ШОК – ФРАНЦУСКИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Израелци су уништили Бејрут са тактичком ракетом! НЕТАЊАХУ НАРЕДИО НАПАД

ŠOK – FRANCUSKI EKSPERT TVRDI: Izraelci su uništili Bejrut sa taktičkom raketom! NETANJAHU NAREDIO NAPAD

11 avgusta 2020

Autor: Tjeri MEJSAN

PRVI izraelski premijer Benjamin Netanjahu je naredio uništenje skladišta oružja Hezbolaha pomoću novog oružja koje je isprobano pre sedam meseci u Siriji.

Nije poznato da li je drugi premijer, Beni Ganc, dao svoju saglasnost.Udar je izveden 4. avgusta 2020. godine, tačno na lokaciji koju je Benjamin Netanjahu naveo u svom govoru Ujedinjenim nacijama 27. septembra 2018. godine.

Nije poznato više detalja o samom oružju. Međutim, ono je u Siriji isprobano u januaru 2020. To je raketa sa taktičkim nuklearnim punjenjem u bojevoj glavi, koje izaziva dimnu pečurku karakterističnu za nuklearno oružje. Ali, to očigledno nije atomska bomba u strateškom smislu.

Oružje je isprobano u Siriji na ravnom zemljištu, a zatim u Persijskom zalivu na vodi protiv iranskih ratnih brodova. Ovo je prvi put da je upotrebljeno u urbanoj sredini, i to u specifičnom okruženju u kojem se udarni talas odbijao od vode i planina.

Osim uništenja bejrutske luke, eksplozija je ubila preko stotinu ljudi, ranila najmanje 5000, i u velikoj meri razorila istočni deo grada (zapadni deo je zaštitio silos za žito).

Izrael je odmah aktivirao svoje mreže u međunarodnim medijima kako bi prikrio svoj zločin i lansirao verziju o slučajnoj eksploziji zaliha sirovine za veštačko đubrivo.

Kao što je često slučaj, kada se lažni krivci imenuju, međunarodna medijska mašina ponavlja tu laž ponovo i ponovo, iako nije bilo istrage. Ipak, svi su videli dimnu pečurku, nespojivu sa tezom o eksploziji đubriva.

Kao što ni Sirija ni Iran nisu ništa objavili o ovom oružju kada su pogođeni, i libanske političke stranke su odmah postigle dogovor da ništa ne kažu kako ne bi demoralisale svoje stanovništvo.

Otvorena je istraga, ne o uzrocima eksplozije, nego o odgovornosti osoblja luke za skladištenje sirovina za đubrivo koje su navodno odgovorne za eksploziju. Međutim, ova laž ubrzo se okrenula kao bumerang političkim strankama koje su je fabrikovale.

Tribunal Ujedinjenih nacija za Liban, koji je trebalo da objavi svoju presudu u slučaju ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine, odlučio je da to odloži za nekoliko dana.

Tada je pogodak novom raketom skriven iza priče o eksploziji kamiona napunjenog eksplozivom, a sada je pogodak najnovijom raketom skriven iza priče o eksploziji amonijum nitrata.

Pet godina kasnije, odnosno prekasno, otkrio sam u jednom ruskom časopisu način na koji je ubijen Rafik Hariri, dok je Hezbolah objavio video snimak koji potvrđuje umešanost Izraela.Važno je napomenuti da je meta atentata 2005. godine bio sunitski premijer, dok napad 2020. nije ciljao samo na šiitski Hezbolah, već libanski otpor u celini.

Ovog puta je nekoliko ambasada uzelo uzorke zrnevlja iz luke i filtere za vazduh iz vozila hitne pomoći koja su odmah izašla na lice mesta.

Ti uzorci se već ispituju u njihovim zemljama.

(za Fakti.org preveo V.K.)

https://www.voltairenet.org/article210679.html

KOMENTARI11 komentara

 1. Istina says:

  U pitanju su Rusija I Kina.

 2. milorad3 says:

  pa može biti svašta ako je eksplodiralo 4000 t nitrata onda je to kao bomba 4KT a isto tako može biti i taktičko nuklearno oružje od 4KT.Ne verujem da je izrael bacio nuk.bombu na bejrut, to bi se otkrilo svakako i ako su to uradili biće otkriveno.Takodje ima dosta snimaka samog trenutka eksplozije,na njima bi se video projektil jer on nemože da bude toliko malen da se ne zabeleži na snimku, bojeva glava od 4 KT i raketa koja je potrebna da se to lansira je dovoljno vidljiva da ostavi trag na snimcima.Moguća je diverzija a ti nitrati zaista mogu da eksplodiraju pod odredjenim uslovima i to vrlo nekontroliano i SNAŽNO, čak i većom snagom nego da je napravljeno 4000 tona eksploziva od toga.Mislim da je to ipak nesrećni slučaj izazvan totalnom neodgovornošću i neznanjem.Držati TAKVE materije usred centra milionskog grada je suludo i izraelu zaista nije bilo potrebno da baca nuk.bome tu kada već ima bombu na tom mestu postavljenu.Takodje izrael NIJE teroristička država koja povlači poteze masovnog uništavanja i imaju dovoljnu kontrolu političara.Čisto sumnjam da bi bilo ko mogao takvu odluku da donese unutar izraela na svoju ruku a da se to ne sazna i takodje je potpuno politički i vojno nepotrebno izraelu u ovom trenutku.Hezbolah svoje mnagacine oružja drži van grada u planinama i to izrael i svi ostali znaju znači čemo ovo onda.Da , još jedna stvar je jasno vidljiva na snimcima kratera,ovo je bila POVRŠINSKA eksplozija sa smerom udara u stranu a ne nadole. Da je raketa bila krater bi bio mnogo dublji i i mnogo manjeg prečnika čak i u slučaju podešavanja detonacije nešto iznad same mete na 5m visine recimo (što je teško izvodljivo) a da je bila detonacija na kontakt taj krater ne bi bio ni 10 m u prečniku i bio bi veoma dubok.očigledno je da je krater plitak i veoma širok a to sugeriše masivnu eksploziju na širokom prostoru taman kako je i rasut tovar u skladištu.

 3. Popara Dorcol says:

  Nista novo

 4. Slobodanka says:

  Ovaj udarac na Liban je pakosna rampa za ostvarivanje slobodne Sirije koja bi živela u miru. Posle ovoga Izrael možda računa na suparništvo izmedju Saudijske Arabije i Irana po pitnju Libana, a koje bi slabilo obadve zemlje što je u interesu Izraela. ... Veliki Izrael obuhvata: Izrael i Palestinu; istočni deo Egipta uz Crveno more + Sinaj; Jordan, i veći severozapadni deo Saudijske Arabije; Liban, i baš veći deo Sirije (osim severoistočnog kurdskog dela), pola Iraka ispod dijagonale severozapad-jugoistok. Izraelci su i dosad sa nezaštićenog libanskog neba vršili napade na Siriju, a nakon ovog napada na Bejrut Sirija na svojoj zapadnoj strani dobiće veoma haotičnu državu i ko zna kakvi sve problemi će se odatle slivati u Siriju. TIME SE SIRIJA UDALJAVA OD SVOG CILJA DA POVRATI GOLANSKU VISORAVAN jer Damask će biti još više ugrožen. Liban s juga na sever je naspram sirijskih pokrajina: Kunejtra, Dara, Damask i Homs. IZRAEL SE SVE VEĆOM ŠIRINOM PRIBLIŽAVA DAMASKU. DA LI ĆE SE USUDITI DA POTPUNO UNIŠTI TAJ GRAD? ... Ko će finansirati obnovu Libana? Saudijska Arabija je pritisnuta niskim cenama nafte i smanjenom prodajom nafte što je ekonomska posledica pandemije i drugim problemima, Iran je već pod sankcijama. Liban u haotičnom i promenljivom raspoloženju ni neće krenuti tim putem da traži pomoć od Rusije i od Kine. Ako bi tim putem krenuli, proradila bi neka dirigovana struja iznutra koja bi bila protiv.

  • Slobodanka says:

   ... PROTIV ostvarivanja slobodne Srije koja bi \ivela u miru

  • persida says:

   Ma, hajte, a gde su Rusi koji si dosli da odbrane Siriju? Izrael se pita, Rusi su sluge Izraela, Slobodanka opet bezi od glavne teme.

 5. uddu says:

  Jel vi to spašavate libanske birokrate od odgovornosti ?

 6. Beli Orao says:

  Prvi dan kad sam čuo ovu vijest odmah sam rekao ovo su prsti Izraela i Amera ! I tačno je , bio sam u pravu . Sad ću da još nešto dodam , ovo je uvertira za dalje korake i Izraela i Amera , bliski istok će da se zapali a to će preći i na Tursku pa Grčku i dalje na Balkan , zadnji cilj je opkoljavanje i uništenje Rusije pa na kraju i Kine !! Hegemoni povlače poteze na političkoj tabli svijeta .

 7. Mr. Macola says:

  D sad vi bil otkrivena povećana, radijacija i bilo bi to objavljeno. Niko u svijetu nije u stanju da bscu atomsku bombu pa, čak i sa manjim punjenjem da to ne objavi neko ko je na drugoh strani. Kao da Iran nije u stanju da izmjeri zračenje i objavi. Pa cak i da Rusi, Ameri i Kinezi ne, žele da kažu ništa.

 8. uddu says:

  Ne verujem da su izraelci ovde umešani.To nije njihov stil.Oni da su hteli,mogli su ući tenkovima u sam centar Bejruta da bi popili kafu,i niko im ništa ne bi ni mogao a ni hteo !

  • persida says:

   Naivan si bajo, ovo je upravo njihov stil, kokaj iz daljne i pravi se blesav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *