ŠOK U HAGU: Šešelj će ili biti oslobođen ili se sudi ispočetka!?

ŠOK U HAGU: Šešelj će ili biti oslobođen ili se sudi ispočetka!?

29 avgusta 2013

seseljPosebno sudijsko veće u Hagu prihvatilo je zahtev Vojislava Šešelja da se iz postupka protiv njega izuzme sudija Frederik Harhof, što bi moglo dovesti do ponavljanja čitavog postupka.

Posebno tročlano sudijsko veće Haškog tribunala (ICTY) prihvatilo je danas zahtev Vojislava Šešelja za izuzećem danskog sudije Frederika Harhofa iz veća koje protiv njega vodi postupak za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, Vojvodine i BiH.

“Većina, uz izdvojeno mišljenje sudije Liua Dakuna, smatra da je u pismu sudije Harhofa vidljiva njegova pristranost u smeru osuđujuće presude. Tu bi pristranost primetio i prosečno informisani posmatrač”, stoji u odluci koju je putem svog profila na Tviteru objavio advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu vodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine.

“Većina, uz izdvojeno mišljenje sudije Liua, smatra da je pretpostavka nepristranosti pobijena. U skladu sa tim, većina smatra da je optužba o pristranosti sudije Harhofa osnovana”, stoji još u haškoj odluci.

Šešelj je Harhofovo izuzimanje zatražio početkom jula, nedugo nakon što je u javnost procurilo poverljivo pismo danskog sudije, u kojemu on izražava sumnju da je predsjednik ICTY-a Teodor Meron, pod pritiskom nekih moćnih država, vršio pritisak na kolege sudije da donose određene oslobađajuće presude. Harhof veruje da su Gotovina i Markač oslobođeni pod Meronovim pritiskom.

Iako u pismu nije izneo nikakav konkretan dokaz za svoje sumnje, Harhof je naveo slučaj hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača kao jedan od onih u koje se upleo Meron. Napisao je da je u tom slučaju predsednik ICTY-a ‘imao sreće’ jer je ‘u poslednjem trenutku ubedio ostarelog turskog sudiju da promijeni mišljenje’ i glasa za oslobađanje hrvatskih generala. Kada spominje “ostarelog turskog sudiju”, Harhof aludira na 77-godišnjeg Mehmeta Ginija, koji je zaista glasao za oslobađanje generala u drugom stepenu. Danski je sudija posumnjao da u svemu prste imaju Amerika i Izrael, koji su ovakvim presedanskim odlukama hteli zaštititi vlastite visoke vojne dužnosnike od eventualnih presuda u budućnosti.

Šešelj: Jasno je da Harhof nije nepristran

Šešelj je, ubrzo nakon objave pisma, podneo zahtev za Harhofovim izuzećem jer je, prema njemu “jasno da Harhof nije nepristran i neutralan sudija koji razmišlja samo o utvrđivanju istine”.

Zanimljivo je da je taj zahtev, prema pravilima, uputio samom Teodoru Meronu, no on se iz postupka izuzeo, prepuštajući da o zahtevu odlučuje njegov zamenik, Maltežanin Karmelu Agiusu. On je formirao spomenuto posebno sudijsko veće, koje je donelo današnju odluku.

Tom je veću, između ostalog, podneseno i izjašnjavanje sudije Harhofa, koji je utvrdio da sadržaj njegova pisma ni na koji način ne dovodi u pitanje njegovu nepristranost, a s time se složio i predsednik veća koje sudi Šešelju Žan Klod Antoneti. Ali, posebno je veće Harhofa većinom glasova ipak odlučilo isključiti iz daljnjeg postupka.

Izdvojeno mišljenje sudije Liua Dakuna

Sudija Liu Dakun u svom izdvojenom mišljenju, između ostalog, navodi da ne odobrava sadržaj Harhofovog pisma, ali tvrdi da je ono ionako bilo relativno neformalne naravi. Smatra da je nivo za izuzimanje sudije u Hagu postavljena prilično visoko, no da je svojim pismom Harhof ipak nije srušio. Naveo je i da većina nije njegovo pismo stavila u odgovarajući kontekst, da nije u obzir uzela dugogodišnje Harhofovo iskustvo, a tvrdi ni da mu Šešeljevi argumenti nisu bili uverljivi.

Nema ‘rezervnog’ sudije

S obzirom da u Šešeljevom veću nema ‘rezervnog’ sudije, Harhofovo bi izuzimanje moglo dovesti do zastoja u postupku protiv njega. Specijalizovana novinska agencija Sense, koja se bavi praćenjem Haškog tribunala, nedavno je iznela izveštaj kako bi usvajanje Šešeljeva zahtjeva moglo, po svoj prilici, dovesti do ponavljanja suđenja. Advokat Luka Mišetić na Tviteru je napisao i da bi, ostane li odluka o Harhofovom izuzeću na snazi, Šešelj mogao biti pušten na slobodu te da bi i čitava optužnica protiv njega mogla pasti.

(Bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *