ШОК У ЕУ – ПУТИН ВРАЋА СОВЈЕТСКИ САВЕЗ: Проруска партија води на изборима у Летонији

ŠOK U EU – PUTIN VRAĆA SOVJETSKI SAVEZ: Proruska partija vodi na izborima u Letoniji

7 oktobra 2018

Proruska partija Harmonija vodi na parlamentarnim izborima u Letoniji sa 19,4 odsto glasova, ispred prozapadne liberalne koalicije FOR/Razvoj, koja je osvojila 13,4 odsto glasova, prema izlaznim anketama koje je objavila državna televizija.

Desničarska Nacionalna alijansa, članica odlazeće vladajuće koalicije, zauzima treće mesto s 12,6 odsto, a prate je dve populističke partije – Nova konzervativna partija sa 12,4 odsto i KPV sa 11,5 odsto glasova. KPV je potencijalni koalicioni partner Harmonije.Lider Harmonije i gradonačelnik Rige Nils Ušakovs odmah je najavio želju da ovog puta uspe da uvede svoju partiju u vladu. U tri prethodna navrata je Harmonija, veoma popularna među brojnom rusofonom manjinom u Letoniji, bila najjača pojedinačna stranka, ali nije uspevala da formira vladu, jer su sve druge stranke odbijale da sarađuju s njom.

“Bez Harmonije nije moguća nijedna stabilna koalicija sposobna da vlada. Naravno, mogli biste napraviti koaliciju ksenofoba i pristalica prava homoseksualaca i ta vlada ne bi izdržala više od dve do tri nedelje”, rekao je Ušakovs agenciji LETA.

Predsednik partije Zeleni i seljaci Augusts Brigmanis je rekao da “inicijativa za razgovore o koaliciji mora doći od desnog centra”.

Ta partija, čiji član je odlazeći premijer Maris Kucinkis, dobila je 9,7 odsto glasova.

(Beta)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dane Radakovic says:

    Litvanija i Letonija i Somalija Sve su to Bili Rusi Praoslavci ali ih jr staljin pokrstijo u katulike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *