ШОК ОДЛУКА – ТРАМП ПРЕСЕКАО: Америка повлачи војску из Сирије! ПЕНТАГОН БЕСАН

ŠOK ODLUKA – TRAMP PRESEKAO: Amerika povlači vojsku iz Sirije! PENTAGON BESAN

19 decembra 2018

Bela kuća je saopštila da je počelo povlačenje američkih snaga iz Sirije.

„SAD i njihovi saveznici su spremni da opet zaštite američke interese, ako to bude bilo potrebno“, saopštila je Bela kuća.

Oni dodaju da pobeda nad DAEŠ-om u Siriji ne znači da će koalicija prestati da postoji, već samo da „prelazi u novu fazu“ kampanje.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, američka vojska će biti povučena iz Sirije u narednih 60-100 dana.

Američki lider Donald Tramp je ranije saopštio da su SAD pobedile DAEŠ u Siriji.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ako su nacisti imena "pentagoVanci"besni,onda u tom slučaju neka otiđu u Siriju sami,pa neka nam pokažu kako se to herijski ratuje!

 2. milorad says:

  Ovo je manevar i laž oni ostaju u iraku ali se plaše da su previše istureni i da će im ta manja vojna grupa u jugoistočnoj siriji biti zbrisana momentalno kada dodje do sukoba sa iranom.Ovo povlačenje znači da se oni idu u rat protiv irana, i to znači da za 2-3 meseca taj rat počinje.Pošto je napada sa iranom direktno povezan sa pripremom napada na rusiju to isto tako znači da će ukronacisti da počnu vojene operacije u martu najkasnije, sve je povezano i to znači da su USA krenule u 3 sv. rat za max 3 meseca.

 3. milorad says:

  samo da dodam na kosovu će početi da se puca u januaru i amerikanci očekuju da naša armija zgazi šiptare do sredine februara najkasnije, tog momenta oni zatvaraju bondstil jer im NE TREBA i predstvlja takodje isturenu poziciju. Oni žele isto što je i hitler želeo pred početak napada na rusiju, miran balkan i zbog toga su šiptare pustili niz kanal a sad će da povuku vodu da speru šolju i to BRZO.Zaokret će biti politički neočekivan i ŠOKANTAN za neupućene ali ljukava ljisica iz prištine već zna ili naslućuje to a tupavi haradinaj radi baš ono što amerima treba.

 4. Miraš says:

  Pentagon je potvrdio da se američke trupe vraćaju iz Sirije, dodajući će ipak nastaviti sarađivati s "lokalnim partnerima". Glasnogovornica Pentagona Dana White je izjavila da akcija protiv ISIS-a još nije završena. "Koalicija je oslobodila teritorij koji je nekada držao ISIS, ali kampanja protiv ISIS-a još nije okončana. Započeli smo proces povratka naših vojnika iz Sirije dok prelazimo u novu fazu kampanje protiv ISIS-a", navela je White u saopćenju. Dodala je kako ne može iznositi više detalja zbog sigurnosti operacija koje se vode protiv terorističke organizacije. "Mi ćemo nastaviti saradnju s našim partnerima i saveznicima kako bi pobedili ISIS gde god da ova organizacija bude delovala", kazala je White. Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti povući oko 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana.

 5. Miraš says:

  Tramp je već poznat kao veliki blefer! To nije sve! Sada svi kritičari tipa "u Turčina vjere nema" izgleda da su baš debelo u pravu! Dana 12 decembra Erdogan je najavio da će Turska krenuti u novu vojnu operaciju i to istočno od Eufrata a protiv Sirijskih Kurda, kako oni zvanično izjavljuju protiv jedinica narodne zaštite sirijskih Kurda (JPG). Mediji su 19.12.2018. prenosili: "OGROMNA TURSKA SILA PRITISLA SA SEVERA: Kolosalni napad na Kurde samo što nije počeo!" Istog dana Tramp objavljuje povlačenje američkih snaga iz Sirije koje je već počelo. Najinteresantnije je ovo - iz kog dela Sirije je već počelo američko povlačenje! Američke i francuske snage već se povlače iz Manbidža koji se nalazi zapadno od reke Eufrat i tik uz severnu oblast Sirije istočno od Eufrata koju naravno kontrolišu Kurdi i koju Turska samo što nije napala. Amerikanci su udarili nož u ledja svojim štićenicima Kurdima! Kurdi uz američku podršku dosad su držali oko 27% Sirije i to: veći deo severa Sirije počev od Manbidža pa zatim s druge strane reke Eufrat Kobani i sve na severu uključujući i Al Kamišli i ostala mesta do severnog dela Iraka, zatim idući ka jugu istočne i jugoistočne delove Sirije. Šta će se dalje dešavati? Kurdske snage će se skoncentrisati da se odbrane na severu od silovitog turskog napada, a to znači da će na jugoistoku Sirije ponovo izgubiti upravo osvojeni Hajin i druga mesta. Kada su Kurdi konačno zauzeli Hajin Tramp se slavodobitno hvalisao kako je Amerika pobedila ISIS, ali još čitav niz mesta uz tu istočniju stranu reke Eufrat od Hajina pa na jug do iračke granice tada nije bio oslobodjen. Sada će ISIS moći ponovo da ojača na jugoistoku Sirije! Pentagon je potvrdio američko povlačenje, ali je i najavio da operacija protiv ISIS još nije završena i da prelaze u novu kampanju borbe protiv ISIS, i nastaviće saradjivati sa "lokalnim partnerima". Sa kojim sve lokalnim partnerima će saradjivati, ako će kurdske snage odsad morati da se više usmere na sever? Na jugoistoku Sirije u kom su nalaze najvažnija sirijska nalazišta nafte (!) amerikanci mogu da ubace snage obezbeđene od svojih drugih bliskoistočnih saveznika poput S. Arabije, Izraela, itd. Ovo ne bi bilo prvi put da američke snage najave povlačenje, a da u praksi se ne povuku nego naprotiv da povećaju snage. SAD žrtvuje Sirijske Kurde svog saveznika da bi u svoju orbitu vratila Tursku koja je već duže vreme nestabilna NATO članica. Da bude još gore Turska ima značajne snage u Idlibu na severozapadu Sirije u skladu sa dogovorom sa Rusijom i Iranom i sa zadatkom da u toj zoni turske snage izvrše pritisak na džihadiste sa ciljem da povuku teško naoružanje iz idlibske zone. Turska je jako malo uradila po tom pitanju, izgleda da je to namerno sabotirala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *