ШОК У БРИСЕЛУ! Словенци Бриселу предложили распад ЕУ

ŠOK U BRISELU! Slovenci Briselu predložili raspad EU

8 januara 2017

slovenia-eu-4656

Ideju slovenačkog predsednika Boruta Pahora o regionalizaciji EU u ljubljanskom “Delu” je razradio Dimitrij Rupel, dugogodišnji bivši šef diplomatije.

Pahor je početkom nedelje u svom govoru diplomatama upozorio na realnu perspektivu regionalizacije EU, po kojoj bi se države članice grupisale po svojim interesima i geostrateškim trendovima.

Idealno bi bilo da Evropa ostane “što celovitija i što slobodnija”, ali tek treba pronaći zajednički evropski identitet, pa zato u sadašnjoj krizi i izazovima Evropa stoji pred dilemom hoće li se razvijati “prema što tešnjem ili što labavijem” savezu naroda, odnosno država s tradicionalnim nacionalnim aparatima, tvrdi Rupel.

Zato bi, prema njegovim rečima, trebalo predvideti mogućnost podele EU na manje jedinice, takozvane “megaregije”, koje bi prema geografskom ili interesnom načelu sastavljale “srodne” države, prema modelu po kojem su se povezale države Beneluksa ili Višegradske grupe.

Kao jednu od mogućnosti, on navodi kombinaciju sa formiranjem istočne, zapadne, severne, južne i centralne megaregije, kao budućim sastavnim delovima današnje EU.

Rupel Sloveniju vidi u centralnoj megaregiji, zapravo Višegradskoj grupi proširenoj Austrijom i Slovenijom.

U tom bi slučaju, predviđa on, Hrvatska zajedno sa Bugarskom i Rumunijom, činila istočnu megaregiju, na severu bi se udružile skandinavske i baltičke države, a u južnu megaregiju mediteranske članice Kipar, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španija.

Kad za to dođe vreme, u evropsku istočnu megaregiju uključili bi se redom Srbija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Turska i Ukrajina, navodi Rupel.

Politički i privredno najjaču grupu činile bi članice zapadne megaregije, Belgija, Francuska, Holandija, Irska, Luksemburg i Nemačka.

Evropa bi, međutim, mogla biti regionalno podeljena i prema okeanima i morima kojima gravitiraju pojedine države i to na: atlantsku grupaciju, baltičko-severnomorsku, podunavsko-crnomorsku i sredozemnu grupu.

U tom bi se slučaju, upozorava Rupel, Slovenija našla u istoj grupi sa Hrvatskom, a sa njom ima nerešeno granično pitanje koje se uglavnom vrti oko granice na moru.

“Pritom mislim na izvorne evropske identitete, a ne na one koje donose useljenici. Mislim na evropske lokalne i nacionalne identitete, na identitete jezičnih grupa, geopolitičke, ali i opšte evropske identitete”, kaže Rupel u svojoj analizi.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. fantom says:

  Hahahaha, ako sam do sada imalo sumnjao, e sada sam 100% siguran da će se EU u skoro vrijeme raspasti. Čim Slovenci unutar zajednice u kojoj se trenutno nalaze, onako izokola, počnu predlagati labavije veze konfederaciju, decentralizaciju, regionalizam i slične stvari, toj zajednici je kucnuo zadnji čas. Takva im nekako Karma, a ona je jebena stvar, protiv nje se ne može.

  • Veliki Hrvoser says:

   Upravo tako, mali Janezi su vrazja stvorenja, cim oni pocnu da misle i predlazu to je znak da je dosadasnji mozak atrofirao.

 2. Lajla says:

  lepo je smestio Hrvatsku sa Tutom bugarinom i ciganskom Rumunijom.Dobro im ga ucera.Dobro rece Fantom,ima neka karma sa tim Slovncima,istorija nas uci,a sto se tice raspada EU.EU se mora raspasti u krvia,da im se vrati dug za raspad SFRJ. U tome ce im vrtiti racun Hrvati na Baltikoj uspravnici.HAHAHA,"Danke dojcland" https://www.youtube.com/watch?v=2ua1WB-fovQ

 3. cile mile says:

  Rupel je srbomrzac i sovinisticki degenerik. Nema ovde niceg novog, daleko im lepa kuca. Samo Srbija, nista vise. Evropske duse, mogu da mi puse.

 4. ! says:

  Sada će oni da se odcepe a kockoglavi su sledeći!

 5. Mirjana says:

  Oni samo lupetaju,ustvari nesmeju da posni.Igraju kako im svira.U istorijo njihovog ppstojanja nikad se nisu digli I pobunili.Oni Su rodjeni robovi,Austriski konjusari i Italijanski slavi ( robovo,sluge ).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *