ШОК НА КОСОВУ! Специјални суд подигао оптужнице против ТАЧИЈА И ВЕСЕЉИЈА за убиство скоро 100 људи

ŠOK NA KOSOVU! Specijalni sud podigao optužnice protiv TAČIJA I VESELJIJA za ubistvo skoro 100 ljudi

24 juna 2020

Prve optužnice Specijalnog suda Kosova podignute su protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija. Vest je upravo potvrdilo Specijalno tužilaštvo saopštenjem za šptampu.

Kako je i najavljeno, to se i dogodilo. Već nekoliko meseci najavljuje se obelodanjivanje prve dve optužnice u julu, jedne podnete u februaru, druge u aprilu. Međutim, ono što se u javnosti nije znalo do danas, ko su prvi optuženi.Juli je poslednji šestomesečni rok kada prva optužnica mora biti potvrđena ili odbačena. Sadržaj optužnice je poverljiv i objavljuje se samo ako se potvrde sumnje sudije iz prethodnog postupka, preneo je Kossev.

Izvorno saopštenje Specijalnog tužilaštva:

„Dana 24. aprila 2020. Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašim Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća. G. Tači i g. Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima g. Tači i g. Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lepi Mića says:

    Nešto čisto sumljam da će da budu obtuženi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *