ШОК НА КОСОВУ – ТРАМП ПУШТА ХАРАДИНАЈА НИЗ ВОДУ и уместо њега ставља…

ŠOK NA KOSOVU – TRAMP PUŠTA HARADINAJA NIZ VODU i umesto njega stavlja…

27 novembra 2018

Donald Tramp i njegovi saradnici koji se bave ovim delom sveta, a pre svih Ves Mičel, doneli su odluku da Haradinaja puste niz vodu, a da svu vlast na Kosovu preuzme Hašim Tači.

Naime, kako tvrdi Srpski Telegraf, prvi korak u realizaciji ovog scenarija biće obaranje vlade u Prištini, zatim i raspisivanje izbora na kojima će Haradinaj biti politički počišćen. Konačno, gotovo je izvesno da će se suočiti i sa optužnicom pred Specijalnim sudom za zločine OVK i hapšenjem. Takođe, po Trampovom planu, podela Kosova predviđena je za 2019. godinu.Mičel, Bolton

Plan o akciji u Mitrovici skovan je u američkoj ambasadi u Prištini i skrojili su ga odlazeći ambasador Greg Delavi, inače, jedan od igrača takozvane američke duboke države koja ruši Trampa, i Haradinaj, navode upućeni izvori Srpskog Telegrafa.

– Trampovi ljudi su bili bukvalno šokirano ovim što su napravili Delavi i Haradinaj. Delavija svakako vraćaju s Kosova, a Haradinaj će se zbog toga suočiti sa žestokom odmazdom. Iz Vašingtona je odmah prosleđen i tekst saopštenja koji je plasiran preko ambasade u Prištini, uz striktan nalog Delaviju da ne sme da promeni ni jedno jedino slovo. U tom saopštenju najoštrije je osuđena odluka da se uvedu astronomske takse na srpsku robu – objašnjava sagovornik ovog lista, zapadni diplomata u Beogradu.

Kako dodaje, sve je bilo jasno čim je Edi Rama, kao glavni američki čovek na Balkanu, žestoko napao vladu u Prištini i Haradinaja, ocenjujući sve što su preduzeli kao duboko pogrešne poteze.

Na terenu za realizaciju Trampovog scenarija za Kosovo biće zadužen Filip Kosnet, iskusni diplomata koji će uskoro preuzeti Delavijevu poziciju. Reč je o čoveku od najvećeg poverenja nove administracije, prekaljenom diplomati i čoveku za specijalne zadatke. On je u prethodnom periodu službovao u ambasadi SAD u Ankari, što je jedna od najosetljivijih pozicija.

Da će se sve odvijati upravo ovako, potvrđuje i činjenica da je Hašim Tači juče otputovao u SAD, gde će se sastati i sa visokorangiranim službenicima Trampove administracije, Majkom Pompeom i Džonom Boltonom.

– To je dokaz da u Vašingtonu isključivo računaju na Tačija, jer se pokazao kao mnogo kooperativniji. Sasvim je moguće i da su Haradinaju na neki način ovu igru namestili Tači i Kadri Veselji, koji su u veoma bliskim odnosima, kako bi ga gurnuli u sukob sa Amerikom i skinuli ga s dnevnog reda – napominje sagovornik.

Prva izjava Radoičića: Plan im je bio da me likvidiraju

Hteli su da me likvidiraju, poručio je juče potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u prvoj izjavi za javnost posle pokušaja njegovog hapšenja i otmice u stanu u kom živi u Kosovskoj Mitrovici.

U izjavi za javnost u kojoj zaključuje: „Odavde nema nazad“, Radoičić još kaže: „Došli su kod mene u stan, gde živim sa ženom i malom decom, sa armijom do zuba naoružanih ljudi, sa samo jednim ciljem, da me ubiju. I za to sam dobio jasne dokaze“.

– Poslednji zlikovački upad nazovi policije, a zapravo privatne garde ozloglašenih albanskih terorista u severnu Kosovsku Mitrovicu, bio je pokazna vežba i pretnja svakome Srbinu koji reši da brani svoje dostojanstvo i pravo na život – poručuje Radoičić.

On je naveo i da se neće predati.

– Ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog – kaže on.

Radoičić navodi i da nije bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali da nije ubica i nikakve veze sa ubistvom nema.

– Ako se Srbi na Kosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša. Odavde, sa KiM, nema nazad – zaključuje Radoičić.

Potpredsednik Skupštine i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa Vladimir Marinković slaže se da je Haradinaj napravio ovaj haos na Kosovu uz odobrenje pojedinih predstavnika Amerike, ali svakako ne i Trampa, koji, kako kaže, pozitivno gleda na ideju o razgraničenju.

Uhapsili još dvoje Srba bez ikakvog razloga

Na imanju porodice Perović u selu Medregovcu kod Podujeva pripadnici kosovske policije priveli su Milenu Milojković, majku šestoro dece iz Medveđe, i njenog komšiju Miloša Ivkovića, takođe iz Medveđe. Ona je krenula kod roditelja, koje obilazi bar dva puta nedeljno, i do sada nije imala nikakvih problema. Kancelarija Vlade Srbije za KiM najoštrije je osudila nastavak terora nad Srbima i zahteva hitno oslobađanje Milene Milojković i Miloša Ivkovića.

– Ekstremisti iz Prištine naložili su čak da se deci zabrani da posećuju svoje roditelje na KiM – kažu u kancelariji.

– Nažalost, 95 odsto onih koji su bili deo bivše američke administracije se tu zadržalo i oni mešetare i dalje i vode svoju politiku. Greg Delavi je ambasador u odlasku, ali je on u svakom slučaju neko ko donosi odluke na nivou entiteta i svakodnevno se meša u politiku kosovskih Albanaca. To ne ide u prilog normalizaciji odnosa – ocenjuje Marinković.

Na sve ili ništa

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić kaže da Haradinaj sada ide na sve ili ništa.

– A da li će mu to proći i da li će politički preživeti, to zavisi od Vašingtona, odnosno dok neko iz Vašingtona jednog momenta ne pozove telefonom i kaže: „Dosta, zdravo i doviđenja“, a onda zna šta mu sledi. Opcija korekcije granica i dalje postoji, samo što se mnogi još plaše prelivanja i na druge zemlje.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da neke struje pokušavaju da nametnu rešenje radikalizacijom.

– A što se tiče posete Tačija Americi, to je potvrda onoga što smo znali, Amerikanci su u nekoliko izjava dali do znanja da podržavaju Tačija i da dijalog Tači – Vučić treba da dovede do konačnog rešenja.

Već nedostaju neki lekovi

U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim, već i u privatnim apotekama. Takođe, Mitrovčani ističu i da je u severnom delu grada mirno i bez tenzija s komšijama Albancima, kojih najviše ima u naselju poznatom kao Bošnjačka mahala. Srpske štampe nema već peti dan, a kosovski carinici traže da na svim fakturama piše „Republika Kosovo“, što je, kako navode distributeri, glavni problem.

Priština napravila crnu listu srpskih funkcionera

Prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na KiM, objavile su Novosti, uz napomenu da je spisak nepoželjnih osoba dostavljen svim policijskim punktovima na administrativnim prelazima sa nalogom da budu uhapšeni ako pokušaju da uđu na Kosovo.

Na spisku su premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin, a nepoželjni su i predstavnici parlamenta Maja Gojković, Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda, na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara…

S druge strane, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj demantovao je postojanje takvog spiska.

Nisu osumnjičeni za ubistvo

Advokat Dejan Vasić izjavio je da niko od četvorice Srba uhapšenih u petak u Kosovskoj Mitrovici, uključujući i njegovog branjenika Dragišu Markovića, nije osumnjičen za ubistvo lidera kosovske Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Oni se sumnjiče za sporedne događaje koji su se desili u vezi sa ubistvom, rekao je Vasić u subotu novinarima u prostorijama Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici. Njima je određen pritvor do 30 dana i nalaze se u zatvoru u Podujevu.

(Srpski Telegraf/Pravda)

KOMENTARI11 komentara

 1. Posmatrac says:

  Taj radojcic je obicni siledzija.

 2. Slobodanka says:

  Tramp će nastaviti veoma sličnu spoljnu politiku kao i njegovi prethodnici. Jugoslavija je odavno razbijena i on sada ima potrebu da zaokruži NATO prisustvo na Balkanu, a zatim da nastavi konfrontacije sa multipolarnim svetom tj. sa Rusijom i Kinom. Kosovo je odavno u visokoj zavisnosti od NATO-a. Srbija je na polici za "udaju" i zato Kosovo samo za neko vreme treba lukavo da pogne glavu. Dugoročno Kosovo sa tim dobija jer onda bi bili sigurni da Srbija pod NATO kontrolom nikad im više neće biti pretnja. Kako namamiti Srbiju da uđe u NATO? U nove ratne pohode protiv Srbije ne smeju da idu jer stanovništvo Srbije nije zaboravilo agresiju NATO-a. Time bi samo izazvali naše brzo okretanje prema Rusiji i to prema vojno ojačaloj Rusiji, dakle na taj način veoma je rizično da zaokružuju Balkan. Zato moguće je da ponudiće nam neke darove slično kao Danajci (grčko pleme) kad su osvajali antičku Troju. "Čuvaj se Danajaca i kad darove nose". U današnje vreme darovi (Trojanski konj) biće ustupci tj. kompromisi o kojima se stalno mulja i nikako da se izmulja, ali kad se na kraju nađemo pod NATO čizmom svi ti ustupci izaći će nam na nos. Dakle posle sledi pad naše Troje. Čak može se reći ponovni pad Troje. Naime ako srpski istoričar Milutin Jaćimović može da tvrdi da je antička Troja grad Skadar koji je kasnije bio prestonica srednjovekovne Srbije, onda po tom obrascu i ova naša današnja Srbija mora biti naivna kao stara Troja. A da je mnogo naivna to jeste, i puno je naivnija od pomenute Troje.

  • Zapadnjak says:

   I bez konja Troja bi izgubila rat.Pitanje Slobodanki: Ima li današnja Troja (Srbija) alternativu ako se ima na umu da su Danajci (Grci) imali ratnike poput Ahila,Odiseja ,Agamemnona,Menelaja i ostalih mitskih junaka.Koliko današnjih Danajaca(Srba) je spremno da položi život,da ispadnem patetičan,na oltar Otađbine? Pozdrav.

   • Velika Metla says:

    Istočnjak,da si pitao koliko života na oltar Zadruge mogao bih ti reći otprilike! A na oltar Otadžbine neuporedivo manje!

   • Hruscov says:

    Dosta, ali samo da politicari svoju decu puste u prve redove sa nasom. Jedino i samo onda. Dosta je mladosti otislo za tudje dzepove i karijere...s verom u Boga...Zivela Srbija

   • Slobodanka says:

    U tome je stvar što Troja pored onakvih bedema ne bi izgubila da nije nasela na lukavstvo. Ne treba da ratujemo, tebi je ova pokvarena svita što vlada Srbijom zastrašila i na taj način oprala mozak. Samo ne treba da pristanemo. To je gotovo sve što treba da uradimo. Bolje i dostojanstvenije je povući preostale Srbe sa KIM i istovremeno proglasiti okupaciju KIM, nego varati sam sebe i pristati na ucenu i izdaju.

   • Deda Micko says:

    Nijedan, osim Slobodanke.

    • Slobodanka says:

     Šta to vidim? Rata nema na vidiku, a ti već nemaš glavu, nego za svaki slučaj uvukao si je baš duboko čak u pu-de. Oho, odvažno mlatiš sa glavama ruskih vojnika po celom svetu, a kod kuće jok nema glave ni da ispravno misli, a kamoli da nečem važnijem služi.

   • Slobodanka says:

    Nisi shvatio da više ne smeju da nas napadaju kao 90-tih, boje se i oni ko bi sad mogao da pritekne u pomoć našoj maloj Troji. Njihovi današnji Ahileji, Odiseji, Menelaji i ostali nemaju više šanse, otprdeli su svoje. Zabrinjavajuće je to što samo na pominjanje reči rat istrenirani ste da povijate glavu i uvlačite je te viri kao glava pantljičare na sasvim suprotnoj strani. Tako si trenirali i Pavlovljeve pse puštali su zvuk zvonceta kad su stizale porcije sa mesom. Na kraju eksperiment je uspeo pa su psi počeli da se oblizuju i puštaju žvale samo na zvuk zvonceta i kad mesa uopšte nema. Dotle ste stigli da ste obični istrenirani zamorčići bez mozga. Rusija sprema dopunu vojne doktrine da svojim nuklearnim raketama može da reaguje i na nuklearni i na nenuklearni napad i to ne samo kad je napadnuta Rusija, nego i neka bilo koja zemlja saveznica. Shvatate li da pred tim vajni silnici uvlače rogove.

 3. milorad says:

  hm još samo kada bi haradinaj i oni iza njega mrno legli i sačekali sekiru, moraće da se puca ali ni tu haradinaj & C.O nemaju šanse.Na kraju će opet biti stara granica na prokletijama a od šiptara zavisi koliko će ih ostati u na kosovu.Potrebni su rudari i u glavnom niko ne želi etničko ćišćenje ali ako zatreba ima odakle da se uveze radna snaga:)

  • Deda Micko says:

   Ima odakle da se uveze, ali sigurno ne iz Srbije, docice Pakistaneri i Kinezi, a to je onda nova okupacija, samo manje vidljiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *