ШОК БЕЗ ПРЕСЕДАНА: Ким позвао Трампа на разговор; Трамп пристао (ВИДЕО)

ŠOK BEZ PRESEDANA: Kim pozvao Trampa na razgovor; Tramp pristao (VIDEO)

9 marta 2018

Donald Tramp je prihvatio lični poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una da razgovaraju o mogućoj denuklearizaciji na Korejskom poluostrvu, ali je takođe obećao da će zadržati sankcije dok se dogovor ne postigne.

Posle poslednjeg kruga uspešnih pregovora dve Koreje ove nedelje u Pjongjangu, Kim Džong-un je uputio  lični poziv američkom lideru da razgovara o poboljšanju bilateralnih veza. Nakon nekoliko meseci zveckanja oružjem između dva lidera, Tramp je pristao da se susretne sa severnokorejskim liderom do maja, objavio je južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost Čung Eui-Iong  u Beloj kući u četvrtak, nakon dostavljanja pisma Pjongjanga američkom lideru.

Tramp je potvrdio poziv na Tviteru, navodeći da je ranije ove nedelje „Kim Džong-un govorio o denuklearizaciji sa južnokorejskim predstavnicima, ne samo zamrzavanja postojećeg stanja“.. Otkrivajući kontekst međukorejskih pregovora koji su doveli do prihvatanja poziva Tramp je otkrio da u periodu do sastanka Severna Koreja neće vršiti raketne testove.

Pre nego što je prihvatio Kimov poziv, Trmp je  razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, u kojem su lideri kao i obično pristali na primenu maksimalnog pritiska na Severnu Koreju. Abe planira da posetiti SAD u aprilu pre predloženog susreta Severne Koreje i SAD.

Potvrđujući da je Tramp prihvatio sastanak, predstavnica za medije Bele Kuće Sara Sanders kaže: „Radujemo se denuklearizaciji Severne Koreje. U međuvremenu, sve sankcije i maksimalni pritisak moraju da ostanu „.

Predstavnici Južne Koreje kažu da je Kim Džong-un sada posvećen denulkearizaciji i da je učinio ustupke, poput prihvatanja zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. slobo says:

    sta mu bi da podvije rep samo tako .Ali nije to znak slabosti nesumnjam u to nego je to neka taktika u saglasnosti sa Kinom I Rusijom iako mislim da kini nije vjerovat.

  2. mali says:

    izvrtanje cinjenica.ne radi se o denuklearizaciji / radi se o stopiranju razvoja nuklearne sile i proba..u zamenu sa ukidanje sankcija i vojnih vezbi NATO na granici Koreje.Neverujem da ce do dogovora doci,ameri vec pokazuju bezobraznu stranu svoje politike,pre pocetka dijaloga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *