ШОК У ИЗРАЕЛУ! ИРАН РАСПОРЕДИО ПВО СИСТЕМ У СИРИЈИ И ЗАПРЕТИО: Узвратићемо на сваки напад! Нећете знати шта вас је снашло!

ŠOK U IZRAELU! IRAN RASPOREDIO PVO SISTEM U SIRIJI I ZAPRETIO: Uzvratićemo na svaki napad! Nećete znati šta vas je snašlo!

6 decembra 2019

Oružane snage Islamske Republike Iran rasporedile su jedan od svojih sistema protivvazdušne odbrane na teritoriji Siriji kako bi sprečila izraelske napade.

Kako prenose lokalni mediji, iranska vojska je rasporedila sistem Bavar-373 u vazdušnoj bazi T-4 u sirijskoj provinciji Homs.“Nekontrolisani napadi Izraela protiv proiranskih snaga u Siriji prisili su iransku vojsku da instalira protivvazdušni sistem. Ovaj sistem je jedan od najnovijih sistema iranske PVO, koji kako tvrde stručnjaci, podseća na ruski S-300, ali je znatno precizniji”, navode lokalni mediji i dodaju:

“Važno je napomenuti da su ovi sistemi instalirani u bazi T-4 gde su prisutni i ruski borbeni avioni. Pretpostavlja se da bi ovo moglo da natera Izrael da prestane sa napadima, jer bi u suprotnom i Rusija mogla da aktivira svoj sistem S-400, koji bi uništio neprijateljsku avijaciju”.

Iran je nedavno poboljšao svoj PVO sistem Bavar-373, a ovo je prvi put da će biti primenjen u Siriji.

“Iran ima bespilotne letelice, kao i krstareće i balističke rakete, koje lako može da upotrebi protiv Izraela. Međutim, teško da će išta od toga biti prebačeno u Siriju”, naveo je jedan vojni izvor i dodao da razmeštanje iranskog PVO sistema ne predstavlja pretnju po Izrael, već da bi zaštitio proiranske snage u Siriji.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Pre zore ne sviće. Ovim Iran počinje da štiti svoje snage u Siriji u bazi Tijas (T4) slično kao što od septembra 2015 godine Rusija štiti svoje snage u bazi Hmejmim. Šteta što Iran nije uneo ranije ovaj sistem. Ali otkad ga ima? Iran je napravio sistem Bavar 373, ili pravi ga, od 2016 godine, uglavnom zvanično je proglašen operativnim 22.08.2019.godine. Zatim i ova činjenica: Rusija je isporučila S-300 Siriji početkom oktobra prošle 2018 godine, a posle toga još 3 miseca je trebalo da se sirijski oficiri obuče za rukovanje. Sirijski sistemi ruske proizvodnje S-300 rasporedjeni su duž zapadne strane Sirije. Uranski sistem Bavar 373 je rasporedjen istočnije, istočno od grada Homsa prema Palmiri, čak je bliže Palmiri nego Homsu. Položaj baze T4 je takav da odatle mogu da prate i dočekaju sve sem raketa i avione koji bi leteli nisko preko Jordana i zatim preko američke baze Tanf na jugu sirijske pokrajine Homs. Dakle, ni američkim snagama u Tanfu neće ovo goditi. Sledeći Bavar 373 u Siriji neka Iranci stave još istočnije, recimo u okolini grada Deir ez Zor, pa da vidimo kako će Amerikanci čuvati najbogatija sirijska polja nafte.

  • Slobodanka says:

   Ispravke 1) Iranski (ne Uranski) ... 2) Položaj baze T4 je takav da odatle mogu da prate i dočekaju ne samo rakete nego i sve avione koji bi leteli nisko preko teritorije Jordana i zatim preko američke baze Tanf na jugu sirijske pokrajine Homs.

 2. persida says:

  Bla, bla, bla..

 3. persida says:

  Slobodanka, pazi kad se setas po Siriji i obilazis sve te baze, da te ne kidnapuju teroristi.

  • Slobodanka says:

   Korak po korak, slobodna teritorija Sirije je sve veća i sve mirnija što je još važnije. Ja se radujem svakom poboljšanju koje se dogodi u Siriji. Zašto tebi to isto ne godi? Zato što si izgradila nakaradan, krajnje izvitoperen i nerealan sud da Sirija propada u rusko-američko-cionističkoj zaveri. On je tvoj stav i braniš ga bolje nego svoje rodjeno dete. Eto tako smeta ti moj komentar. Jadna li si, ne možeš još koji put da optužiš Rusiju ako tamo u Siriji prilike postaju nekako bolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *