ШОК ИЗ ИЗРАЕЛА: Израелски став о Сирији шокирао планету

ŠOK IZ IZRAELA: Izraelski stav o Siriji šokirao planetu

3 avgusta 2018

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman rekao je da se situacija u Siriji vraća ka predratnom stanju i da Izrael nije imao nameru da se meša u unutrašnje stvari te države.

„U Siriji se, sa naše tačke gledišta, situacija vraća stanju kakvo je bilo do građanskog rata. Dakle, to je prava adresa, postoji odgovornost i postoji centralna vlast. Nismo se mešali i ne mešamo se u unutrašnje stvari Sirije“, objavila je pres-služba ministra spoljnih poslova.

Pritom, Liberman je naglasio da Izrael nema nameru da se odriče sopstvenih bezbednosnih interesa. Primetio je i da je u interesu predsednika Sirije Bašara el Asada da situaciju vrati u prvobitno stanje.

„Pretpostavljam da će on sve sam rešiti. Kao što sam već rekao, mi se nećemo odreći interesa naše bezbednosti i nemamo nameru da se mešamo u njihove unutrašnje stvari“
, dodao je ministar.

Sirijska armija je utorak oslobodila od terorističke organizacije DAEŠ poslednja okupirana sela u dolini Jarmuk na jugozapadu provincije Dera. Bojna operacija identifikovanja i eliminisanja preostalih bandi na tom području se nastavlja, ali se može reći da se pod kontrolu službenog Damaska vratila cela provincija Dera i faktički cela susedna provincija Kunejtra.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milica says:

  Ova izjava Izraela govori nam da jeste moguće da SAD će povući svoje trupe iz Sirije. Izrael se dugo nadao da će bar Amerikanci ostati u Siriji, a sada moguće je da znaju da ostaju sami te nemaju kud pa se povlače i oni. Do skora baš Liberman nije mogao da podnese što svi dojučerašnji saveznici Izraela u zajedničkom neprijateljstvu protiv Sirije popuštaju te preokreću se. Sem što menjaju stav još i staju u red kod Asada za obnavljanje prijateljstva, otprilike je tako besneo Liberman... Stigla i ova maca na vratanca.

  • Max says:

   @Milice... vrlo si naivna i kratkovida!

   • goran says:

    Niko se nece povuci, Izrael ce obnoviti bombardovanja Rusa i Sirijaca. Driblaju ih kao male mace.

    • Milica says:

     Amerika je već izgubila vojnu prednost na B.Istoku, te zato planira posebno od novembra zabranu prodaje iranske nafte i izricanje sankcija npr. evropskim kompanijama povodom toga, a za to joj ne treba i vojna prisutnost u Siriji. Zato su i prešli na povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma da bi na drugačiji način ostvarivali ciljeve, dakle više ekonomski i putem očekivanih socijalnih nemira koji bi doveli u Iranu vlast poslušnu Americi. Zatim hteli bi da pokrenu popravljanje odnosa sa Rusijom s ciljem da je udalje i od podrške Iranu , a i od Kine i celog evroazijskog bloka. Ali popravljanje odnosa sa Rusijom najpre ne ide u samoj Americi, a Rusija se izuzetno dobro razume u geopolitičke igre. NI ovaj drugi način nema velike šanse za uspeh. Eventualna vojna intervencija protiv Iran biće opet neuspešna za Ameriku. Ako nisu uspeli da poraze Siriju koja je slabija i manja, tek kako će Iran koji je puno veći i jači cilj.

   • Milica says:

    Izrael je još prošle godine značajno povećao direktnu i to stalnu saradnju i sa Pentagonom i sa Belom kućom povodom Sirije. Medjutim uzalud. Napredovanje Rusije u novim vrstama naoružanja bila je svojevrsna poruka Americi i Zapadu, zatim veliko napredovanje snaga SAA u oslobadjanju značajnih teritorija Sirije tokom ove godine i još posebno američki realan strah za živote svojih vojnika a takvi problemi (povratak u plastičnim kesama) su sve izraženiji ne samo u Siriji nego i u susednom Iraku, to su razlozi zbog kojih bi Amerika mogla da počne da se povlači iz Sirije i to najpre iz Al Tanfa. Cilj američkog vojnog učešća u sirijskom ratu nije bila samo sirijska nafta i gas, nego da posluže Izraalu da uništi ovakvu državu Siriju tj. da se izvrši "balkanizacija" (komadanje) Sirije. Siriju nisu uspeli da iskomadaju. Snage SAA neće ulaziti u direktan sukob licem u lice sa Amerikancima, ali biće povećana gerilska netrpeljivost prema američkim vojnicima. Zatim zbog američkog bombardovanja iračkih snaga koje su sa svoje strane pomagale oslobadjanje jugoistočnih delova Sirije a zatim doprinosile su stabilnosti tih oslobodjenih teritorija, značajno se zaoštrila iračka netrpeljivost prema američkom vojnom prisustvu. Amerikancima to nije bio prvi put da brutalno bombarduju sadašnju iračku vojsku. Razmatra se i američko vojno povlačenje iz Iraka.

 2. Beli Orao says:

  E sad još Golan vratite Siriji i zavežite !!!

 3. Miraš says:

  Izraelsko iznenadjujuće uvažavanje interesa predsednika Sirije da Siriju vrati u stanje pre rata i još tvrdnja da "mi (Izrael) nemamo nameru da se mešamo u njihove (sirijske) unutrašnje stvari" - to je način kako se sada i Izrael preokreće kao i druge države pre njega, od učešća u sirijskom ratu. Izrael sada nema kud nego da se povlači te nastoji da taktizira, a jasno im je da sirijski predsednik ima sve jače pozicije. Sada, nakon oslobodjenja Dare i Kunejtre i povratka zvaničnog Damaska u te dve pokrajine, postoji daleko veći rizik za Izrael da će Damask pokrenuti rešavanje okupirane od strane Izraela Golanske visoravni koja jeste medjunarodno priznata kao sirijska teritorija. Kada Liberman kaže "mi (Izrael) se nećemo odreći interesa naše bezbednosti" to se prvenstveno odnosi na čuvanje izraelskih pozicija na otetom Golanu. Takodje raniji izraelski zahtevi da se Iranske snage i Hezbolah povuku iz Sirije su u vezi sa strahom da će izraelske snage biti oterane sa Golana što bi bio kraj njihove dugogodišnje okupacije. Naravno to ne govore naglas u zvaničnim izjavama nego samo potenciraju opasnost od podrške Palestincima u Izraelu. Izraelu je daleko više odgovaralo prethodno stanje dok su pobunjenici-teroristi držali pod kontrolom te dve pokrajine. Čak šta više Izraelci su ih u tome i organizovali i podržavali sa ciljem da izraelske snage nemaju više direktan kontakt ni sa sirijskom ni sa libanskom legitimnom vojskom. Naprimer samo ovo: Izrael je više puta pozvao predstavnike sirijske opozicije na različite trilateralne konferencije i trilateralne sastanke sa učešćem SAD-a, koji su sprovođeni u američkoj ambasadi u Jordanu. Kao rezultat toga, nekoliko opozicionih političara u Siriji su bili promoteri izraelskih interesa. Plan je bio da se jugozapadna oblast Sirije obuhvatajući Daru Kunejtre čak i Suvajdu otcepi i osamostali od Sirije, isto kao i kao za severnu oblast Sirije - Sirijski Kurdistan, Sirija bi izgubila tu važnu teritoriju sa koje može da pokrene povratak Golana. Stvar je u tome što Sirija jedino vojnim putem može da povrati Golan pod svoju kontrolu. Ne postojI efikasan medjunarodni mehanizam koji bi naterao Izrael mirnim putem da se povuče sa te okupirane teritorije, a ako bi neko povodom toga naprimer predložio sankcije Izraelu usledio bi veto SAD i V.B.

 4. mister x says:

  ko je ova budala goran?magarce sta ti znas o principima elektronike,mehanici fluida i sl.,izrael nije ispalio ni jedan projektil na ruse,niti im pada na pamet,a ovi ih ne diraju,izuzev sto ponekad demonstriraju silu,pa i onesposobe rakete kada gadjaju bespilotirane avione i rakete(slucaj neuspijelog napada na dron iz 2016 i neuspijeh vise lansiranih david sling-stunner raketa od prije desetak dana to najbolje potvrdjuje)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *