, s tim da u EU najverovatnije nikad neće stići. 3. Korak: ka NATO-u celo vreme stremi Kosovo*, a krnja vučićeva Srbijica nakon priznanja Kosova sa lakoćom i brzo može da udje u NATO. Nakon toga jasno je da i BIH će u NATO. Davitelj Vučić sa više od 3/4 glasova u Parlamentu u poziciji je da udavi Srbiju. Ujedno time bi udavio i Srpsku.

   • zaliv.net says:

    @Slobodanka, U Srbiji niko i ne pomislja da pokrene inicijativu o ulasku u NATO jer ogromna vecina naroda tj SVI Srbi nisu za to, za NATO bi bile samo poturice hrvati i sjipci koji u Srbiji cine jednu sacicu gradjana. Kakav to covek/zena kaze za svoj narod da su praznoglavci? Sta nas briga sta tzv drzave oko nas rade i gde pristupaju, to samo pokazuje da je Srbija nezavisna a da oni nisu. Kosovo bez priznanja nikad nece moci u NATO, BIH bez saglasnosti Srba takodje, Srbija ne moze nikako da udje u NATO bar narednih 100god jer narod ima veoma negativno misljenje i to bi bilo ravno politickom samoubistvu da neko od politicara pokrene kao inicijativu. Vi kao da ne zivite u Srbiji ili na Balkanu!? ps Srbija nije Vuciceva, velika vecina Srba bira Vucica jer je po svemu sudeci on trenutno najbolja opcija a Srbija je uvek pripadala Srbima jer drzavu nikad ne cini jedan covek nit moze da je natera na nesto ako to narod ne prihvata. Srbi i Grci su jedini slobodni narodi na Balkanu koji kazu NE onome sto im nije u interesu i nema te sile koja to moze bitno da izmeni!

    • Slobodanka says:

     Vidi se da važi to pravilo: da bi neka država ušla u EU pre toga mora da udje u NATO. Pogledajte šta se dešava u Crnoj Gori. Nas sve to isto čeka nakon priznanja Kosova. Praznoglavost jeste osobina Srba, nažalost. Kuvaju nas kao žabu, a prvi na tome radi mali Alek.

     • zaliv.net says:

      Svedska, Finska, Austrija, Svajcarska, Irska su u Evropi a nisu NATO clanice. Od toga samo Svajcarska nije u EU.... covek koji pljuje narod samo pokazuje svoje frustracije i neznanje. Vucic je svojim radom i obvecanjima (koja ispunjava) pridobio vecinu gradjana i to je cinjenica sa kojom neki poput vas jednostavno ne mogu da se pomire jer eto misle da sve znaju i da su Bogom dani za sve pa cak i za to da sopstveni narod nazovu "glupavim" kako bi time podrzali neko svoje tupavo misljenje da su nepogresivi i da sve znaju pa im je eto narod glupav jer ne misli kao oni. Ajte molim vas, idite bolje da vezete goblen ovo su za vas spanska sela.

      • Slobodanka says:

       Nema nezavisne države ni dok se ide ka eu, a ni kad se u nju udje. Ali sve bivše socijalističke zemlje ušle su u NATO pre ulaska u EU. Irska ne može ili ne želi da postane NATO članica zbog Severne Irske. Baš će EU na isti način da tretira Švajcarsku i Srbiju. Tako, na taj način, neće pogrešiti ni kad porede Austriju i Srbiju. Lice novčića je EU, a naličje istog novčića je NATO. Gledamo progon srpskog naroda, SPC i vernika u NATO državi Crnoj Gori, a Vi samo maštajte o ulasku Srbijice u EU. Nas to isto čeka nastavimo li ovim putem. Osim toga ako će Srbija u EU to znači da smo kao narod hladno pljunuli na sve borce Republike Srpske, i na sve njihove žrtve. Oni samo nisu želeli da budu na prevaru, brzo i silom istrgnuti iz zajedničke države, a mi im vraćamo EU-slavijom koja ih je bombardovala i sakatila i ubijala im njihove najmilije. Neće biti sreće u tom putovanju ka EU, unapred je jasno.

  • Slobodanka says:

   Sada je Vučić u poziciji da on bude taj koji će definitivno izbaciti Rusiju sa Balkana. Možda Rusiji to baš odgovara te da pred ruskom javnošću ne stvori se slika kako je rukovodstvo Rusije napustilo Srbiju, nego igraju na kartu "dogodio se nevernik Vučić". Ali tog nevernika često su primala gospoda iz Kremlja. Moguće je i to jer u prvoj kategoriji strateških partnera Rusije su Kina i Zapad, a Srbija i druge balkanske zemlje su sitniš u petoj-šestoj kategoriji partnera. Po sadržaju i vrednosti robne razmene Rusiji je važnija saradnja sa najjačim zemljama EU sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, itd. dok male i slabe državice Balkana ni slučajno nemaju taj značaj. Ne znamo šta nas čeka.

  • Miraš says:

   Od 6 bivših republika u NATO članstvu već su 4 + 1 pokrajinu KIM tkzv. Kosovo pod kontrolom drži NATO. Ali važno je da se u Srbiji NE razmišlja.

   • zaliv.net says:

    @Miras, Kosovo nikad ne moze biti clanica dok ne bude priznato u UN. Ili bar dok je ne priznaju sve NATO clanice kao drzavu sto nije slucaj. Te bivse republike je stvorio Tito, vecina njih ne bi trebalo ni da budu drzave danas, BIH, MKD, SLO....jer nikad ranije nisu bile drzave.

    • Miraš says:

     Ali de fakto drže teritoriju KIM pod kontrolom već 20 godina. Neće odatle lako otići. Otići će jedino ako negde u svetu budu jako poraženi pa bi morali da prebace snage ili ako počne opšta propast Amerike.

     • zaliv.net says:

      @Miras, jedno je kada su NATO trupe tamo a oticice kad tad a potpuno nesto drugo kad je Kosovo drzava i clanica NATO (sto oni naravno zele, shipci) sto bi znacilo da je NATO duzan da stiti svoju clanicu. Preko svega NATO se polako rastura prevashodno zbog Turske i SAD i dolazi do brojnih nesuglasica sto izgleda ne garantuje opstanak NATO pakta u ovom formatu kakav vidimo sada.... za Srbiju je bitno da Kosovo NIKAD ne postane UN clanica jer nakon toga dolaze pravi problemi za nas. Bilo bi pametno podeliti Kosovo jer bez Srba na Kosovu nema ni Srbije a da nase manastire i crkve dobiju poseban status koji bi omogucavao cak i da nasa vojska obezbedjuje....ovo su zeznuli nasi preci mame i tate, kleli se u Tita ko blesavi a mi sad placamo.

      • Slobodanka says:

       Nije pametno podeliti Kosovo! Podela odgovara Amerikancima, oni bi da tek malčice popuste i da se na taj način nagode sa Srbijom, a zatim da postignu ono glavno > priznanje Kosova od strane Srbije. Nije tačno ovo što ste napisali da bez Srba na Kosovu nema ni Srbije. Srbije nema i neće biti bez teritorije Kosova i Metohije, pa taman da tamo trenutno nema više ni jednog Srbina, zaboravljate da za izbeglice po Rezoluciji 1244 imamo pravo da tražimo njihov bezbedan povratak.

      • Slobodanka says:

       Podela jedino ima smisla kao šire pitanje jer ako se dozvoljava ova korekcija-podela KIM (Kosova*) koja je u suštini etnička, onda moguća je i podela BIH.

 7. uddu says:

  Na isti način na koji je ubedio glasače da glasaju za njega,e baš na taj način će nih ubediti da na referendumu glasaju za priznavanje Kosova i kasnije za ulazak u NATO !

  • Cp6a says:

   Ubedio ih je da glasaju za njega tako što ih nije ubeđivao to što ti kažeš. Da jeste, ne bi ni smeo na izbore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *