ШОК ПРИЗНАЊЕ ЧОВЕКА КОЈИ ЋЕ ВОДИТИ АМЕРИЧКУ МОРНАРИЦУ: Стање је жалосно! ОВО СУ СВИ ДЕТАЉИ

ŠOK PRIZNANJE ČOVEKA KOJI ĆE VODITI AMERIČKU MORNARICU: Stanje je žalosno! OVO SU SVI DETALJI

24 maja 2020

Na njegovom saslušanju u Senatu za potvrdu kao 77. sekretara Ratne mornarice, kontraadmiral u penziji i ambasador u Norveškoj Kenet Brejtvajt učinio bi Džona Mekejna ponosnim nekim „direktnim odgovorom“.

Ambasador je stanje u američkoj mornarici opisao rečima: „Žalosno mi je reći: Odeljenje mornarice je u problematičnim vodama zbog mnogih faktora, pre svega neuspeha rukovodstva.“

Ambasador Brejtvajt tada je izrazio zabrinutost za pomorsku kulturu, obećavši da će vratiti „dobar red i disciplinu“, te da će slediti reči „časti, hrabrosti i posvećenosti“. Njegovo svedočenje dobilo je pohvale senatskog veća ..Sad kad je potvrđeno, da li će sekretar ispoštovati svoja zapažanja i voditi kao jedina osoba odgovorna za Ministarstvo mornarice? Ili će delegirati previše odgovornosti umesto da preuzme odgovornost?

„Neuspesi rukovodstva“, kako je rekao gospodin Braithvaite, su zapanjujuća osuda. Ali da li je ovaj neuspeh rezultat civilne ili uniformisane hijerarhije ili kombinacije oboje? Kakav je njegov plan da to popravi? To što će Brejtvajt biti četvrti sekretar (ili vršilac dužnosti) mornarice za samo nešto više od tri godine, nije slučajno sa problemima rukovodstva.

Ako neuspeh u rukovodstvu leži na civilnoj strani, šta je sa trenutnim visokim civilnim imenovanim odeljenjem u odeljenju, od kojih su neki bili na većini u ovoj administraciji? Koja je odgovornost na tim zvaničnicima?

Ako su neuspesi rukovodstva na vojnoj strani, da li Brajtvajt računa trenutnog šefa pomorskih operacija, lanac komandovanja uključuje potpredsednika, flotu i brojeve komandanta flote i više oficire zastave koji su imali dovoljno vremena u svojim zadacima da budu odgovorni?

Ili su drugi faktori odgovorni za neuspehe kao što su: mentalitet bez greške; nerealna kultura „što mogu“ bez obzira na troškove; nedostatak borbenog iskustva u velikom ratu na moru; sistem napredovanja u karijeri koji može biti zastareo; nedostatak skepse i strogosti u osporavanju osnovnih pretpostavki; i sklonost Pover Point brifinzima i sloganima koji postaju surogati za strategiju i akcije? Ako je odgovor da, kako se ovi problemi mogu otkloniti?

Kao što većina ljudi ima godišnji fizički pregled, tako i mornarica. Sada je potrebno ispitivanje zdravlja mornarice s obzirom na to kako je ona organizovana, obučena, obrazovana i opremljena za obavljanje svojih misija na moru i na obali. I samo nezavisno spoljno telo može da provede ovu procenu ako je novi „sekretar“ mornarice pravi čovek na pravom mestu.

To je zaključio bivši ministar Ričard Spenser prilikom puštanja u pogon Sajber Rivjua 2017. godine (koji je proglasio sposobnost Kine „egzistencijalnom pretnjom“ mornaričkim snagama) i preispitivanja strateške spremnosti za 2018. godinu nakon sudara broda (koji su utvrdili da je korisnost imala prednost nad profesionalnom procenom ).

Takva procena treba da bude završena u roku od 30 dana od kada je sekretar Brejtvajt preuzeo dužnost. Snaga procene mora se usmjeriti na to koliko dobro ili loše mornarički vođe, kultura i lanac komandovanja utiču na sposobnost mornarice da obavlja svoje misije.

Pažnja će se u početku usredsrediti na trenutnu istragu postupanja sa izbijanjem KOVID-19 na brodu USS Teodor Ruzvelt (CVN-71) i na reljef svog kapetana. Ali ti nalazi neće otkriti faktore i uzroke širih problema sa vođstvom niti planirati kurs ka glatkijim vodama, kao što se sekretar Brejtvajt obavezao. Samo ozbiljna, nezavisna i objektivna procena ukupnog stanja mornarice hoće.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *