ШОK ОТKРИЋЕ! ‘НОВИ СKРИВЕНИ СВЕТ’ ПРОНАЂЕН У СРЕДИШТУ ЗЕМЉЕ! Све што смо знали о нашој планети сада пада у воду! ШТА НАС ЈОШ ЧЕKА?!

ШОK ОТKРИЋЕ! ‘НОВИ СKРИВЕНИ СВЕТ’ ПРОНАЂЕН У СРЕДИШТУ ЗЕМЉЕ! Све што смо знали о нашој планети сада пада у воду! ШТА НАС ЈОШ ЧЕKА?!

29 октобра 2021

Више од пола века научници су мислили да је језгро Земље чврста кугла компримована гвоздена легура окружена текућим спољним језгром. Нова студија, међутим, открива да би „чврсто“ унутрашње језгро уствари могло бити мало кашасто, тј. да се креће од тврдог преко полумеког, до текућег метала.– Што је више посматрамо, више схватамо да то није једна досадна гвоздена лопта. Проналазимо потпуно нови скривени свет“, каже Џесика Ирвин, сеизмолог са Универзитета у Бристолу у Енглеској.

Земљино унутрашње језгро је и даље мистерија, као што је било и када је Жил Верн 1864. објавио свој фантастични „Пут у средиште Земље“.

Иако су научници још од 1950-их знали да наш планет није шупаљ како је предвидео Верн, унутрашњост је остала неистражена. Огромна топлина и притисак једноставно су превелики да би било који човек могао отићи тамо, а исто се односи и на сонде.

– Осим ако се нашем планету не догоди нешто страшно, никада нећемо моћи директно посматрати Земљину језгру – каже Ирвин.

Геофизичари се зато ослањају на сеизмичке таласе проузроковане потресима. Мерењем тих масивних вибрација, може се реконструисати слика унутрашњости нашег планета. То је отприлике попут ЦТ скенирања људског тела.

Рет Батлер, геофизичар с Хавајског института за геофизику и планетологију (Хонолулу, Хаваји, САД), посматрао је како сеизмички таласи створени великим потресима на пет различитих локација путују кроз Земљино језгро до тачно супротне стране глобуса. Али нешто није било у у реду. Ти таласи су требало је да прођу кроз чврсту металну куглу, а уместо тога одбијали су се на одређеним подручјима.

Бројке су изненадиле Батлера. Он је знао да је математика сеизмичких таласа тачна, што је могло значити само једно: научници су погрешили у тумачењу саме структуре земљиног језгра.

Стога су Батлер и његов тим поновно проверили основну претпоставку да је унутрашње језгро Земље чврсто. Открили су, међутим, да таласи које су посматрали делују као да у језгру постоје џепови од текућег и „кашастог“ получврстог гвожђа.

Ово истраживање могло би потенцијално променити наше разумевање Земљиног магнетског поља. Други планети, попут Марса, имају течни центар, али немају ни унутрашње језгро, ни магнетско поље.

KOMENTARI9 коментара

 1. ko says:

  Daj molim vas nemojte objavljivati ove tekstove sto pisu budale.

  • I Love Jesus says:

   Ma ne, to je sve jako interesantno ali je problem veliki što ljudski naučnici ništa nikada ne mogu da otkriju i rastumače od početka do kraja, ali tu je zato sveta i istinita Božija Reč - Biblija.

 2. Miroslav says:

  Ти назови Самопрозвани Научници су гомила идиота. Истина је да је Земља равна.

  • Don Repo says:

   Ravna ti je tintara kad je pogodi saksija sa fikusom koja pada sa devetog sprata!

 3. Косовац says:

  То што су научници пронашли скривени свет у средишту земље није ништа према епохалном открићу о климатским променама и глобалном загревању. Да је глобално загревање евидентно и веома опасно, уверио сам се јутрос, када сам изишао напоље, и смрзнуо се као qрац у Морачу. ……………Али ме је највише забринуло откриће научника да су термоелектране вероватно убиле 19.000 људи. Већина умрлих је у Европској Унији – 10.800, а 6.500 на простору Велике Србије (Српски Свет). Размере проблема расветљава следећи податак: На простору Велике Србије, на угаљ ради 18 термоелектрана, а у ЕУ 221. Тих 18 у атмосферу шаљу два и по пута више сумпордиоксида него све остале термоелектране из ЕУ. Научници су израчунали, рачуница је проста и очигледна да Србија производи једнаку количину загађења као ЕУ. Зато је и нормално и природно да се Србија потруди и смањи количину својих загађења, бар дупло мање од ЕУ, ако неће да добије санкције. Научници су одбацили варијанту меког притиска са бомбардовањем осиромашеним уранијумом, зато што се током испитивања испоставило да је то једна нехумана метода.

  • Mija says:

   Sve se cesce pitam jesam li ja senuo ili oni nas zezaju u zdrav mozak. Ja u osnovnoj skoli ucio da je u sredistu xemlje usijana lava. Meni tu po mom starom obicaju nije bilo bas sve jasno (ono zemlja stara milijarde godina a jezgro nikaku da se ohladi i t.sl.) ali prihvatim tu teoriju i teram kroz zivot misleci da su sva deca na svetu ucila istu tu nauku. Kad ne lezi vraze. Sad vidim da su u britaniji ucili da je zemljino jezgro cvrsto i da tek sad otkrivaju ono sto je za mene oduvek bilo notorna cinjenica. Pa sad mislim da ili su britanci notorne neznalice ili to oni zezaju citav svet. A mozda i jedno i drugo.

   • Косовац says:

    @ Mija, …..У праву си за енглеске и светске научнике, али један њихов велики успех не може нико да оспори. А то је њихово епохално откриће климатских промена и глобалног загревања.

 4. Petrovgrad says:

  To globalno zagrevanje, pa to su budalaštine. Kao zbog globalnog zagrevanja, nastaće ledeno doba. Valjda bi trebalo da prokuvamo a ne da se smrznemo. Kada svhavte naučnici pojmove kretanja elektromagnetnih talasa sa sunca na zemlji i njihovo pretvaranje iz nematerijalne prorode u materijalnu prirodu usled dejstva magnetnih polja, saznaće da kiša dolazi sa sunca e ne od isparavanja. Da malo pojasnim sa sunca dolazi vodonik i keseoni, kada dodju pod uticajem nagnetnih polja sjedinjuju se i nastaje H2O. Oblaci sa kišom se pojavljuju i na 10 km od površine zemlje, a tamo je minus 30. To nije od isparenja.

  • Ex prof. H. Novi says:

   Tebi treba ‚‚dekretom o slobodnom informisanju‚‚ zabraniti pristup medijima sa sadrzinom koja osporavaju realni marksizam. Sve naucnike suprotnih uvjerenja treba likvidirati u Sibiru. Tako bi se stvorila kriticna masa sretnih ljudi koji nista ne traze, vec samo akumuliraju stecena filozofska darvinisticka iskustva i vulkane koji izbijaju iz centra zemlje uz put oslobodjene teskih metala, treba proglasiti neustavnom kategorijom, kojih se napredna omladina mora za navijek osloboditi. Zapoceli smo 3. svjetski intelektualni rat, neka nam je sa srecom!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u