ШОК У ИЗРАЕЛУ: Сиријци срушили један израелски авион, други тешко оштетили

ŠOK U IZRAELU: Sirijci srušili jedan izraelski avion, drugi teško oštetili

3 juna 2017

Sirija je potvrdila da je oborila izraelski avion za koji se sumnja da je pomagao ISIS-u, i koji je leteo iznad sirijske teritorije sa zadatkom da bombarduje nevine civile.

Samo nedelju dana nakon što su izraelski zvaničnici potvrdili da se kreću ka ratu sa Hezbolahom, izraelsko vazduhoplovstvo je pokrenulo vazdušne napade protiv Sirije, pod maskom ciljanja navodnog konvoja oružja koji pripada libanskoj miliciji.

Sirija je odgovorila aktiviranjem svojih protivavionskog raketnog odbrambenog sistema protiv izraelskih aviona, uspešno rušeći jedan i pogađanjem drugog.

Kako izveštavaju američki mediji, avion se srušio na izaelskoj teritoriji.

Izraelska operacija i ispaljivanje raketa su potvrđeni od strane sirijske i izraelske vlade. Međutim, Izrael nije potvrdio da je avion zapravo oboren. To je tipično za Izrael, koji ima običaj da ne priznaje javno bilo kakve vojne poraze ili neuspehe.

Izael je tvrdio da je njihov PVO sistem, Strela, bio u stanju da presretne jedan od projektila, ali nisu to detaljno izložili. Takođe su odbili da kažu da li su rakete izazvale bilo kakvu dalju štetu izraelske teritorije, rekavi da rakete nisu ugrozile bezbednost civila niti avione.

Sirijska vlada je odgovorila na izraelsku operaciju nazivajući je “otvorenom agresijom“ dizajniranom da podrži “terorističke bande“ i “odvrati od pobede“ sirijsko arapsku vojsku. Naravno, neko se može složiti sa sirijskom izjavom jer je izraelska operacija, kao i sve njihove prethodne operacije u Siriji, zaista, jasna agresija.. I ne samo to, nego je i bombardovanje milicije koja se bori protiv terorista, bez sumnje, operacija bombardovanja u znak podrške teroristima.

Ipak, neki osporavaju izraelske tvrdnje da je Hezbolah ikada bio cilj za početak. Ovi izvori su tvrdili da su sirijska vojska i njene operacije oko Palmire, posebno one koje se vrte oko uklanjanja terorista iz oblasti nafte i gasa, zapravo ti koji pomažu ISIS u smislu finansiranja.

Zanimljivo, Strela, jedan od izraelskih slojevitih raketnih odbrambenih sistema, je dizajnirana da presretne balističke rakete dugog dometa koje se nalaze više u stratosferi, ne pukih protivavionskih raketa. Ova činjenica je izazvala mnoge da dovedu u pitanje istinitost izraelske tvrdnje u vezi sa presretanjem sirijske rakete.

Izrael je pokrenuo seriju napada na sirijsku vojsku i Hezbolah unutar Sirije od kada je kriza počela 2011. godine. Izrael je čak obezbeđivao materijal i medicinsku podršku teroristima otkako je počela ozbiljna kriza.

(Veteranstoday / Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. general says:

  Nekad pomislim da je Hitler delimicno bio u pravu, ali mi nije jasno sto nas je svrstao sa zidovima...

  • Batina says:

   Greskom.

 2. goran says:

  Navedi izvor na koji se pozivas.

 3. Simonović says:

  Zašto ISIS nikada nije napao Izrael?

  • Mrud says:

   Zato što ga je stvorio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *