ШОК НА ЗАПАДУ: Пољаци траже део Украјине!

ŠOK NA ZAPADU: Poljaci traže deo Ukrajine!

12 novembra 2016

-

Iz grla poljskih nacionalista koji su marširali Varšavom na Dan nezavisnosti orilo se: “Poljski Lavov!“.

Lavov je svetu poznat kao centar ukrajinskog ekstremizma, a samoj Ukrajini on pripada od 1939. godine kada je Staljin pripojio istočne delove poljskih zemalja sovjetskim republikama Ukrajini, Belorusiji i Litvaniji.

Sa razvojem krize u Ukrajini mnogi Poljaci vide šansu da vrate svoju istorijsku teritoriju, gde i danas preovlađuje poljsko stanovništvo.

Marš nezavisnosti u Varšavi je potvrdio decenijska stremljenja Poljaka da im se vrate istočne zemlje koje oni nazivaju Kresovima (Kresy na poljskom jeziku).Među velikim gradovima “prirodne Poljske“ se još nalaze današnji ukrajinski Ternopolj, belorusko Grodno i litvanski Vilnijus.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. milovan says:

    Raspad Rusije je poceo sa topovskim plotunima sa broda Aurora.Zapad smatra da jos nije zavrsen.Raspadom Jugoslavije svi koji zive na tom prostoru vraceni su 100godina u nazad.Po poljoprivrednoj proizvodnji i stocnom fondu jos i dalje.Gladne godine su pred nama,samo mnogi ne zele da vide.

    • Buducnost says:

      Nije raspad Rusije nego Sovjetskog saveza ali izvini to je diktatura neka se raspao. Kakvi god Ameri bili izvini Sovjetski savez pih. Rusija da ali Savez njet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *