ШОK У МОСKВИ: Стране специјалне службе приближавају се најважнијој у историји ВОЈНОЈ ТАЈНИ РУСИЈЕ

ŠOK U MOSKVI: Strane specijalne službe približavaju se najvažnijoj u istoriji VOJNOJ TAJNI RUSIJE

14 avgusta 2021

Najnapredniji vojno – tehnički razvoj Rusije (prvenstveno oni koji se odnose na hipersonično oružje), postali su predmet velike pažnje stranih specijalnih službi.A neki ruski naučnici pristali su na saradnju sa neprijateljskim obaveštajnim službama. Bar se takvi zaključci mogu izvući iz događaja povezanih sa pritvaranjem stručnjaka za hiperzvučno oružje.

FSB je u četvrtak priveo u Moskvi Aleksandra Kuranova, generalnog direktora i glavnog dizajnera Istraživačkog preduzeća za hipersonične sisteme (NIPGS), u vlasništvu holdinga Leninets iz Sankt Peterburga.

Izvor TASS naziva Kuranova jednim od traženih “stručnjaka u oblasti razvoja u vezi sa ugljovodoničnim gorivom u avionima”.

Kuranov je poznat kao specijalista u oblasti fizike i hemije plazme, učestvuje u međunarodnim udruženjima, obavlja poslove po narudžbinama iz mnogih zemalja sveta. Kuranov je doktor tehničkih nauka, profesor Katedre za sisteme upravljanja Sankt Peterburškog državnog politehničkog univerziteta.

Na teret mu se stavlja članak “Veleizdaja”, u statusu je osumnjičenog. Na sudu nisu prijavljeni drugi detalji, slučaj je označen kao „strogo poverljivo“.

FSB je osumnjičila Kuranova za prenošenje informacija o naučnim dostignućima koja predstavljaju državnu tajnu građaninu strane države , rekao je za Interfaks obavešteni izvor.

Po njegovom mišljenju, budući da se dugo bavio hipersoničnim tehnologijama, uključujući razvoj hiperzvučnih aviona Ajak, Kuranov bi mogao otkriti tajne podatke strancima. Radove započete u sovjetsko vreme on je obavljao do 2000-ih.

On i njegove kolege već od 80-ih godina promovišu koncept fundamentalno novog hipersoničnog aparata, a od 90-ih traže izvore finansiranja svog projekta.

U maju 2001. je sa kineskom stranom potpisao sporazum o zajedničkom razvoju aparata iz koncepta “Ajaksa”. Projekat je osmišljen za 10-15 godina, a spoljni stručnjaci su ga procenili da vredi 70-80 miliona dolara.

Kuranov je redovno učestvovao na raznim međunarodnim forumima. Za njegove radove bili su zainteresovani i SAD i Kina. Autor je preko 120 naučnih radova, poseduje patente i autorska prava.

Prema prvim informacijama, u slučaju “Kuranov” nisu utvrđene veze sa drugim naučnicima, koji su ranije bili osumnjičeni za izdaju.

Tokom proteklih nekoliko godina, nekoliko predstavnika odbrambene nauke i vojno-industrijskog kompleksa, a prvenstveno stručnjaci za hipersonične tehnologije, privukli su pažnju ruske kontraobaveštajne službe.

Konkretno, u aprilu je Valerij Golubkin , profesor na Moskovskom institutu za fiziku i tehnologiju, optužen za veleizdaju. Njegova naučna interesovanja, sudeći prema podacima iz otvorenih izvora, nazvana su hipersoničnim strujanjem oko aviona.

Osim toga, krajem prošle godine uhapšen je još jedan zaposlenik TsAGI -ja, Anatolij Gubanov, koji je navodno radio na stvaranju civilnog hipersoničnog aviona. Osumnjičen je i za prenošenje tajne ruske vazduhoplovne tehnologije stranim obaveštajnim službama.

2018. godine, Viktor Kudriavtsev, zaposlenik Centralnog naučnoistraživačkog instituta za mašinstvo ( TsNIIMash), uhapšen je u slučaju izdaje. Istraga smatra da je naučnik podatke o hipersoničnim tehnologijama preneo u inostranstvo.

Godine 2019., drugi zaposlenik TsNIIMash -a, zamenik šefa Odeljenja svemirskih letelica, Roman Kovalev, uhapšen je pod optužbom za izdaju. A posebnost letelica je upravo u tome što su sposobne da razviju hipersoničnu brzinu.

Drugim rečima, pred nama je čitav niz događaja povezanih u jedan lanac. Pokazalo se da su brojni vodeći ruski naučnici koji rade na kritičnom odbrambenom području – hipersoničnom istraživanju – izdajnici svoje domovine.

Razvoj hipersoničnog oružja jedno je od najnaprednijih područja vojno-tehničkih istraživanja u svetu. Uz vojnu veštačku inteligenciju, hipersonično oružje može stvoriti odlučujuću vojnu prednost. Radi se, naročito, o brzini i neizbežnosti raketnog udara.Hiperzvučne projektile ne može presresti nijedan sistem protivraketne odbrane. Tako je tajna stvaranja hipersoničnog oružja jedna od najvažnijih vojnih tajni jedne zemlje.

Međutim, stvaranje takvog oružja zahteva ogromne intelektualne i finansijske troškove. Otuda i ne čudi što strane obaveštajne službe imaju ogroman interes za ruske hipersonične tehnologije.

Činjenicu da je Rusija trenutno vodeća zemlja u oblasti hipersoničnog naoružanja, posebno je saopštio šef Strateške komande Oružanih snaga SAD, admiral Čarls Ričard, na simpozijumu o raketnoj i svemirskoj odbrani u Alabami. „Rusija je, barem zasad, vodeća svetska država u oblasti hipersonične tehnologije i nastavlja da ulaže u razvoj supersonične tehnologije“.

U stručnoj zajednici mišljenje je da je Rusija na ovom putu napredovala mnogo dalje od zapadnih zemalja i Kine. A kineske specijalne službe su, očigledno, jedan od glavnih osumnjičenih u slučaju Aleksandra Kuranova.

Potpredsednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov, sugeriše da je naučnik mogao da prenese neke materijale na kinesku stranu van okvira postojećeg sporazuma o saradnji.

Na koji način Kinezi mogu koristiti informacije dobijene od naučnika zavisi od toga koje bi se informacije mogle preneti.

„Ako su ovo nepotpune informacije, to bi moglo dovesti do zastoja u istraživanju Kineza. U suprotnom, može doći do prekida. Kinezi sada stvaraju svoje hipersonično oružje, nedavno su testirali hiperzvučnu raketu “Zvezda-2”, koja ima osrednje karakteristike za takvo oružje.

Ali ako je moguće osigurati mogućnost navođenja ove rakete na cilj, pomoću aktivnih glava za navođenje, što Kinezi još ne mogu učiniti, to će uveliko unaprediti istraživanje “, objasnio je Sivkov.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivke says:

  tako bi i kod nas trebalo da se hapsi

 2. Archelay says:

  Za ovakvih idiota potreban je model zakona Sovjetskog Savaza a to je dozivotna ili smrtna kazna.

 3. doktrina soka says:

  BUSE RUSIJU SA SVIH STRANA,JEDAN METAK -VELEIZDAJA,RESIO BI SVE PROBLEME.

 4. Rista says:

  Haha...Kiki...riki će prodavam samo da se izdržavam! Država Rusija "nema" para da plaća naučnike i ja sam znao da će ruski naučnici unovčiti svoje znanje kako tako. Nije to od danas, samo danas izbija i javno. Oligarsi Rusije vode računa samo o svojim parama u zapadnim bankama, i oni nema šta da izdaju. Sve su već izdali, ali neće povući koju stotinu miliona da plate ruske naučnike i obezbede im kakav takav život. Zato ruski naučnici, a vidimo poprilično ih je, i prodaju svoje znanje. Rusija je pojela .ono sa svojim kilavim odnosom prema naučnicima. Zato se u Americi svake godine rusko naučno selo u Silikonskoj dolini Kalifornije povećava sa novim ruskim naučnicima za 10%, jer mozgovi Rusije jednostavno odlaze "trbuhom za kruhom". Što je još gore, mladi ruski lekari, inžinjeri, sportisti a još više običan narod u kolonama odlaze u Ameriku. U Rusiji dobro žive samo oligarsi i državni vrh a ostali su prosjaci spram istih u drugim većim državama. Putin više nema nikakav autoritet u Rusiji. Rusija je pred kolapsom, nažalost. Razlog? Oligarhija, brale! Oligarh pljačka Rusije je ukinula rodoljublje i ispred svega stavila dolare, bato. Da ne bude zabune, isto je to i na Zapadu, samo što su zapadni "oligarsi" platili svoj narod koji ima 10 puta veći standard od Rusa. Zato Zapadni narodi ostaju u svojim državama, jer kapitalisti zapada debelo vode računa o standardu naroda, a ne kao ruski oligarsi. Zato na Zapadu i nemate tih govno revolucija kao na Istoku, gde narodi počesto i gladuju. Naravno, kada sistem pređe u sebičnu pljačku svojih bogatstava, to znači da pljačka svoj narod. Odgovor naroda je uvek samo jedan. Tolika bogatstva a najsiromašniji narod među velikim narodima Sveta.

 5. Rista says:

  Rusija je srela "belu smrt" ali je nekako preživela. Nažalost, sada je srela i odliv stanovnika jer problem bele smrti nisu rešili kako treba. Kad narod počne da rađa decu, onda država mora da im obezbedi pristojan život, a ako ne, džaba povećanje nataliteta. Sramota. Rusija je jedina država između 10 najvećih država Sveta koja je za samo 100 godina, TRI puta menjala državni sistem i državnu ideologiju. To ni konj ne bi olako preživeo. Već 100 godina ljudi na vrhu Rusije uvek nešto zaseru i Ruski narod se nađe pred promenama koje ga uništavaju. To što nema živa mira od spoljnih neprijatelja, još nekako i preživi ali to što ruski rukovodioci zaseru svakih 30 godina i unište svoju državu temeljno, to se ne preživljava tek tako. Danas gledamo posledice. Da budem precizan, uopšte nije 100 godina. Rusija je promenila 3 državna sistema za samo 60 godina u prošlom veku. Od kraljevskog preko socijalističkog, do oligarh sistema. Sada plaća ceh. Ako stigne da ga plati. Amerika nije promenila ni jedan jedini državni sistem od kada postoji. Britanija i Francuska su samo jednom menjale sistem u zadnjih 500 godina. A Rusija 3 puta u 60 godina i to tu skoro. Sve u prošlom veku. Sudeći po tom proseku i siromaštvu Rusa, Rusija je opet ispred promene državnog sistema. Vreme je. Zato i kažem da je Rusija ponovo pred kolapsom. Rusija danas uopšte nije neki stabilizujući faktor na planeti, nego je država koja već 100 godina destabilizuje Planetu Zemlju svojim idiotskim revolucijama i još idiotskijim oligarh kapitalizmom. Uznemirijuće promene u Rusiji tir puta u jednom veku su dovele do toga da Rusija danas nema ni jednog prijatelja na Svetu. Svi se plaše da se upuste sa Rusijom u neke dublje odnose, jer Rusija se promeni svakih 30 do 50 godina i sve se mora ponovo. Mislim da će Zapad debelo razmisliti pre nego što će sesti da skrštenih ruku još jednom posmatra zemljotres u Rusiji. Ako se Rusija ne trgne u sledeći 10 godina i ne sredi svoje lopurde, Zapad će biti prisiljen da je osvoji i da ne dozvoli još jedan zemljotres na Planeti.(Nije rodoljubivo smoje strane? Pa nije, ali te pljačke u Rusiji zadnjih 100 godina su još manje rodoljubive i zato se Rusija nalazi pred novim kolapsom, koji ovog puta NE treba dozvoliti. Ipak su Rusi vlasnici najvećeg bogatstva Planete i dosta je bilo njihovog eksperimentisanja. Ako nisi u stanju da sam upravljaš sa svojim bogatsvima, a Rusija nije, onda ćeš ga izgubiti. To sranje je upravo ispred Rusije)

 6. persida says:

  U pravu si, Risto, za ruske oligarhe. A sto se tice promena sistema u Rusiji, nije lepo da za to okrivljujes Ruse kad i mala deca znaju da su Jevreji uz pomoc zapadnog kapitala izveli revoluciju, kako bi potom opljackali Rusiju.

 7. Gardista says:

  Zasto tolika kampanja oko hipersonicnog oruzja. Bolje da su Rusi cutali i stvarali...kao židovi i Kinezi.

 8. Rista says:

  Persida. Ko je podržao jevreje? Ruski narod! I to toliko fanatično, da su pobili i prognali sve svoje Romanove i pobili plus negde oko 10, a neki "izvori" tvrde i 20 miliona samih sebe u gulazima. Rusi još uvek plaćaju tu svoju grešku i do danas se nisu oporavili. Ko je podržao Tita? Pa Srpski narod! I to toliko fanatično da su pobili na stotine hiljada samih sebe širom Srbije i na Golim Otocima. Srbi su platili svoju grešku i oni se do danas nisu oporavili. Ko se masovno pobunio protiv Tita? Sećaš li se persice? Jedino Hrvati. I nagrađeni su za to debelo. Danas imaju jednu od najlepših država na Svetu a Rusi i Srbi jednu od najbednijih i najizolovanijih država. Mene ponekad obuzme neki tihi stid što su Hrvati to uradili a Srbi nisu. Politika nije samo rodoljublje! Od "samo rodoljublja" se redovno umire pa ko duže izdrži... Srbi i Rusi su se iscrpeli sa svojim revolucijama, od genocida pa i samo genocida. To su teške činjenice koje danas Srbi i Rusi pokušavaju da sakriju pod tepih, ali ih je pritisnuo još teži osećaj teškog vremena u koje su doveli sebe zahvaljujući 50% i svojem glupavom "patriotizmu". Ništa Soroš, Jevreji i Zapad ne bi mogli učiniti da ih ne podrži i sam narod masovno. Za to imaš najnoviji primer - Avganistan i Avganistanski narod. I Zapad i Istok se danas trude da od njih naslikaju genocidnu sliku talibana, ali slaba vajda. Narod Avganistana, gotovo 90% je čvrsto uz Talibane i to je tajna uspeha Talibana. Ko je podržao Oktobar u Srbiji? Srpski narod. Srbi su predali Miloševića i gotovo celu porodicu mu proterali i predali bez reči sve svoje generale a danas ih nazivaju još i izdajnicima i "titovim generalima". Pa to su bili i hrvatski generali ali nisu osuđeni. Nisu to izveli nikakvi Soroši niti Jevreji, nego Ruski i Srpski narod. Ako budemo i dalje sakrivali istinu sami od sebe, nikada se nećemo ni osvestiti ni oporaviti ni shvatiti. To je nešto kao koma. Vreme je da se Srbi probude, mada je svakim danom oklevanja to buđenje sve dalje od nas i zato masovno samo-iseljavanje prolazi bez trunke uzbune. Niko Srbe i Ruse ne tera da se iseljavaju a pogotovo ne neki Jevrej. To se mi služimo zaklonom koji zovemo Soroš da ne bi videli sami sebe i svoje promašaje. Srbi i Rusi se sami iseljavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *