ШОК ОБРТ КОЈИ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Русија и Кина повлаче потез који СПАСАВА ИРАН

ŠOK OBRT KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: Rusija i Kina povlače potez koji SPASAVA IRAN

27 juna 2019

Moskva i Peking žele da smanje američki uticaj na Bliskom istoku i u tom pogledu im je Iran važan potencijalni saveznik, piše Der Tagesspiegel.

Istaknuto je da će Rusija i Kina uspeti znatno da povećaju svoj uticaj na Islamsku Republiku ako budu mogli da joj ponude način da očuva svoj izvoz u uslovima američkih sankcija. Značajni koraci u tom smislu su već učinjeni, bez obzira na evropske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma koje su se zaustavile na stvaranju posebnog sistema naplate za trgovinu sa Iranom, ali koji ne koriste u strahu za svoje poslovanje sa Sjedinjenim Državama.Prošlo je gotovo godinu dana otkako su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali su Kina, Rusija, Nemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo odlučile da očuvaju sporazume sa Teheranom, piše Der Tagesspiegel. Međutim, njihovi ciljevi nisu ograničeni samo na želju da se spreči pojava iranske atomske bombe, koju Iran, barem prema izveštajima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, nije ni proizvodio.

List primećuje da su ulozi naročito visoki za evropske sile, jer bi hipotetički rat između Sjedinjenih Država i Irana na njih uticao snažnije nego na Kinu ili Rusiju. Prvo, sukob bi mogao da izazove novi protok izbeglica u Evropu, a drugo, Evropljani su vrlo zainteresovani za održavanje stabilnih cena nafte. Zbog toga Nemačka, Francuska i Velika Britanija pokušavaju da deluju kao posrednici između Sjedinjenih Država i Irana. Međutim, do sada su ti pokušaji bili neuspešni, napominje Der Tagesspiegel, dodajući da sada Teheran namerno krši neke od uslova nuklearnog sporazuma.

Što se tiče Rusije i Kine, one takođe pozivaju na de-eskalaciju sukoba, piše list. Moskva i Peking nameravaju da smanje američki uticaj na Bliskom istoku, a Iran im je potencijalan i važan regionalni partner. Kina i Rusija snabdevaju Iran oružjem, a osim toga, ruske i iranske snage blisko sarađuju u Siriji.

Moskva je osudila Vašington zbog pokušaja podsticanja sukoba, a podržala je i ideju Irana da sklopi pakt o nenapadanju između zemalja Persijskog zaliva, ali ta ideja nije prihvaćena od glavnih, regionalnih protivnika Teherana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Razlog tome je što će takav pakt smanjiti ulogu Sjedinjenih Država kao navodnog glavnog garanta njihove bezbednosti.

Der Tagesspiegel naglašava i da Kina i Rusija takođe imaju ekonomske motive. Činjenica je da Iran traži načine za trgovinu zaobilaženjem američkih sankcija i napominje se da evropske zemlje Teheranu nisu mogle da ponude takav mehanizam. Ako Kina i Rusija uspeju da ponude Iranu način da barem delimično sačuva svoj izvoz, njihov uticaj na Teheran će se znatno povećati, a koraci u tom smeru su već učinjeni.Integracija Irana i Evroazijske ekonomske unije

Ruski ministar energetike je 20. juna saopštio kako se trgovina između Irana i Rusije povećala za više od 7,4 odsto.

U okviru 15. sastanka Zajedničkog ekonomskog odbora Irana i Rusije, održanog u iranskom gradu Isfahanu, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da se trgovina između dveju zemalja povećala za više od 7,4 odsto i premašila je 700 miliona dolara, prenosi ISNA.

Predstavnici Irana i Rusije potpisali su osam Memoranduma o razumevanju o saradnji. Na dan zatvaranja 15. sastanka Zajedničkog ekonomskog odbora dveju zemalja prisustvovali su iranski ministar energetike Reza Ardakanian i njegov ruski kolega Aleksander Novak.

Ardakanian je rekao: “Očigledno, pod sadašnjim uslovima, dobijanje članstva u Evroazijskoj ekonomskoj uniji imaće značajan uticaj na otpor Irana protiv sankcija”.

Vest koja je malo popraćena u medijima je da je iranski parlament 10. juna ove godine ratifikovao privremeni sporazum o zoni slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Zemlje EEU i Iran potpisali su privremeni sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine tokom Ekonomskog foruma u Astani 17. maja 2018. godine. Privremeni način poslovanja u ovom režimu je predviđen za tri godine i stvorio je pravne okvire za stvaranje sporazuma o slobodnoj trgovini na ograničenom rasponu robe između EEU i Irana. Rusija je sporazum ratifikovala u novembru 2018. godine.Prema uslovima sporazuma, najkasnije godinu dana nakon njegovog stupanja na snagu, stranke se obvezuju da će započeti pregovore o sklapanju punopravnog sporazuma o slobodnoj trgovini. Sprovođenje sporazuma pridoneće povećanju obima trgovine i razvoju ekonomsskih veza između njenih učesnika, povećati snabdevanje Irana ruskim industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Dokument predstavlja osnovna pravila trgovine između EEU i Irana, što je moguće bliže pravilima WTO, a obuhvata i pitanja najpovlašćenije nacije i nacionalnog tretmana za Islamsku Republiku, primenu zaštitnih mera i carinsku upravu. Podsetimo da Peking ima zasebne aranžmane za trgovinu sa Iranom koji su dogovoreni u bilateralnom formatu.

Evroazijska ekonomska unija osnovana je na temelju Carinske unije i Zajedničkog ekonomskog prostora i deluje od 1. januara 2015. godine. Članice EEU su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Rusija i Kirgistan, a ovaj dokument Iranu otvara veliko područje trgovine i može se smatrati „pretpristupnim ugovorom“ za buduće članstvo u Evroazijskoj ekonomskoj uniji.

(logicno.com)

KOMENTARI15 komentara

 1. petrovgrad says:

  Samo još dolar da izbace iz upotrebe i da ga zamene za neku valjanu valutu i ode USA niz provaliju, kako stavri stoje ide se u tom pravcu.

  • Zoran says:

   Koja je valjana valuta?

   • persida says:

    Svaka drzava mora da ima nacionalnu banku i da sama stampa svoj novac. Tako je bilo pre uvodjenja dolarske diktature.

   • test01 says:

    ZLATO - uvek bilo i ostalo !!! Ne zovu se sve ostale papirnate valute bez razloga . Ako imate jos ovakvih pametnih pitanja ne ustrucavajte se da ih postavite.

    • test01 says:

     Ne zovu se sve ostale papirnate valute bez razloga - fiat valute

   • ralemce says:

    Po pravilu svaka valuta ima zlatnu ili srebrnu podlogu u odgovarajućoj vrednosti štampane papirnate novčanice. Koliko imaš zlata ili srebra u trezoru toliko si bogat i možeš da štampaš svoje pare.To nije sada slučaj sa Dolarom koji je po završetku 2 svetskog rata i Maršalovog plana za Evropu postao vladajuća valuta u svetu. Zbog velikih troškova i finasijske zavisnosti od privatnih banaka i u deficitu prema inostranim dužnicima USA je postala Slon na staklenim nogama koji se opasno ljulja. Fort Noks trezor Američke sile više je prazan nego pun. Rusija i Kina i druge Zemlje to znaju i masovno kupuju zlato na tržištu da bi zaštitili svoju ekonomiju od propadanja dolara. Kraljevina Srbija je imala zlatan Dinar za vreme Kralja Petra Oslobodioca.

  • Istina says:

   ...posle povačenja dolara $$$ Amerika tone u građanski rat, to je jedini način da savladaju novi svetski poredak...

   • milorad2 says:

    da upravo to je i plan kako slomiti kičmu naci jezgru u vojno industrijskom kompleksu USA i "obaveštajnoj zajednici"-Zar nije malo čudno da su glavne poluge "novog svetskog poretka" upravo branše amerike vlade u kojima je najveći broj "bivših" NACISTA našao uhlebljenje u USA.SLUČAJNOST?U svako slučaju ruisima je postalo jasno da imaju posla sa povampirenim nacizmom u drugoj formi upravo u jugoslovenskoj krizi.SVE što se dešqavalo je bila čista ZLA OSVETA poraženih nacista koji su poludeli zato što su izgubili rat od "balkanskih seljaka".Mržnja koje to društvance gaji prema nama je našla svoju opipljivu formu upravo toko balkanskih ratova iu raspada jugoslavije, a kompletna ekipa koja je učestvovala u razbijanj u juge je bila birana iz redova pronacističkih porodica bivših ustaša ili ostalih naci saradnika za vreme rata, čak i veliko albanska priča i kosovo su potpuno prekopirani nacistički projekat.ODALI su se ovde ZINULI su ove a sad će da ga prime u USA pardon- USTA.USA će napasti iran to je sigurno i misli mda samo čekaju pogodan momenat za to, otprilke nešto kao neki državni praznik itd.

   • Velika Metla says:

    Želim im od srca da se oni,i onaj pirgavi ostrvski pasji nakot,istrebe do poslednjega.

   • persida says:

    Amerika ce se pocepati na vise drzava. Njujork, Teksas, Kalifornija, Juta... bice posebne drzave, ali pod kontrolom istog gazde kao i danas. Isto to, samo malo drukcije. Ista sudbina cepanja teritorija ceka i Rusiju, Iran, Kinu… Iseckaj, pa reckaj, to je plan bankarske mafije.

  • Dejan says:

   Kikiriki

 2. A akoM says:

  Ne kužim!Rat je loša stvar,ali USA-Izraelski napad na Iran bi bio dovoljno jak razlog,povod i alibi da Rusija i Kina izbrišu USA-Zapad iz Blistoka,i šire,iz svakog kutka svog dvorišta!I tako za izvjesno vrijeme odklone pozicije-mogućnost da ih USA-Zapad prvi iznenada i neobranjivo napadne s tih superiornih pozicija!Izgleda da to neki bolje shvaćaju(npr.Tramp)u USA,nego u Rusiji i Kini!

  • persida says:

   Jos nisi shvatio da izmedju Amera i Rusa nema sukoba. Nikada te dve zemlje nisu bolje saradjvale nego u eri Trampa i Putina.

 3. A akoM says:

  A što se tiče novca,USA(ili bar neki privatnici),neće propasti,jer imaju dovoljno zlata da osnuju i podrže novu valutu,vjerovatno kriptovalutu!Neznam dal' Rusija i Kina nesvjesno ili svjesno rade to isto,zapravo za USA,odnosno privatnike iza njih,a koji imaju najveće količine zlata,Daklen su privatni moćnici(iza USA itd.)spremni i tako se boriti za ponovnu financijsku dominaciju na svijetu!0

 4. Velika Metla says:

  Ako ostatak sveta ne počisti zarazu zvana "amerika" snosiće nesagledive posledice,kao i biti saučesnik u uništavanju slobodnih i od Boga datih naroda,koji imaju najosnovnije pravo,a to je pravo na slobodan život,a ne da budu sluge nacista američkih i njihovih kukavičkih poltrona. Svi narodi u Evropi koji su tkzv "partneri" američki to rade iz golog straha,i kada američka "kola"krenu niz brdo upravo ti nazovi narodi,kukavički poltroni,će biti ujedno i najveći neprijatelji te iste američke horde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *