ШОК НА ЗАПАДУ! ПУТИН ПОЧЕО ДА ГАЗИ АМЕРЕ И ТУРКЕ: Руски специјалци заузели највеће нафтно поље у ЛИБИЈИ

ŠOK NA ZAPADU! PUTIN POČEO DA GAZI AMERE I TURKE: Ruski specijalci zauzeli najveće naftno polje u LIBIJI

27 juna 2020

Ruski i drugi strani plaćenici ušli su u najveće naftno polje Libije, saopštila je danas libijska Nacionalna korporacija za naftu.

Navode da je to pokušaj da se spreči ponovno pokretanje zaustavljene proizvodnje nafte u toj ratom razorenoj zemlji.Iz libijske naftne kompanije dodaju da su se „ruski plaćenici prvi put sastali sa stražarima velikog libijskog naftnog polja Šarara“, koje je pod kontrolom boraca međunarodno nepriznatih snaga generala Kalife Haftara na istoku, u četvrtak uveče, prenosi AP.

U podeljenoj Libiji, Rusija je vodeći oslonac Haftarove Libijske nacionelna armije (LNA), koja vodi rat protiv međunarodno priznate vlade u glavnom gradu Tripoliju, a koju uglavnom podržava Turska, podseća američka agencija.

Ranije ove godine, milicija poznata pod nazivom Straža naftnih postrojenja, koja je pod upravom Haftarovih snaga, pomogla je u gašenju proizvodnje nafte kada su plemena u savezu sa Haftarom vodila blokadu libijskih naftnih luka, što je bio izazov administraciji u Tripoliju.

Dok Haftarove snage sa istoka kontrolišu libijski naftni polumesec, vlada Tripolija na zapadu kontroliše nacionalne rezerve Centralne banke, uglavnom crpljene iz prihoda od nafte, dodaje AP.

Iako Libija ima najveće rezerve nafte u Africi, ona nije u mogućnosti da izvozi naftu otkako je Haftarova blokada započela u januaru, a to je koštalo državnu korporaciju preko šest milijardi dolara izgubljenog prihoda.

Libijske kompanije su proizvodile preko 1,2 miliona barela dnevno pre gašenja.

KOMENTARI13 komentara

 1. persida says:

  "Ruski i drugi strani plaćenici", ovim je sve receno.

 2. Cp6a says:

  Kako međunarodno priznata vlada u Tripoliju, ako je Rusija ne priznaje?

 3. M says:

  Baš me zanima kolko će dugo Rusi imati-exploatirati najveće naftno polje u Libiji?!?

  • Simon Saivil says:

   Moze da te zanima, ali ce ti biti uskraceno pravo da saznas. Bas mi zao!

  • Gardista says:

   Dok si ziv i posle.

   • Kiki ns says:

    Tako je.

 4. Slobodanka says:

  Ja ne verujem u ovu vest, mislim da je isfabrikovana od strane Amerikanaca. Pre nego što će započeti ofanzivu u Libiji Haftar (ima američko državljanstvo) posetio je i Vašington i Pariz i Moskvu. A kad je započeo ofanzivu američke snage (USA Afrikom) hitno su se povukle iz Libije. Čudno, zar ne? To znači da su Amerikanci od početka saglasni sa vojnim operacijama koje vodi Haftar u Libiji. Posebnu i najveću podršku generalu Haftaru daje Francuska, a dogovor je da zauzvrat Haftar će štititi interese francuske naftne korporacije Total u Libiji. Pored Francuske Haftara podržava još jedna NATO članica - Grčka. Sada,a povodom hitnog američkog povlačenja iz Libije (pre otprilike godinu dana) može se izvući kompletniji zaključak da je Vašington celo vreme saglasan da Francuska tj. firma Total da preuzme libijska naftna polja. Za libijska naftna polja zainteresovane su još Italija i Turska, ali one su uhvatile vezu na suprotnoj strani jer saradjuju sa Saražom premijerom Vlade nacionalnog jedinstva Libije. Ovo je rascep izmedju članica NATO-a oko libijskog naftnog plena. ZAŠTO UPLIĆU RUSIJU? Verovatno zato da od ostalih članica NATO-a, pogotovu od Turske, da bi sakrili istinu da je Vašington saglasan da Francuska dobije libijsku naftu. Ako bi Turska to saznala još više bi se udaljila od NATO saveza. Osim toga, bolje je ovako neka Turska misli da je kriva Rusija, jer Vašington na taj način mogao bi da dobije da se kvare i pogoršavaju bliski odnosi Turske sa Rusijom. Vašington stalno pokušava da izazove sukob Rusija-Turska.

 5. Slobodanka says:

  Makron povremeno izbaci ono "NATO mrtvog mozga", a time odlično sakriva od drugih članica NATO-a on da ima podršku Vašingtona za Hatarove operacije u Libiji... Čak jednom mu je Erdogan kontrirao povodom takvih izjava o NATO-u, on je dao komplimente NATO-u. Medjutim taj njegov trud je bio uzalud, jer Vašingtonu će uvek biti draži Pariz, nego Ankara.

 6. Slobodanka says:

  Makron povremeno izbaci ono "NATO mrtvog mozga", a time odlično sakriva od drugih članica NATO-a on da ima podršku Vašingtona za Hatarove operacije u Libiji, a koje su korisne za Francusku... Čak jednom mu je Erdogan kontrirao povodom takvih izjava o NATO-u, on je dao komplimente NATO-u. Medjutim taj njegov trud je bio uzalud, jer Vašingtonu će uvek biti draži Pariz, nego Ankara.

 7. Slobodanka says:

  Haftar pored podrške Francuske i Grčke ima i podršku Egipta. Turska sada dobro stoji u Libiji, ali pored zapadnog dela zemlje sada bi mogla da nastavi dalje napredovanje ka istoku zemlje te da osvoji još neko naftno polje. Ako se Erdogan za to odluči ući će i u konflikt sa Egiptom što mu najmanje odgovara, a pore toga bio bi u sukobu sa Francuskom i Grčkom koje su NATO članice. Rukovodstvu NATO-a nikako ne odgovara da se NATO članice nadju u medjusobnom sukobu. Zasad su doneli takvu odluku da uvažavaju stavove Egipta o Libiji i tražili su od Turske da povuče svoje vojne snage iz Libije. Turska povodom toga insistira da ona ima sporazum sa medjunarodno priznatom vladom u Libiji, a koju je priznao ceo Zapad i Vašington. ... Nema nikakve logike da se u Libiji umešala Rusija. Zapadu uvek odgovara propaganda o "nevaljaloj Rusiji" jer oko toga se NATO članice udružuju. Zašto bi Rusija bila naivna i povela takve akcije u Libiji oko kojih će se NATO članice udružiti? Za nju je bolja situacija da je NATO razjedinjen i da se NATO članice sve više medjusobno sukobljavaju. .Još i ovo: Erdogan će kod kuće u Turskoj imati problem sa podrškom ako se povuče pred Egiptom u Libiji. On će se najverovatnije zaglaviti u Libiji. Ako su turske snage prezauzete u Libiji, onda će imati sve manje snaga za Siriju, a to znači da turske snage mogu doživeti gubitke u Siriji. Halavog Erdogana treba pustiti da se zaglavi u Libiji, a to je još jedan razlog zašto Rusija sada ne treba da se meša u rat u Libiji.

 8. uddu says:

  jesu li to rusi zauzeli naftno polje kao što su nekada prištinski aerodrom ?

 9. Slobodanka says:

  NAPRIMER OVO JE LAŽ: "U podeljenoj Libiji, Rusija je vodeći oslonac Haftarove Libijske nacionelna armije (LNA), koja vodi rat protiv međunarodno priznate vlade u glavnom gradu Tripoliju, a koju uglavnom podržava Turska, podseća američka agencija." - ZAPRAVO JE OVAKO >VODEĆI OSLONAC HAFTAROVE LNA SU: FRANCUSKA I GRČKA, ZATIM EGIPAT I UAE. Američki mediji sakrivaju ulogu Francuske u ratu u Libiji.

 10. triglav says:

  samo bog zna ko su u kontekstu spomenuti sad, turska, rusi i sl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *