ШОК У АМЕРИЦИ: Америчка нафта не вреди ни 0 долара!

ŠOK U AMERICI: Američka nafta ne vredi ni 0 dolara!

19 januara 2016

Oil Barrels with Red Arrow isolated on white background. 3D renderCena nafte slabijeg kvaliteta iz američke države Severna Dakota dostigla je negativnu vrednost, a kupac je tražio od prodavca da mu doplati 0,5 dolara za barel.

Ova marka nafte, koja je veoma lošeg kvaliteta, pre godinu dana koštala je 13,5 dolara za barel, dok je januara 2014. godine koštala čak 47,6 dolara, piše Blumberg.

Prema rečima zamenika direktora konsalting kompanije “Tarner Mejson“ Džona Auersa, ukoliko prodavac dođe u situaciju da mora da plati kupcu da bi prodao određeni proizvod, jedino što mu preostaje jeste prestanak proizvodnje.

Iz kompanije kažu da je od 2011. godine američka kompanija “Enbridž“ prestala da daje svoj cevovod za prevoz ove nafte, te je proizvođač morao da koristi cisterne i vozove, što je drastično povećalo troškove.

U Severnoj Dakoti proizvodi se oko 15 hiljada barela dnevno.

KOMENTARI2 komentara

  1. Triglav says:

    kako je to moguče? a moj benzin je tako skup ...

  2. ??? says:

    Da, naš benzin i derivati su skupi i ako je skoro 50 % udela domaće nafte , koja ima sličnu vrednost kao američka. A NIS se žali da nema prihoda i puni buđet za 50 % manje nego pre prodaje. Samo po osnovu proizvodnje bitumena u 2015 od 300000 t/god, što je skoro 300% više od perioda pre prodaje, oslobođeno je skoro 100000 t/god vredne dizel frakcije koja se valorizuje kao dizel ili sirovina za vrednnije derivate. e Stradijo, hoće li od tebe postati prava, bogata,.... Srpska zemlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *