ШОК У ЛОНДОНУ! Шкотске партије које су за отцепљење од Велике Британије добиле већину на изборима

ŠOK U LONDONU! Škotske partije koje su za otcepljenje od Velike Britanije dobile većinu na izborima

9 maja 2021

ŠKOTSKA nacionalna partija i Zeleni, koji su za nezavisnost, obezbedili su većinu mesta u regionalnom parlamentu (Holirudu). I dok je brojanje glasova još trajalo, postalo je jasno da te dve političke stranke dobijaju 65 poslaničkih mandata od ukupno 129.Ovo će omogućiti lideru nacionalista Nikoli Sterdžen da dobije novi mandat za održavanje drugog referenduma o škotskoj nezavisnosti.

Početkom marta, britanski premijer Boris Džonson je rekao da ne vidi svrhu u održavanju drugog referenduma o nezavisnosti Škotske. Ukazao je da glasanje na referendumu održavnom 2014. podrazumev da je „škotsko pitanje“ rešeno za narednih 25 godina unapred. Sterdžen je 1. januara najavila da će se Škotska, kao ponovo nezavisna država, „uskoro vratiti u Evropsku uniju“.

Prethodno je naglasila da se izlazak Velike Britanije iz EU dogodio protiv volje Škotske, čije je 2016. stanovništvo glasalo protiv Bregzita. Tada 62 odsto Škota nije želelo da napusti Evropsku uniju.

Džonsonova Konzervativna partija osvojila je 31 mesto na izborima za Holirud, što je ponavljanje rezultata iz 2016. godine. Laburisti su na trećem mestu po broju mandata: imaju 22 mesta, dva manje nego na prethodnim izborima. Liberalno-demokratska partija je, kao i pre pet godina, dobila četiri mandata. Stranka Alba, koju je pre izbora formirao prvi škotski ministar u periodu 2007-2014, Aleks Salmond, nije uspela da pređe cenzus.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  I to je to!

 2. Radojko says:

  odmah ih treba priznati..

 3. Kosovac says:

  Nekako mi čudno zvuči da je Škotska nacionalna partija za EU. Znači da su škotski nacionalisti sorošoidni, što ne ide jedno sa drugim. Eventualno može biti logično ako su škotski nacionalni prostor osvojili sorošoidi, u smislu kao što su SPOvce bile za Srbe malo morgen.

 4. Rista says:

  Igraju se sa narodom. Britanci mrtvi ladni gledaju na njihove referendume jer narod ne može da se iskaže na savremenim izborima. A i šta ima da se iskažu? Partije balave da dobiju "političke mandatare", hikikikiki, i onda drmaju kavez narodu gde je pola za a pola protiv izlaska. Kako ga koji populistički "politički mandator"(koje ime, das uskakiš)povuče za polne organe. To bre bagra koja samo gleda da se uglavi na jasle i onda kao oni nešto rade. A da urade, sutradan bi bili višak i zato nikad ne urade. To bre politika. To ti sa narodom što možeš sutra, nemo da uradiš danas jer onda nema šta više da radiš. Politika je danas korisno lovatorski konstruisana da otežeš i kenjaš što duže. Politika je prerasla svoju prvu dužnost kada je nastala, a to je briga o državi. Danas svi mantraju o nekim novim državama jer su iscrpili sve moguće "resurse". A kad iscepkaju države na froncle i okilave, onda će biti političko usavezovanje, pa državno usaveozavonje i tako to. 75% današnjih političara uopšte nije potrebno. Ali svi volu da bidnu političari a pogotovo na državnim jaslama. Te jasle se pune sa lovom iz džepova seljaka, radnika, prosjaka i pilota, sa hranom sa stolova naroda i tako to. Ministri su danas nagradni ministri. Ako je neko uspešno i kurvanjski branio sistem pljačke par decenija, dobija mesto ministra pa makar se mini starstvo izmislilo jer nikada nije trebalo, ne treba ni danas ali kao nagrada tu je. Kada jedan paparaci postane ministar nekog nebuloznog novoizmišljenog ministarstva, onda znate da je nagrađen zbog podrške sistemu. To su tzv sisatori. Sisaju krv narodu. Većina političara su lezilebovići i uopšte nisu potrebni. Ovi tamo Škoti se cepaju već od uvek i nikako da se otcepe, a ideje cepanja se već sve iskidale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *