ШОK ОТKРИЋЕ! ‘НОВИ СKРИВЕНИ СВЕТ’ ПРОНАЂЕН У СРЕДИШТУ ЗЕМЉЕ! Све што смо знали о нашој планети сада пада у воду! ШТА НАС ЈОШ ЧЕKА?!

ŠOK OTKRIĆE! ‘NOVI SKRIVENI SVET’ PRONAĐEN U SREDIŠTU ZEMLJE! Sve što smo znali o našoj planeti sada pada u vodu! ŠTA NAS JOŠ ČEKA?!

29 oktobra 2021

Više od pola veka naučnici su mislili da je jezgro Zemlje čvrsta kugla komprimovana gvozdena legura okružena tekućim spoljnim jezgrom. Nova studija, međutim, otkriva da bi „čvrsto“ unutrašnje jezgro ustvari moglo biti malo kašasto, tj. da se kreće od tvrdog preko polumekog, do tekućeg metala.– Što je više posmatramo, više shvatamo da to nije jedna dosadna gvozdena lopta. Pronalazimo potpuno novi skriveni svet“, kaže Džesika Irvin, seizmolog sa Univerziteta u Bristolu u Engleskoj.

Zemljino unutrašnje jezgro je i dalje misterija, kao što je bilo i kada je Žil Vern 1864. objavio svoj fantastični „Put u središte Zemlje“.

Iako su naučnici još od 1950-ih znali da naš planet nije šupalj kako je predvideo Vern, unutrašnjost je ostala neistražena. Ogromna toplina i pritisak jednostavno su preveliki da bi bilo koji čovek mogao otići tamo, a isto se odnosi i na sonde.

– Osim ako se našem planetu ne dogodi nešto strašno, nikada nećemo moći direktno posmatrati Zemljinu jezgru – kaže Irvin.

Geofizičari se zato oslanjaju na seizmičke talase prouzrokovane potresima. Merenjem tih masivnih vibracija, može se rekonstruisati slika unutrašnjosti našeg planeta. To je otprilike poput CT skeniranja ljudskog tela.

Ret Batler, geofizičar s Havajskog instituta za geofiziku i planetologiju (Honolulu, Havaji, SAD), posmatrao je kako seizmički talasi stvoreni velikim potresima na pet različitih lokacija putuju kroz Zemljino jezgro do tačno suprotne strane globusa. Ali nešto nije bilo u u redu. Ti talasi su trebalo je da prođu kroz čvrstu metalnu kuglu, a umesto toga odbijali su se na određenim područjima.

Brojke su iznenadile Batlera. On je znao da je matematika seizmičkih talasa tačna, što je moglo značiti samo jedno: naučnici su pogrešili u tumačenju same strukture zemljinog jezgra.

Stoga su Batler i njegov tim ponovno proverili osnovnu pretpostavku da je unutrašnje jezgro Zemlje čvrsto. Otkrili su, međutim, da talasi koje su posmatrali deluju kao da u jezgru postoje džepovi od tekućeg i „kašastog“ polučvrstog gvožđa.

Ovo istraživanje moglo bi potencijalno promeniti naše razumevanje Zemljinog magnetskog polja. Drugi planeti, poput Marsa, imaju tečni centar, ali nemaju ni unutrašnje jezgro, ni magnetsko polje.

KOMENTARI9 komentara

 1. ko says:

  Daj molim vas nemojte objavljivati ove tekstove sto pisu budale.

  • I Love Jesus says:

   Ma ne, to je sve jako interesantno ali je problem veliki što ljudski naučnici ništa nikada ne mogu da otkriju i rastumače od početka do kraja, ali tu je zato sveta i istinita Božija Reč - Biblija.

 2. Miroslav says:

  Ti nazovi Samoprozvani Naučnici su gomila idiota. Istina je da je Zemlja ravna.

  • Don Repo says:

   Ravna ti je tintara kad je pogodi saksija sa fikusom koja pada sa devetog sprata!

 3. Kosovac says:

  To što su naučnici pronašli skriveni svet u središtu zemlje nije ništa prema epohalnom otkriću o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju. Da je globalno zagrevanje evidentno i veoma opasno, uverio sam se jutros, kada sam izišao napolje, i smrznuo se kao qrac u Moraču. ……………Ali me je najviše zabrinulo otkriće naučnika da su termoelektrane verovatno ubile 19.000 ljudi. Većina umrlih je u Evropskoj Uniji – 10.800, a 6.500 na prostoru Velike Srbije (Srpski Svet). Razmere problema rasvetljava sledeći podatak: Na prostoru Velike Srbije, na ugalj radi 18 termoelektrana, a u EU 221. Tih 18 u atmosferu šalju dva i po puta više sumpordioksida nego sve ostale termoelektrane iz EU. Naučnici su izračunali, računica je prosta i očigledna da Srbija proizvodi jednaku količinu zagađenja kao EU. Zato je i normalno i prirodno da se Srbija potrudi i smanji količinu svojih zagađenja, bar duplo manje od EU, ako neće da dobije sankcije. Naučnici su odbacili varijantu mekog pritiska sa bombardovanjem osiromašenim uranijumom, zato što se tokom ispitivanja ispostavilo da je to jedna nehumana metoda.

  • Mija says:

   Sve se cesce pitam jesam li ja senuo ili oni nas zezaju u zdrav mozak. Ja u osnovnoj skoli ucio da je u sredistu xemlje usijana lava. Meni tu po mom starom obicaju nije bilo bas sve jasno (ono zemlja stara milijarde godina a jezgro nikaku da se ohladi i t.sl.) ali prihvatim tu teoriju i teram kroz zivot misleci da su sva deca na svetu ucila istu tu nauku. Kad ne lezi vraze. Sad vidim da su u britaniji ucili da je zemljino jezgro cvrsto i da tek sad otkrivaju ono sto je za mene oduvek bilo notorna cinjenica. Pa sad mislim da ili su britanci notorne neznalice ili to oni zezaju citav svet. A mozda i jedno i drugo.

   • Kosovac says:

    @ Mija, …..U pravu si za engleske i svetske naučnike, ali jedan njihov veliki uspeh ne može niko da ospori. A to je njihovo epohalno otkriće klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

 4. Petrovgrad says:

  To globalno zagrevanje, pa to su budalaštine. Kao zbog globalnog zagrevanja, nastaće ledeno doba. Valjda bi trebalo da prokuvamo a ne da se smrznemo. Kada svhavte naučnici pojmove kretanja elektromagnetnih talasa sa sunca na zemlji i njihovo pretvaranje iz nematerijalne prorode u materijalnu prirodu usled dejstva magnetnih polja, saznaće da kiša dolazi sa sunca e ne od isparavanja. Da malo pojasnim sa sunca dolazi vodonik i keseoni, kada dodju pod uticajem nagnetnih polja sjedinjuju se i nastaje H2O. Oblaci sa kišom se pojavljuju i na 10 km od površine zemlje, a tamo je minus 30. To nije od isparenja.

  • Ex prof. H. Novi says:

   Tebi treba ‚‚dekretom o slobodnom informisanju‚‚ zabraniti pristup medijima sa sadrzinom koja osporavaju realni marksizam. Sve naucnike suprotnih uvjerenja treba likvidirati u Sibiru. Tako bi se stvorila kriticna masa sretnih ljudi koji nista ne traze, vec samo akumuliraju stecena filozofska darvinisticka iskustva i vulkane koji izbijaju iz centra zemlje uz put oslobodjene teskih metala, treba proglasiti neustavnom kategorijom, kojih se napredna omladina mora za navijek osloboditi. Zapoceli smo 3. svjetski intelektualni rat, neka nam je sa srecom!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *