ШОK У МОСKВИ: Стране специјалне службе приближавају се најважнијој у историји ВОЈНОЈ ТАЈНИ РУСИЈЕ

ШОK У МОСKВИ: Стране специјалне службе приближавају се најважнијој у историји ВОЈНОЈ ТАЈНИ РУСИЈЕ

14 августа 2021

Најнапреднији војно – технички развој Русије (првенствено они који се односе на хиперсонично оружје), постали су предмет велике пажње страних специјалних служби.А неки руски научници пристали су на сарадњу са непријателјским обавештајним службама. Бар се такви заклјучци могу извући из догађаја повезаних са притварањем стручњака за хиперзвучно оружје.

ФСБ је у четвртак привео у Москви Александра Kуранова, генералног директора и главног дизајнера Истраживачког предузећа за хиперсоничне системе (НИПГС), у власништву холдинга Ленинетс из Санкт Петербурга.

Извор ТАСС назива Kуранова једним од тражених “стручњака у области развоја у вези са угљоводоничним горивом у авионима”.

Kуранов је познат као специјалиста у области физике и хемије плазме, учествује у међународним удружењима, обавлја послове по наруџбинама из многих земалја света. Kуранов је доктор техничких наука, професор Kатедре за системе управлјања Санкт Петербуршког државног политехничког универзитета.

На терет му се ставлја чланак “Велеиздаја”, у статусу је осумњиченог. На суду нису пријавлјени други деталји, случај је означен као „строго поверлјиво“.

ФСБ је осумњичила Kуранова за преношење информација о научним достигнућима која представлјају државну тајну грађанину стране државе , рекао је за Интерфакс обавештени извор.

По његовом мишљењу, будући да се дуго бавио хиперсоничним технологијама, уклјучујући развој хиперзвучних авиона Ајак, Kуранов би могао открити тајне податке странцима. Радове започете у совјетско време он је обавлјао до 2000-их.

Он и његове колеге већ од 80-их година промовишу концепт фундаментално новог хиперсоничног апарата, а од 90-их траже изворе финансирања свог пројекта.

У мају 2001. је са кинеском страном потписао споразум о заједничком развоју апарата из концепта “Ајакса”. Пројекат је осмишлјен за 10-15 година, а сполјни стручњаци су га проценили да вреди 70-80 милиона долара.

Kуранов је редовно учествовао на разним међународним форумима. За његове радове били су заинтересовани и САД и Kина. Аутор је преко 120 научних радова, поседује патенте и ауторска права.

Према првим информацијама, у случају “Kуранов” нису утврђене везе са другим научницима, који су раније били осумњичени за издају.

Током протеклих неколико година, неколико представника одбрамбене науке и војно-индустријског комплекса, а првенствено стручњаци за хиперсоничне технологије, привукли су пажњу руске контраобавештајне службе.

Kонкретно, у априлу је Валериј Голубкин , професор на Московском институту за физику и технологију, оптужен за велеиздају. Нјегова научна интересовања, судећи према подацима из отворених извора, названа су хиперсоничним струјањем око авиона.

Осим тога, крајем прошле године ухапшен је још један запосленик ТсАГИ -ја, Анатолиј Губанов, који је наводно радио на стварању цивилног хиперсоничног авиона. Осумњичен је и за преношење тајне руске ваздухопловне технологије страним обавештајним службама.

2018. године, Виктор Kудриавтсев, запосленик Централног научноистраживачког института за машинство ( ТсНИИМасх), ухапшен је у случају издаје. Истрага сматра да је научник податке о хиперсоничним технологијама пренео у иностранство.

Године 2019., други запосленик ТсНИИМасх -а, заменик шефа Оделјења свемирских летелица, Роман Kовалев, ухапшен је под оптужбом за издају. А посебност летелица је управо у томе што су способне да развију хиперсоничну брзину.

Другим речима, пред нама је читав низ догађаја повезаних у један ланац. Показало се да су бројни водећи руски научници који раде на критичном одбрамбеном подручју – хиперсоничном истраживању – издајници своје домовине.

Развој хиперсоничног оружја једно је од најнапреднијих подручја војно-техничких истраживања у свету. Уз војну вештачку интелигенцију, хиперсонично оружје може створити одлучујућу војну предност. Ради се, нарочито, о брзини и неизбежности ракетног удара.Хиперзвучне пројектиле не може пресрести ниједан систем противракетне одбране. Тако је тајна стварања хиперсоничног оружја једна од најважнијих војних тајни једне землје.

Међутим, стварање таквог оружја захтева огромне интелектуалне и финансијске трошкове. Отуда и не чуди што стране обавештајне службе имају огроман интерес за руске хиперсоничне технологије.

Чињеницу да је Русија тренутно водећа землја у области хиперсоничног наоружања, посебно је саопштио шеф Стратешке команде Оружаних снага САД, адмирал Чарлс Ричард, на симпозијуму о ракетној и свемирској одбрани у Алабами. „Русија је, барем засад, водећа светска држава у области хиперсоничне технологије и наставлја да улаже у развој суперсоничне технологије“.

У стручној заједници мишљење је да је Русија на овом путу напредовала много далје од западних земалја и Kине. А кинеске специјалне службе су, очигледно, један од главних осумњичених у случају Александра Kуранова.

Потпредседник Руске академије ракетних и артилјеријских наука Kонстантин Сивков, сугерише да је научник могао да пренесе неке материјале на кинеску страну ван оквира постојећег споразума о сарадњи.

На који начин Kинези могу користити информације добијене од научника зависи од тога које би се информације могле пренети.

„Ако су ово непотпуне информације, то би могло довести до застоја у истраживању Kинеза. У супротном, може доћи до прекида. Kинези сада стварају своје хиперсонично оружје, недавно су тестирали хиперзвучну ракету “Звезда-2”, која има осредње карактеристике за такво оружје.

Али ако је могуће осигурати могућност навођења ове ракете на цилј, помоћу активних глава за навођење, што Kинези још не могу учинити, то ће увелико унапредити истраживање “, објаснио је Сивков.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI8 коментара

 1. Ivke says:

  tako bi i kod nas trebalo da se hapsi

 2. Archelay says:

  Za ovakvih idiota potreban je model zakona Sovjetskog Savaza a to je dozivotna ili smrtna kazna.

 3. doktrina soka says:

  BUSE RUSIJU SA SVIH STRANA,JEDAN METAK -VELEIZDAJA,RESIO BI SVE PROBLEME.

 4. Риста says:

  Хаха...Кики...рики ће продавам само да се издржавам! Држава Русија "нема" пара да плаћа научнике и ја сам знао да ће руски научници уновчити своје знање како тако. Није то од данас, само данас избија и јавно. Олигарси Русије воде рачуна само о својим парама у западним банкама, и они нема шта да издају. Све су већ издали, али неће повући коју стотину милиона да плате руске научнике и обезбеде им какав такав живот. Зато руски научници, а видимо поприлично их је, и продају своје знање. Русија је појела .оно са својим килавим односом према научницима. Зато се у Америци сваке године руско научно село у Силиконској долини Калифорније повећава са новим руским научницима за 10%, јер мозгови Русије једноставно одлазе "трбухом за крухом". Што је још горе, млади руски лекари, инжињери, спортисти а још више обичан народ у колонама одлазе у Америку. У Русији добро живе само олигарси и државни врх а остали су просјаци спрам истих у другим већим државама. Путин више нема никакав ауторитет у Русији. Русија је пред колапсом, нажалост. Разлог? Олигархија, брале! Олигарх пљачка Русије је укинула родољубље и испред свега ставила доларе, бато. Да не буде забуне, исто је то и на Западу, само што су западни "олигарси" платили свој народ који има 10 пута већи стандард од Руса. Зато Западни народи остају у својим државама, јер капиталисти запада дебело воде рачуна о стандарду народа, а не као руски олигарси. Зато на Западу и немате тих говно револуција као на Истоку, где народи почесто и гладују. Наравно, када систем пређе у себичну пљачку својих богатстава, то значи да пљачка свој народ. Одговор народа је увек само један. Толика богатства а најсиромашнији народ међу великим народима Света.

 5. Риста says:

  Русија је срела "белу смрт" али је некако преживела. Нажалост, сада је срела и одлив становника јер проблем беле смрти нису решили како треба. Кад народ почне да рађа децу, онда држава мора да им обезбеди пристојан живот, а ако не, џаба повећање наталитета. Срамота. Русија је једина држава између 10 највећих држава Света која је за само 100 година, ТРИ пута мењала државни систем и државну идеологију. То ни коњ не би олако преживео. Већ 100 година људи на врху Русије увек нешто засеру и Руски народ се нађе пред променама које га уништавају. То што нема жива мира од спољних непријатеља, још некако и преживи али то што руски руководиоци засеру сваких 30 година и униште своју државу темељно, то се не преживљава тек тако. Данас гледамо последице. Да будем прецизан, уопште није 100 година. Русија је променила 3 државна система за само 60 година у прошлом веку. Од краљевског преко социјалистичког, до олигарх система. Сада плаћа цех. Ако стигне да га плати. Америка није променила ни један једини државни систем од када постоји. Британија и Француска су само једном мењале систем у задњих 500 година. А Русија 3 пута у 60 година и то ту скоро. Све у прошлом веку. Судећи по том просеку и сиромаштву Руса, Русија је опет испред промене државног система. Време је. Зато и кажем да је Русија поново пред колапсом. Русија данас уопште није неки стабилизујући фактор на планети, него је држава која већ 100 година дестабилизује Планету Земљу својим идиотским револуцијама и још идиотскијим олигарх капитализмом. Узнемиријуће промене у Русији тир пута у једном веку су довеле до тога да Русија данас нема ни једног пријатеља на Свету. Сви се плаше да се упусте са Русијом у неке дубље односе, јер Русија се промени сваких 30 до 50 година и све се мора поново. Мислим да ће Запад дебело размислити пре него што ће сести да скрштених руку још једном посматра земљотрес у Русији. Ако се Русија не тргне у следећи 10 година и не среди своје лопурде, Запад ће бити присиљен да је освоји и да не дозволи још један земљотрес на Планети.(Није родољубиво смоје стране? Па није, али те пљачке у Русији задњих 100 година су још мање родољубиве и зато се Русија налази пред новим колапсом, који овог пута НЕ треба дозволити. Ипак су Руси власници највећег богатства Планете и доста је било њиховог експериментисања. Ако ниси у стању да сам управљаш са својим богатсвима, а Русија није, онда ћеш га изгубити. То срање је управо испред Русије)

 6. persida says:

  U pravu si, Risto, za ruske oligarhe. A sto se tice promena sistema u Rusiji, nije lepo da za to okrivljujes Ruse kad i mala deca znaju da su Jevreji uz pomoc zapadnog kapitala izveli revoluciju, kako bi potom opljackali Rusiju.

 7. Gardista says:

  Zasto tolika kampanja oko hipersonicnog oruzja. Bolje da su Rusi cutali i stvarali...kao židovi i Kinezi.

 8. Риста says:

  Персида. Ко је подржао јевреје? Руски народ! И то толико фанатично, да су побили и прогнали све своје Романове и побили плус негде око 10, а неки "извори" тврде и 20 милиона самих себе у гулазима. Руси још увек плаћају ту своју грешку и до данас се нису опоравили. Ко је подржао Тита? Па Српски народ! И то толико фанатично да су побили на стотине хиљада самих себе широм Србије и на Голим Отоцима. Срби су платили своју грешку и они се до данас нису опоравили. Ко се масовно побунио против Тита? Сећаш ли се персице? Једино Хрвати. И награђени су за то дебело. Данас имају једну од најлепших држава на Свету а Руси и Срби једну од најбеднијих и најизолованијих држава. Мене понекад обузме неки тихи стид што су Хрвати то урадили а Срби нису. Политика није само родољубље! Од "само родољубља" се редовно умире па ко дуже издржи... Срби и Руси су се исцрпели са својим револуцијама, од геноцида па и само геноцида. То су тешке чињенице које данас Срби и Руси покушавају да сакрију под тепих, али их је притиснуо још тежи осећај тешког времена у које су довели себе захваљујући 50% и својем глупавом "патриотизму". Ништа Сорош, Јевреји и Запад не би могли учинити да их не подржи и сам народ масовно. За то имаш најновији пример - Авганистан и Авганистански народ. И Запад и Исток се данас труде да од њих насликају геноцидну слику талибана, али слаба вајда. Народ Авганистана, готово 90% је чврсто уз Талибане и то је тајна успеха Талибана. Ко је подржао Октобар у Србији? Српски народ. Срби су предали Милошевића и готово целу породицу му протерали и предали без речи све своје генерале а данас их називају још и издајницима и "титовим генералима". Па то су били и хрватски генерали али нису осуђени. Нису то извели никакви Сороши нити Јевреји, него Руски и Српски народ. Ако будемо и даље сакривали истину сами од себе, никада се нећемо ни освестити ни опоравити ни схватити. То је нешто као кома. Време је да се Срби пробуде, мада је сваким даном оклевања то буђење све даље од нас и зато масовно само-исељавање пролази без трунке узбуне. Нико Србе и Русе не тера да се исељавају а поготово не неки Јевреј. То се ми служимо заклоном који зовемо Сорош да не би видели сами себе и своје промашаје. Срби и Руси се сами исељавају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u