ШОК: Папа кренуо у рат против ВАТИКАНСКЕ МАФИЈЕ

ŠOK: Papa krenuo u rat protiv VATIKANSKE MAFIJE

4 oktobra 2019

Poglavar Rimokatoličke crkve imenovao specijalnog tužioca posle skandala zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Papa Franja je imenovao jednog od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije za predsednika krivičnog tribunala Vatikana u trenutku izbijanja novog skandala oko navodnih finansijskih malverzacija u srcu Svete stolice, pišu Novosti.Đuzepe Pinjatone imenovan je u četvrtak, dva dana nakon što je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje moguće pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres-služba Vatikana nije želela da objavi više navoda o racijama izuzev da su zasnovane na izveštaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Navodi se da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Časopis je objavio, kako je naveo, direktivu vatikanske policije svim zaposlenima u Svetoj stolici u kojoj se izveštava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Vatikanski list „Oservatore Romano“ osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena petoro ljudi, navodeći da se radi o „medijskom blaćenju“. U uvodniku na naslovnoj strani vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da deluju finansijske reforme koje je pre deset godina pokrenuo papa Benedikt XVI.

Pinjatone se povukao u maju sa mesta glavnog tužioca Rima, gde je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.Pre toga Pinjatore je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji, gde je vodio glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i Ndrangeta.

Krivični tribunal Vatikana bavi se zločinima koji se dešavaju na teritoriji Vatikana ili uključuju dipolomate Vatikana. Krivični zakon zasnovan je na italijanskom krivičnom zakonu sa elementima crkvenog prava.

KOMENTARI3 komentara

 1. Marko st says:

  Ha..ha..ha....dobri su....latini probijaju na masu.

 2. milorad2 says:

  ah izgleda da je ovo sukob cele katoličke crkve sa sopstvenim monaškim redom,sad, da su jezuiti stvarno vernici oni ne bi ni pokušavali da se odupiru bar po kanonima katoličkog hrišćanstva, ali s obzirom da je zapadna jeres pogrešno tumačenje i prikazivanje Hrista, nije ni čudo da se raaaspadaju sami od sebe i bore izmedju sebe, što je sasvim nespojivo sa duhom i porukom JEVANĐELJA.Oni su anti crkva i sad tom naopakom tvorevinom vlada anti papa.Problem je što pravi papa nema više moći da to spreči i ja mislim da je ovo početak kraja katoličke crkve pre svega kao svetovne organizacije a zatim brzo posle toga kao duhovne škole hrišćanstva, oni su previše i predaleko odstupili od Hristovog učenja da bi mogli uopšte da se spasu.

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..Istorijski, rimokatolici su odavno pokazali simptome da su odustali od Hristovog učenja. Čak su mnogi i govorili da Antihrist stanuje u Vatikanu. ……….Samo mi nije jasno ko je dao nalog miliciji (valjda italijanskoj) da izvrši raciju u Apostolskoj palati u Vatikanu. Da zapleni dokumente. Kada je vatikan država, mislio sam suverena. Ispada da ima neki stariji od Vatikana. Možda treba i u ovu priču uklopiti sorošoide, ukoliko je zaista tačno da Antihrist stanuje u Vatikanu. ……….Papa nije svojevoljno imenovao ovog Đuzepe Pinjatone borca protiv mafije, zato što je napisao rešenje tek posle upada milicije u Apostolsku palatu. Ali je tim činom papa pokazao javnosti da je „saglasan“ sa akcijom milicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *