ШОК У ЛОНДОНУ! Шкотске партије које су за отцепљење од Велике Британије добиле већину на изборима

ШОК У ЛОНДОНУ! Шкотске партије које су за отцепљење од Велике Британије добиле већину на изборима

9 маја 2021

ШКОТСКА национална партија и Зелени, који су за независност, обезбедили су већину места у регионалном парламенту (Холируду). И док је бројање гласова још трајало, постало је јасно да те две политичке странке добијају 65 посланичких мандата од укупно 129.Ово ће омогућити лидеру националиста Николи Стерџен да добије нови мандат за одржавање другог референдума о шкотској независности.

Почетком марта, британски премијер Борис Џонсон је рекао да не види сврху у одржавању другог референдума о независности Шкотске. Указао је да гласање на референдуму одржавном 2014. подразумев да је „шкотско питање“ решено за наредних 25 година унапред. Стерџен је 1. јануара најавила да ће се Шкотска, као поново независна држава, „ускоро вратити у Европску унију“.

Претходно је нагласила да се излазак Велике Британије из ЕУ догодио против воље Шкотске, чије је 2016. становништво гласало против Брегзита. Тада 62 одсто Шкота није желело да напусти Европску унију.

Џонсонова Конзервативна партија освојила је 31 место на изборима за Холируд, што је понављање резултата из 2016. године. Лабуристи су на трећем месту по броју мандата: имају 22 места, два мање него на претходним изборима. Либерално-демократска партија је, као и пре пет година, добила четири мандата. Странка Алба, коју је пре избора формирао први шкотски министар у периоду 2007-2014, Алекс Салмонд, није успела да пређе цензус.

KOMENTARI4 коментара

  1. Косовац says:

    Некако ми чудно звучи да је Шкотска национална партија за ЕУ. Значи да су шкотски националисти сорошоидни, што не иде једно са другим. Евентуално може бити логично ако су шкотски национални простор освојили сорошоиди, у смислу као што су СПОвце биле за Србе мало морген.

  2. Риста says:

    Играју се са народом. Британци мртви ладни гледају на њихове референдуме јер народ не може да се искаже на савременим изборима. А и шта има да се искажу? Партије балаве да добију "политичке мандатаре", хикикикики, и онда дрмају кавез народу где је пола за а пола против изласка. Како га који популистички "политички мандатор"(које име, дас ускакиш)повуче за полне органе. То бре багра која само гледа да се углави на јасле и онда као они нешто раде. А да ураде, сутрадан би били вишак и зато никад не ураде. То бре политика. То ти са народом што можеш сутра, немо да урадиш данас јер онда нема шта више да радиш. Политика је данас корисно ловаторски конструисана да отежеш и кенјаш што дуже. Политика је прерасла своју прву дужност када је настала, а то је брига о држави. Данас сви мантрају о неким новим државама јер су исцрпили све могуће "ресурсе". А кад исцепкају државе на фронцле и окилаве, онда ће бити политичко усавезовање, па државно усавеозавоње и тако то. 75% данашњих политичара уопште није потребно. Али сви волу да бидну политичари а поготово на државним јаслама. Те јасле се пуне са ловом из џепова сељака, радника, просјака и пилота, са храном са столова народа и тако то. Министри су данас наградни министри. Ако је неко успешно и курвањски бранио систем пљачке пар деценија, добија место министра па макар се мини старство измислило јер никада није требало, не треба ни данас али као награда ту је. Када један папараци постане министар неког небулозног новоизмишљеног министарства, онда знате да је награђен због подршке систему. То су тзв сисатори. Сисају крв народу. Већина политичара су лезилебовићи и уопште нису потребни. Ови тамо Шкоти се цепају већ од увек и никако да се отцепе, а идеје цепања се већ све искидале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u