ШОК ПОРУКА ИЗ РУСИЈЕ ЗА СРПСКУ ВЛАДУ: Не дај Боже да се Срби одлуче на тај корак!

ŠOK PORUKA IZ RUSIJE ZA SRPSKU VLADU: Ne daj Bože da se Srbi odluče na taj korak!

27 jula 2017

Ruski akademik i istoričar Vitalij Naumkin ocenio je da bi na odnose Moskve i Beograda krajnje destruktivno delovalo ukoliko bi Srbija ušla u NATO. On je istakao da ne isključuje mogućnost da će Srbiju uvlačiti u taj blok, ali je poručio i da „ne daj Bože da se Srbija odluče na taj bezumni i nikom potreban korak“

On je dodao da se u Rusiji s razumevanjem odnose prema tome da Srbija treba da diversifikuje svoju spoljnu politiku.

– Ipak, postoje neke stvari koje bi na naše odnose delovale krajnje destruktivno. Imam u vidu ono što je uradila Crna Gora-ulazak u NATO – rekao je Naumkin za Sputnjik uz ocenu da je „danas u principu dvostruko više moguće da Srbija bude neutralna, nego u vreme Tita i hladnog rata“.

U toku je bitka za Balkan

Naumkin je ocenio da se vodi bitka za Balkan i da je to područje postalo predmet neprijateljskih dejstava, rasparčavanja, diskriminacije možda jedinog balkanskog naroda koji Rusija smatra bratskim, a to je srpski narod.

– Ni sa jednim slovenskim narodom ruski narod ne vezuju takve istorijske veze i emocije kao sa srpskim – naglasio je Naumkin, dodajući da ruski i srpski narod povezuje istorijsko sećanje, koje će dovesti do toga da dva naroda budu bliži partneri, prijatelji i saveznici.

On je napomenuo da je ovih dana na Jalti na Krimu održan koncert grupe Emira Kusturice i da se ruska omladina toliko radovala i sa suzama u očima slušala taj koncert.

– Takve stvari ponekad daju više nego politika, nezavisno od toga koja vlada je na vlasti, taj emocionalni naboj je veoma snažan između Rusije i Srbije – naveo je on.

Naumkin je naglasio da je Krim postao deo ruske teritorije jednom za svagda i da je to pitanje koje Rusija nikada neće razmatrati ni sa jednom spoljnom silom.

On je rekao da su ruski aduti u borbi za Balkan i Srbiju pre svega rastuće ekonomske mogućnosti i gas, te ocenio da je Rusija koja je najmoćniji proizvođač gasa, potrebna Evropi, ali i Srbiji, koja može da bude most prema EU.

Govoreći o islamskom faktoru i Srbiji, Naumkin, koji u svetu važi za „čoveka broj jedan“ u poznavanju Bliskog istoka, rekao je da se istorijski desilo tako da je Srbija ušla u klinč sa muslimanskom zajednicom iz neposrednog okruženja, ali da to nije međuverski sukob.

– To nije sukob između srpskog pravoslavlja i islama koji postoji, recimo, u BiH. Tim pre što je on dosta umeren. Svuda ima radikalnih elemenata. Balkanski sukob imao je sasvim jasnu etničku i političku dimenziju. Podgrevale su ga spoljne sile, koje su htele da razedine i sukobe narode koji tu žive – rekao je on.

Dvostruki aršini zapada

On je naveo da je Srbiju, pre svega, diskriminisao Zapad, te istakao da na Zapadu ne vole da pominju da je više od 800.000 Srba izbeglo sa svojih ognjišta, nego se „zbog nečega sećaju samo stradalih muslimana“.

Naumkin smatra da bi bilo moguće postići normalnu koegzistenciju između hrišćana i muslimana, ako budu prevaziđena etnička i političke neslaganja, kao što se radi u Rusiji, gde su muslimani ne samo jedan od stubova, nego jedna od izvornih religija autohtonih stanovnika.

Ruski aduti u borbi za Balkan i Srbiju pre svega rastuće ekonomske mogućnosti i gas, te ocenio da je Rusija koja je najmoćniji proizvođač gasa, potrebna Evropi, ali i Srbiji, koja može da bude most prema EU

– Sve to predodređuje naše viđenje multikonfesionalne i polietničke sredine u kojoj živimo. To zbližava Rusiju i Srbiju. I mi i vi imamo muslimane koji nisu došljaci kao u Nemačkoj, Engleskoj, nego domaći. Zato treba da se dogovaramo – smatra Naumkin.

Kao dobar poznavalac rusko-američkih odnosa, Naumkin je rekao da američke sankcije protiv Rusije ništa ne menjaju i da se rusko-američki odnosi nalaze na dnu, kao i da su postali talac unutrašnjih nesuglasica u Americi.

– Estabilišment SAD vrši neviđeni pritisak na Rusiju. Oni koji žele da naude Trampu i da možda postignu njegov impičment, koriste ruski faktor. Ali, postoji svetlo na kraju tunela, ako Tramp uspe da izdrži u tom unutrašnjem suočavanju – ocenio je Naumkin.

On je rekao da nije slučajno ni što sankcije nailaze na otpor u samoj Evropi, jer će ona pretrpeti štetu ako usvoji sankcije protiv izgradnje gasovoda „Severni tok dva“, jer će onda morati da kupuju američki tečni gas po duplo većoj ceni od ruskog.

(Informer.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. DRAGANešković says:

  Alo Rusijo, zaspala si. Srbi nikad neće da se odluče za priznavanja Kosova ali šiptar Vučić, siurno da hoće. On je tu gde je da bi se preko lejzbejke i to sprovelo. Vučićev biološki otac je FAHRI MUSLIJU, a krvi nije voda. Srbi su jednini narod na ovoj Plavoj planeti koji znaju gde je i kada je granica ugožena ili pređena a onda ja nisam vidovit šta će da se dogodi ali zna i to dobro da će Srbin da zakolje vola samo zbog jedne šnicle. Nek je šiptaru Vučiću Alah tada u pomoći a ovoj lejbejki konačno će da svati da je žena a ne muškarac. pozz. DRAGANešković

 2. karudijan says:

  protivprirodni blud-Srbija u NATO....

 3. marko says:

  Pa pomagajte, posle će biti kasno. I vrapci vide da smo okupirani od svetske mafije već dugo...

 4. Zeljina says:

  Srpski narod ruskom narodu; S.O.S. S.O.S. S.O.S. .......... ...........S.O.S. .............

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *