ШОК И НЕВЕРИЦА У ХРВАТСКОЈ – СВИ ЗАЋУТАЛИ! Пресушило језеро па изрониле зидине старог српског православног манастира

ŠOK I NEVERICA U HRVATSKOJ – SVI ZAĆUTALI! Presušilo jezero pa izronile zidine starog srpskog pravoslavnog manastira

17 oktobra 2021

Kameni zidovi starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, dvadesetak kilometara od Knina, koji je polovinom prošlog veka potopljen zbog izgradnje hidroelekrane, ovih dana izvirili su iz akumulacionog jezera Peruća zbog niskog vodostaja.Površina jezera Peruća u Hrvatskoj sve se više spušta, a ovih dana iz vode je izvirio deo starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, koji je 1958, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane – potopljen.

Perućko jezero je ovih dana na ozbiljno niskom vodostaju, a iz vode izranjaju kameni zidovi.

Tada je raseljeno 1500 ljudi, jezero je progutalo kuće i plodna zemljišta, ali oni koji su živi i njihovi potomci dobro se sećaju svojih sela i priča roditelja, piše hrvatski Dnevnik.

„Moja svekrva je celi život pričala o tim poljima, livadama, ovcama, druženjima. Do smrti je pričala o tome“, priseća se Marija Cvitković.

Perućko jezero je veštačko jezero na reci Cetini, između planina Dinare i Svilaje u Hrvatskoj. Pre početka jesenjih kiša vodostaj doseže najniži godišnji nivo i nije retkost da se voda povlači sve do nekadašnjeg prirodnog korita reke Cetine, ostavljajući neobične prizore i podsećajući na tajne koje leže ispod površine vode.

Priča o manastiru Dragović ima poseban značaj. Naime, u pitanju je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, podignut šest godina posle legendarne Kosovske bitke, u periodu teškom za srpski narod.

Na osnovu ”Povijesti o Svetoroždestvenskom manastiru Dragoviću u Pravoslavnoj eparhiji dalmatinskoj” iz 1859, manastir je poneo ime po Dragu koji je sa braćom prešao iz Bosne u Cetinsku krajinu, a po narodnom predanju po rečici koja je izvirala u blizini. Manastir je do 1995. godine čuvao u svojoj biblioteci pravo blago – oktoih iz 14. veka, minej za mesec maj iz 1531. godine, pisan u Studenici, kratke zapise Dositeja Obradovića, koji je na svojim putovanjima tu svraćao, kao i Laza Kostić, Simo Matavulj… U riznici se čuvao se antimins patrijarha Arsenija Čarnojevića iz 1692. (prvi barokni antimis u Srba) i mnoge druge dragocenosti.

Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira. Pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije.

Nakon potapanja, izgrađen je novi manastir, na uzvišenju iznad jezera, koji je 1995. opustošen i do renoviranja početkom dvehiljaditih, njegove prostorije su navodno služile kao štala.

KOMENTARI17 komentara

 1. Srbija cveta says:

  Hrvatska je veštačka tvorevina nastala od srpske lepe zemlje, ali je svako sećanje na srbe tu trebalo potopiti i izbrisati. Srbi su stradali jer su hrišćani oni "za zlo vraćaju dobrim", "nahrane svog neprijatelja" i "ako im uzmeš kaput oni ti daju i ogrtač". Zato su Srbi narod nebeski i oni "čekaju pravdu o pravednom carstvu nebeskom, i njihova nagrada je velika". Zlikovcima će goreti glava o pravednom carstvu Božijem, jer će sva njihova nedela izići povrh nje kao kučina koju će zapaliti gnev Božiji. Goreće od srama a svaki pravedni i prognani i napaćeni primiće veliku nagradu i utehu od Boga, a među takvima je zaista mnogo naših Srba.

  • Pendrek says:

   Tako je. Amin!

  • Dejan says:

   Srbi nikad niste imali veze sa Hrvatskom zemljom osim što ste se na Hrvatski teritorij naseljavali i kasnije ste ga htjeli svojatati isto kao i šiptari na kosovu ali vam nije polazilo za rukom jer povijest je pokazala čije Srce i Domoljublje je jače! Još malo i Srbija se vam biti samo Beograd sa užom okolicom!

   • Srbin says:

    Vreme će pokazati istinu i ko gdje pripada. Nadam se da ćeš bit živ tad da vidiš veliku silu

   • Si Ju Leter Aligeder says:

    Eto vidiš ti šta pričaš, nije hrvatska bila naša zemlja a želiš da se ta srbija svede samo na Beograd? Zapravo mnogo grešiš a istoriju ne poznaješ jer zapravo hrvatska nije ni postojala pre kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca, a tek od 2 svetskog rata je dobila ogromnu srpsku zemlju i neprirodne svoje granice, eto ti i sam želiš hrvatsku do Beograda ali si zapravo poreklom i sam Srbin samo ako imaš smelosti da prekopaš po svom poreklu i stablu porodice.

  • Milutin Tesla says:

   Ja lično ne bih čekao da ih Bog kažnjava nego bi mobilisao Srbe da lično NAMIRE krv sa tim monstrumima jer su oni ,a pod zaštitom drugih,toliko zla naneli srBskom življu na vekovnim teritorijama srBskim,da će jedino srBska osveta ,MOŽDA,dovesti te monstrume svesti.

   • Veliki brat says:

    Imaš genocidne porive što dokazuje presuda za Srebrenicu.

    • Si Ju Leter Aligeder says:

     Poriv za presudu o Srebrenici je gej parada starih dobrih majstora. U građanskom ratu je najviše srba izmasakrirano, srebrenica je bila namerno isprvocirana kaznena ekspedicija kao odgovor na kaznenu ekspediciju. Bili Klinton je potvrdio ponosno i direktno na komemoraciji da je to bilo njegovo delo. Hrvati i albanci su napravili i dalje prave najveće genocide nad Srbima a presuda će doći od pravednog Boga Oca koji će svakome od nas dati po delima nšaim, zato ništa ti ne brini o porivima već o delima onih koji to čine.

  • TVRD says:

   👏👏👏👏👏

 2. Archelay says:

  Srpska crkva samo zato sto je pravoclavna?Cudno

  • Gospodi Pomiluj says:

   Pa daa, srbi tačno i znaju koja je to crkva, od kada i zašto, a hrvati ne znaju ni od kuda su ni zašto su i sami tu gde jesu, osim što postaju hrvati samo tako, ako omrznu na srbe i naprave im kakav genocid.

 3. Max Baum says:

  Manastir Dragović nalazi se u Hrvatskoj a podignut je 1720. kako se vidi na zvoniku. U vrijeme podizanja nije pripadao SPC koja tada nije niti postojala kao niti Srbija.

  • Gospodi Pomiluj says:

   Srbi imaju svoje crkve još iz 13 veka, pa i nešto ranije oko 11 veka. Za to je velika zasluga Ćirila i Metodija iz Grčke, kasnije i Svetog Save, a ti prijatelju postojiš tek nekih svojih desetleća i već znaš da huliš umesto da se pokaješ i obratiš Bogu kroz delo i poslanstvo sina Njegovog, a Gospoda našeg Isusa Hrista radi spasenja i života večnog. Pa ti sad vidi koliko samo tvoje neznanje može da te ubije.

  • Siniša says:

   Vidi se da si vrlo obrazovan.

 4. 1389 says:

  Biće, da je Srbska majka podigla i Hrvate i Bošnjake, zato ti narodi pričaju maternji jezik svojih predaka uz dodatke turcizma i katolicizma. Vatikan i Ankara već vekovima suradjuju zajedno, protiv Pravoslavnih naroda, težko da će moći nešto da urade, Hrvatska kao država ne postoji, ona je izmišljena zemlja, Vatikanska miljenica, ona koja mora pustiti Islamiste i turke preko svoje granice, sve što je Pravoslavno zaustavljaju. Mržnja usraškog naroda je prema pravoslavnima tolika, da će rvati biti istrebljeni medjusobom, mržnja dovodi do propasti, do zatiranja i do nestanka. Samo ljubav može širiti ovozemaljski život. Zato se rvatskoj i rvatima slabo piše, rvatice dolaze u Srbiju i ostaju u Srbiji, Rvati beže iz lijepe njihove i odlaze u tudje zemlje... Težko onome, ko veruje strancu...

  • Karital says:

   Vatikan i Ankara surađuju na uništenju srba?????Treba da si zahvalan katolicima i Vatikanu da te turci više ne jašu.Baš obrnuto, vi puštate islamiste i turke preko granice.Vaš presednik kleči pred Erdoganom, dok ga naš ne šljivi pet posto.Vi ste bili vazali turski koji su pomogli u opsadi Kostantinopola i pretvaranja Aja Sofije u džasmiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *