ШОК: Комитет за Нобелову награду тражи од Обаме да врати награду за мир!

ŠOK: Komitet za Nobelovu nagradu traži od Obame da vrati nagradu za mir!

26 avgusta 2015

Jagland_and_Obama(na slici: Torbjorn Jagland i Barak Obama na dodeli nagrade)

Torbjorn Jagland, predsednik Komiteta za dodeljivanje Nobelove nagrade za mir, rekao je da bi Barak Obama trebalo da vrati svoju nagradu za mir.

Kako prenose švedske novine Svenska Dagbladet, Jagland i četiri druga člana komiteta kažu da nikada ranije nisu ni od koga tražili da vrati nagradu za mir, pa čak ni od ratnih zločinaca poput Henrija Kisindžera.

Komitet je dodelio nagradu za mir Baraku Obami 2009. godine kada je uspeo da ubedi sve da on podržava „stvaranje novog okruženja za multilateralnu diplomatiju“, naglasivši ulogu Ujedinjenih nacija kao alata za rešavanje međunarodnih konflikata.

Međutim, realnost je razbila iluzije članova komiteta, ali i većeg dela međunarodne zajednice, koja je bila svedok varvarstva, cinizma, demagogije i manipulacije činjenicama od strane Obamine administracije.

Pročitajte još:

NAGRADE ZA ZLOČIN – Nagrade za mir dobijaju oni koji su najzaslužniji za rat, a za humanost oni koji su odgovorni za najnehumanija dela

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: Nobelova nagrada za mir unela je nemir u vladajuću koaliciju, a sve to će platiti narod

Kako su navele indijske novine Hindustan Times, „Svet je postao mnogo nebezebednije mesto otkad je Obama počeo da vlada“.

Jedan dobar primer toga je sastanak ministara spoljnih poslova u Dohi, gde su se ruski ministar Sergej Lavrov i američki sekretar države Džon Keri našli kako bi razrešili situaciju u regionu. Upravo tada je Barak Obama dolio ulje na vatru.

On je naredio da američke oružane snage mogu da odgovore na bilo koji neprijateljski potez protiv „umerene“ sirijske opozicije. Pentagon takođe zadržava pravo da zaštiti protivnike Bašara el Asada iz vazduha i da se osveti ukoliko ih napadnu radikali ISIS-a ili sirijska vojska.

To u suštini znači da SAD sada mogu direktno da se umešaju u građanski rat u Siriji na strani sirijske opozicije. Treba napomenuti da Vašington nije dobio odobrenje za svoje delovanje ni od UN ni od zvanične vlade Sirije. Izgleda da SAD ništa nisu naučile iz Avganistana, Iraka i Libije.

Inače, kako tačno vojska SAD može sa tolike visine da razlikuje koji su teroristi „dobri“ a koji „loši“? Ko definiše „umerenost članova opozicije“? Da li su oni stvarno opozicionari ili su obični teroristi koji su dobili oružje od Amerikanaca uz velikodušnu „naknadu“ za svoje usluge?

Navodi se da su američki savetnici obučili samo 60 članova opozicije. Nije ni čudo što SAD bombarduju sirijsku teritoriju iz vazduha, pošto sa takvom šakom opozicionara ne mogu da urade ništa.

Naravno, SAD su ostale zapamćene po svojoj „hrabrosti“, tako što su gađale nemačke gradove za vreme Drugog svetskog rata ili recimo Hirošimu i Nagasaki.

U skladu s tim, ministar spoljnih poslova Sirije, Valid Mualem, optužio je Vašington da obučava borce Islamske države dajući im na milijarde dolara, što je u Rusiji zabranjeno.

Mualem je ovu primedbu naveo razgovarajući sa svojim ruskim kolegom, Sergejem Lavrovom. On je rekao: „Amerika zahteva političko rešenje, a šalje milijarde dolara za obučavanje terorista“.

Mnogi politički analitičari veruju da Vašington sedi na dve stolice, s jedne strane se protiveći kalifatu, a s druge strane trudeći se da on postane što jači barem do pada predsednik Bašara el Asada.

Obamina administracija ima plan da svrgne proruski i proiranski režim iz Damaska, nakon čega će ujediniti sve snage protiv kalifata. Naravno, taj plan nije izložen javno, ali nedavna delovanja SAD upućuju na to.

Što se tiče Obaminog naređenja izloženog u Dohi, jasno je da je ono u stvari odgovor na miroljubiva rešenja i mere protiv ISIS-a koja je predložio ruski ministar spoljnih poslova.

Ruska strana veruje da vazdušni napadi neće rešiti problem, te da je neophodno da se oformi koalicija koja će se boriti protiv terorističke pretnje na kopnu. Ta koalicija bi trebalo da uključuje sirijsku i iračku vojsku, ali i Kurde, naveo je ministar Lavrov.

Moskva očekuje odobrenje ovog rešenja na 70. sastanku Generalne skupštine UN u septembru.

Nije iznenađenje da su svi predstavnici arapskih država podržali ruske mirovne predloge. Politički analitičari smatraju da je sastanak u Dohi značajno povećao saradnju između Rusije i zalivskih država.

Rusija je uspela da privuče Saudijsku Arabiju na svoju stranu, što je znatno poremetilo ravnotežu moći na arapskom poluostrvu.

Na kraju, još jednom ćemo citirati predsednika Komiteta za Nobela, Torbjorna Jaglanda, koji je rekao da su članovi komiteta sigurno bili „trešteni pijani“ kada su glasali da Barak Obama dobije nagradu za mir.

On je dodao da bi Obama mogao da pošalje svoju nagradu u najobičnijem paketu poštom, ukoliko ne želi da bude osramoćen time što će to učiniti javno.

Viktor Mikhin (New Eastern Outlook)

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  Srpski receno sviraju krcu! Nikada te nagrade i nisu delili posteno. Sve sto zapad organizuje uvek je bilo politicka igra i ekonomska prevara. Zar nije ironicno da nagradu za mir inicira pronalazac dinamita. Zar je moguće da sve nagrade preskoce Teslu i niz drugih pronalazaca i naucnika. VISE SU NAGRADILI RAZBOJNIKA I PLAGIJATORA NEGO ZASLUZNIH.

 2. Evroazijska Unija says:

  VRAĆAJ LOVU BUREKU OBMANO !!! :-))) KOJE PONIŽENJE ZA USA :-)))

 3. Žan Žak Masturbatourr says:

  njemu treba dati Nobelovu nagradu jedino za rat

 4. Radomir says:

  Vracaj vracaj.sram te bilo majmune covekoliki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *