ШОК ИЗ БЕРЛИНА: Меркелова затвара границе Немачке и враћа мигранте!?

ŠOK IZ BERLINA: Merkelova zatvara granice Nemačke i vraća migrante!?

8 februara 2016

merkel_0Spirala migracione krize stigla je do tačke na kojoj je Angela Merkel spremna da precrta sve ranije preuzete obaveze i da granice Bavarske zatvori za milione izbeglica  – ocenio je direktor berlinskog Instituta za globalnu javnu politiku Torsten Bener.

On je to učinio u tekstu napisanom Politico. Dodao je da se Merkelova zbog svoje pozicije suočava i sa optužbama za „moralni imperijalizam” i sa pohvalama za „herojsku poziciju”.

Bener tvrdi: „Merkel sve vreme shvata kolika je opasnost sa kojom se zbog migranata suočavaju Evropa i sama Nemačka, kao zemlja koja je imala najviše koristi od evropskih integracija… Odlukom da otvori granice izbeglicama koje Mađarska nije htela da prima, Merkelova je preuzela ulogu liberalnog političkog hegemona, ali je ta odluka bila pragmatična a ne romantična. Ona je time htela da kupi vreme potrebno Evropskoj uniji da pronađe zajedničko rešenje. Ona je u to uložila sav svoj politički kapital i sada za to plaća ceh. Suočena je sa nezadovoljstvom i birača i saradnika iz sopstvene partije”.

Bener ukazuje da se Nemačka suočava sa rizikom daljeg pojačavanja borbe za vlast jer je krajnje desna partija Alternativa za Nemačku već stigla do 10 odsto podrške birača i može do marta ući u tri regionalna parlamenta.
Bener naglašava da su mnoge zemlje članice EU verovatno zadovoljne što Nemačka ne izlazi na kraj sa problemima koje je donela migraciona kriza i ne smatraju te probleme opšteevropskim već – samo nemačkim.

„Za to je kriv sam Berlin koji ranije, povodom drugih pitanja, nije tražio evropsku solidarnost” – procenjuje direktor berlinskog instituta.

Bener zaključuje ovako: „Kao i svaki liberaln hegemon, Merkelova već počinje da sumnja da li sve što čini ima pokriće. Pomišlja da je možda bolje zatvoriti granice Bavarske i iskoristiti Dablinski sporazum koji predviđa pravo vraćanja nazad izbeglica, a posebno terorista koji su se već našli na teritoriji drugih, bezbednih zemalja Evrope. Istorija već poznaje velike političke zaokrete. Sećate li se „Niksonovog šoka”, odnosno odluke 37-og predsednika SAD iz 1971. godine kojom je ukinuo vezanost dolara za zlato? Sada je nastupio momenat kada Evropa treba da očekuje svoj šokantni zaokret. To će biti „šok Merkelove” koja će se odreći obaveza preuzetih tokom migracione krize”.

Za isti list je oksfordski profesor Pol Kolije ukazao: „Glavni krivac za kontinentalnu migracionu krizu je Angela Merkel. Ko bi još drugi mogao da bude?!”

(Fakti.org)

KOMENTARI6 komentara

 1. Goran says:

  Svu ce tu bagru slati prema Srbiji , od kojih ce mnogi ostati jer nece imati para da idu dalje. Znaci to je taj plan da se balkan naseli :-( ,,,,,,,,a merkelica - politicki propala a ne i financijski , je obavila zadatak do kraja. Ta "politicka propast" za kreatore ove migracije je ustvari uspjeh .

 2. Baja says:

  Gorane, Znaci opet po Srpskim leđima !!!!

 3. Baja says:

  Treba samo žene primat da imamo sta guslat hahahaha.

 4. Baja says:

  Ja mislim da i Arapi su Srpskog porijekla !!!

 5. Baja says:

  Hrvati rasturili Rusiju u Bg 2:2 A Popa Djujica izbacili sa tribina napolje hehehehe.

 6. triglav says:

  nijedan nemački kancler nije dovršio treči mandat do kraja. to je politički dogovor u nemačkoj. znači ne radi se o nikakvom "puču" ... naprotiv: sve ide po planu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *