ШОK ИНТЕРВЈУ ШВЕДСKОГ ЕПИДЕМИОЛОГА! Kарантини нису утемељени на научним доказима, ЦОВИД-19 ЈЕ БЛАГА БОЛЕСТ слична грипу

ŠOK INTERVJU ŠVEDSKOG EPIDEMIOLOGA! Karantini nisu utemeljeni na naučnim dokazima, COVID-19 JE BLAGA BOLEST slična gripu

20 aprila 2020

U Švedskoj je do danas ujutro zabeleženo oko 14.500 zaraženih i najmanje 1.570 smrtnih slučajeva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, posete bolnicama i staračkim domovima, a nastava na fakultetima i u školama odvija se onlajn. Mnogi zaposleni rade od kuće.Međutim, Švedska je verovatno jedina evropska država u kojoj još može da se ode u kafić ili restoran i u kojoj su otvorene sve radnje i šoping centri.

Inspekcije su prošlog vikenda u Stokholmu kontrolisale da li restorani poštuju propise o razmaku između gostiju i njih 20-ak dobilo je opomene, ali nijedan još nije zatvoren.

Bivši glavni državni epidemiolog Johan Gjesek smatra da je zatvaranje ljudi u kuće loša ideja.

„Karantini i zatvaranja evropskih zemalja nisu mere utemeljene na naučnim dokazima. Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok bi ostali trebali da imaju na umu da je COVID-19 blaga bolest slična gripu i da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj“, rekao je profesor emeritus na Univerzitetu Karolinska u Stokholmu.

„Istorija je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na antitela, verujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već prebolelo COVID-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 odsto“, dodao je on.

(Kurir.rs/Index.hr)

KOMENTARI3 komentara

 1. BLuka says:

  Ako je tako zašto je smrtnost među zaraženima u Švedskoj veća od 10%? Nigde veze sa gripom, COVID19 napada sve i svašta a sličan je gripu jer može napasti i na pluća mda mu ke smrtnost od samog virusa mizerna u odnosu na grip ali posledične smrti ubrzane virusom COVID 19 je daleko veća. COVID 19 je RNA virus sa jednom ovujnicom u grupi sa HEPATITISom i HIV virusom a znamo da za njih nema vakcine.

  • Ivke says:

   Pa sta je cudno sto umiru? I ovako bi umirali od obicnih prehlada i gripa

 2. Mr. Greatifull Dead says:

  E ljudi, dok vi dođete do izražaja sa vašim poimanjem i znanjem umro ja i od blage bolesti i od kućnog pritvora. Čovek zaista može umreti i spontano ničim izazvanim zapravo i od same depresije - legao je i više nije imao razloga i volje da ustaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *