ШОК НА БЕРЗАМА: Русија најавила забрану извоза ретког метала и направила прави хаос, А СВЕТ У ПАНИЦИ!

ŠOK NA BERZAMA: Rusija najavila zabranu izvoza retkog metala i napravila pravi haos, A SVET U PANICI!

19 marta 2019

Paladijum je dostigao rekordnu vrednost od 1.600 dolara. Cena je porasla posle najave o zabrani izvoza iz Rusije.

Paladijum je dostigao najvišu cenu ikad, prešavši prag od 1.600 dolara za uncu po prvi put nakon vesti da Rusija planira da zabrani izvoz ovog plemenitog metala, što je izazvalo zabrinutost zbog tržišta koje je već ograničeno snabdevanjem.Rusija i Južna Afrika zajedno proizvode oko tri četvrtine svetskih zaliha a ruska kompanija Nornikelj je najveći proizvođač paladijuma u ​​svetu.

“Bilo je glasina da će Rusija ograničiti izvoz nekih plemenitih materijala. Kada je tržište malo, kakvo je ono sa paladijumom, ponekad takve vesti mogu imati veći značaj nego što bi trebalo“, kaže Filip Nevman, direktor Metals Fokusa.

Rusko ministarstvo trgovine i industrije prošle sedmice saopštilo je da će predložena zabrana izvoza delova plemenitih metala trajati od 1. maja do 31. oktobra. Rusija je glavni proizvođač paladijuma, koji se uglavnom koristi u katalizatorima. Komercbanka pripisuje nagli porast cena paladijuma špekulativnom kupovnom interesu.

Cene su se skoro udvostručile od najnižih nivoa i već su skočile za oko 27 odsto od početka ove godine. Očekuje se da će automobilska industrija, vodeći potrošač tog metala, imati najveći uticaj na dalji porast cene.

Potražnja za ovim metalom naglo je porasla nakon skandala sa dizel motorima, koji je potresao svet 2015. godine, budući da je od tog trenutka prodaja automobila sa benzinskim motorima drastično porasla.

Paladijum se tradicionalno koristi u katalitičkim konvertorima čija je namena da kontrolišu emisiju izduvnih gasova pretvarajući toksične gasove i zagađujuće materije u manje toksične i zagađujuće.

Skoro 70 odsto tražnje za paladijumom dolazi od svetskih proizvođača automobila, prema podacima koje je prikupila konsultantska grupa CPM.

(Kurir)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Zaboravio zapadnjački šljam da motka ima dva kraja,pa umislili da drže valjak za krečenje u rukama!

 2. Dusan says:

  Pogresan naslov teksta. Nemacka cini uslugu Srbiji. Nakon izbora za EU parlament doci ce do 70 % promena u EU koja ce biti za to da drzave budu nacionalne ali povezane trgovinski kroz uniju a ne sjedinjene europske drzave kao do sada. Ide velika promena a samim tim i dosta povlacenja priznanja Kosova. To je za nas jako dobro pre svega zato sto ce Salvini Orban Le Pen i ostali ljubitelji celovite Srbije doci umesto globalista. Tada ce da ucute i Engleska i ovakva Nemacka. To je odlicna vest za Srbiju i izgleda da je Putinov uticaj na Merkelovu a i kineski doveo do toga. Tako da ko razume shvatice...

 3. marko says:

  poanta retkih metala nema u svetu rusija juznoafricka republika kinaa imaju 90 % zaliha ali potoranj u automobilskoj indrustij i je ogromna sve vise i drugi retki metali ce biti smanjivani u prodaji zapadu

 4. petrovgrad says:

  Nisu ludi Rusi da dragocene metale prodaju za lažne dolare bez pokrića.Šta će im papiri, može samo trampa.

 5. doktrina soka says:

  Ajmo,dalje sa sankcijama Rusiji,mozda se Evropa i SADe spasu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *