ШОК У БРИСЕЛУ: Већина грађана Србије против чланства у НАТО-у, Београђани највише

ŠOK U BRISELU: Većina građana Srbije protiv članstva u NATO-u, Beograđani najviše

23 marta 2018

nato

Većina građana, njih 84 odsto, ne podržava članstvo Srbije u NATO-u, dve trećine građana (66 odsto) veruje da se NATO bombardovanje SRJ moglo izbeći, a najveći broj vidi politiku Slobodana Miloševića kao razlog za bombardovanje (17 odsto), pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa „Ninamedijom“.

Istraživanje u kome su se na pitanja o razlozima bombardovanja, saradnji Srbije sa Alijansom i prihvatanju izvinjenja vojnog saveza izjašnjavala 1.203 građanina, u periodu od 16. do 20. marta ove godine, pokazalo je da Beograđani najmanje žele da vide Srbiju u NATO-u, čak dvostruko manje od stanovnika južne i istočne Srbije.

Izvinjenje NATO-a ne bi prihvatilo 62 odsto ispitanih, dok bi jedna trećina ispitanika, uglavnom mladih, to uradila.

Izvinjenju se najviše protive ispitanici 30–44 godina, kao i osobe iz regiona Beograda i Zapadne Srbije sa Šumadijom.

Većina smatra i da Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO-u, njih 68 odsto, a odnose Srbije i NATO-a građani su ocenili prelaznom ocenom – dva, međutim, najveći broj ispitanika ih ocenjuje jedinicom, a samo 3,6 odsto građana smatra te odnose odličnim.

Kada je reč o saradnji, podržavaju je uglavnom više i visoko obrazovani, odnosno 26 odsto ispitanih, a 66 odsto se protivi saradnji Srbije i Alijanse.

U Institutu podsećaju da 19 godina od bombardovanja još nije utvrđena odgovornost „političkih elita“ za politiku devedesetih, te da, kako kažu, državne institucije nisu utvrdile ni približan broj žrtava bombardovanja.

Pozivajući se na podatke Fonda za humanitarno pravo, Institut navodi da je u NATO napadima potvrđeno da je život izgubilo ukupno 758 ljudi.

KOMENTARI10 komentara

 1. Kica says:

  Ubice nase dece . Nadam se da ce vam se suditi

  • Serbon says:

   Voleo bih da ih vidim iza resetaka kao kod u Drven gradu

 2. Kica says:

  Ubice

 3. električar says:

  Ubice moraju najpre da odgovaraju, a nakon togu mogu da pitaju da li mogu da progovaraju !!!

 4. Ilija Krneta says:

  titini jugosloveni su krivi za bombardovanje srba u jugoslaviji od knina preko banja luke crne gore i srbije sve de zive srbi a ne jugoslovenske ustase milosevic je imao skloniste samo jedno u beogradu da se skloni to je tito napravijo za njega a ostali su cekali bome na ulicama nije bilo sklonista u srbiji a hrvatska ima sve pod zemljom u stjenama is[pod kamena da se svi hrvati sklone ako bi rusu tukao po zagrebu sve tito sagradijo

 5. Sasha says:

  Nece da broje zrtve! Dobice Narodnu rezoluciju!

 6. Beli Orao says:

  Ovi koji bi u NATO su još veće ubice od NATO-a a sami!!!

 7. Taipova Češma says:

  Nikad u đubre, nikad u blato. Nikad u eu nikad u nato.

 8. Dragan says:

  S E K T A

  • vuk says:

   ta sekta je ubila 88oro srpske dece

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *