ШОК У ПРИШТИНИ! АМЕРИКА ДИЖЕ РУКЕ ОД КОСОВА!?

ŠOK U PRIŠTINI! AMERIKA DIŽE RUKE OD KOSOVA!?

25 januara 2020

Ukoliko Priština ne promeni stav i ne posluša savet Vašingtona da ukine takse od sto odsto na promet robe uvedene Srbiji i BiH, Amerika će da izađe iz pregovaračkog procesa. U tom slučaju, takozvano „nezavisno Kosovo“ bi moglo da ostane na cedilu, bez podrške SAD.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel pokušao je da obe strane privoli da se primaknu pregovaračkom stolu, tako što će privremene institucije Kosova ukinuti takse, a Beograd prekinuti kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova u svetu.Kosovo može da ostane bez podrške Amerike

Sagovornici Sputnjika saglasni su u tome da Amerika ima, za razliku od EU, mnogo veći uticaj na predstavnike privremenih institucija Prištine, ali da zaista može da se desi da Amerika, ukoliko Kosovo ne bude „poslušno“, izađe iz celog procesa.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da su Albanci svesni da ne smeju da ostanu bez podrške Amerike.

„Upravo ta zavisnost od američke podrške daje najveću i moć i uticaj Americi da usmerava događaje na Kosovu. Zato je autoritet Trampa i njegove administracije toliko i bitan Prištini. Ovoga puta već imamo kritičnu situaciju u procesu razgovora između Beograda i Prištine, jer na Kosovu treba da se formira nova vlada (privremenih institucija), koja će morati da u vrhu agende svojih prioriteta ima ukidanje taksi. Američka administracija uvidela je da je sada presudan trenutak da jasno stave do znanja onima koji će voditi (privremene) kosovske institucije — šta od njih očekuju“, ističe Drecun.

SAD zna da Srbija iza sebe ima Ruse i Kineze

On napominje i da je Grenelu prvobitni zadatak bio da Kosovo i Beograd dovede do nekog „preimenovanog“ dijaloga u kratkom roku, zbog predsedničkih izbora u Americi, a da sve bude usmereno na ekonomsku saradnju Beograd i Prištine. To se, samo delom, realizovalo otvaranjem avio-linije i planovima za oživljavanje železničkog saobraćaja na istoj relaciji.

Politikolog Dragomir Anđelković podseća da je Amerika postavila rokove za obe strane za rešenje ovog problema, pa prema tome ostaje otvoreno pitanje da li će, ako oni budu probijeni, neko snositi sankcije za to.

„Kosovo, pre svega, nije država, već protektorat, gde Vašington ima zadnju reč. Ako Vašington zaista želi da se angažuje, oni lako mogu kosovske Albance da privole razumu i da ih nateraju da ukinu takse i da nastave pregovore. U krajnjoj liniji, Amerikanci, ako hoće, mogu da se izbore za neki aranžman koji bi podrazumevao i podelu Kosova. Drugo je pitanje da li oni to hoće i da li im to odgovara“, objašnjava Anđelković.

Po njegovim rečima — Amerika nije promenila stav od ranije, ali je svesna da Srbija sada nije usamljena u svetu, i da, koliko god je Vašington pritiska, ima veći manevarski prostor od Prištine zbog podrške moćnih zemalja.Amerika je pomalo nervozna

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca, kaže:

„Sve što se godinama dešava na Kosovu, dešava se zahvaljujući Americi. Vašington preko Kosova želi da ima primat na Zapadnom Balkanu. Ne mislim da je kosovska vlada samostalno uvela takse Srbiji, a Grenel je taj koji je mogao, da je hteo, da dođe u Beograd i obelodani da je Priština ukinula takse. Meni sada sve ovo deluje kao da Amerikanci žele da ucene Srbiju time da ne nastavlja diplomatsku ofanzivu za povlačenja priznanja Kosova. U neku ruku, čini mi se da taj srpski uspeh pomalo i nervira Ameriku“.

Beriša, ali i ostali sagovornici, smatraju da će pritisak i na Beograd i na Prištinu biti veći, kako se budu bližili američki predsednički izbori. Zato što Tramp želi da pokaže da je Amerika dominantna sila i u ovom delu sveta.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Nine says:

    I šta je još izjavio Milovan Drecun, koji je kao jedan od glavnih telala, davno izjavio da je "stvaranje Velike Albanije nezaustavljiv proces". A šta je izjavio dežurni analitičar Anđelković koga to više zanima. Naravno, uvek je u prvom planu ukidanje carine (a ne takse) od 100% na uvoz robe, ali se malo skreće pažnja javnosti na preuzetu obavezu, po nalogu Grenela, da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje prizanja nezavisnosti Kosova, dok nalogodavac i dalje vrši pritisak na one države koje još nisu priznale nezavisnost tog dela nelegalno okupirane teritorije Srbije da to učine. Kad znaju da to nikad neće učiniti Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija (članice Evropske unije u koju Srbija nikad neće ući) onda je daleko lakše prisiliti onog koga su "doveli na vlast" da to učini, protivno i Ustavu republike Srbije i Rezoluciji 1244 OUN. I pored toga što Priština nije ispunila ni onaj jedini zahtev na koji se obavezala formiranje Zajednice srpskih opština, o kome aktuelna vlast više i ne govori, jer je, po zahtevu Vučićeve Srpske liste, Ustavni sud "Republike Kosovo" ocenio da je ta odredba Briselskog sporazuma suprotna ustavu te samoproglašene Republike pregovori će se nastaviti. Pregovori o čemu? O pravno obavezujućem sporazumu, odnosno formalno pravnom priznanju nezavisnosti Kosova. To će biti najsramniji ćin koji je jedna vlast učinila u savremenom svetu.

  2. Gagi says:

    Amerika uopste nema zelju da pravicno resi pitanje KiM. Ovo su diplomatski pokusaji da se stvari dovedu na prethodno stanje jer su aktivnosti Srbije doveli do odredjenih pozitivnih pomaka. Za sada je situacija neresiva. Sve dok je baza Bondstil na KiM dotle ce clanice Nato pakta da stite i podrzavaju chipetara jer su oni dokazani i lojalni partneri. Kada bi Srbi sutradan usli u tu zapadnu koaliciju, ni onda ne bi imali povoljniji tretman u odnosu na chipetare jer su oni vec odavno dokazali svoje saveznistvo.Resenje jedino moze da se dogodi ako nastane neki veci vojni sukob pa se onda eliminise nato gnezdo na KiM. Jedino u tom slucaju chipetari mogu da ostanu bez podrske i zastite jer onda nece vise biti interesantni. Dok se to ne ostvari, ako se ikada ostvari, moze samo da se cinculira i gubi vreme na neke jalove politicke pokusaje.U svemu ovome je jedino dobro to, sto ce "nasi" politicari imati zagarantovan angazman do svoje penzije. I posle penzije mogu da budu angazovani kao savetnici, da mladjim kolegama prenesu svoja dragocena iskustva u "resavanju" teskih politickih problema. Nekako smo mlitavi i nedoreceni, nema snaznih politickih akcija da se uzburkaju duhovi, nema nikakvog revansizma za svakodnevne muke koje trpimo od stranih najamnika na KiM. Sva ova borba je nekako bleda i neuverljiva, narocito sada kada imamo "jake partnere" koji bi mogli da stanu iza nas.

  3. milorad2 says:

    sad će sda puste vodu u klozetu i da puste šip.G. da otplutaju to je još pre DVE god odlučeno ali preko englea i ostalih plaćenih lobista šiptari to odlažu i odlažu..e sad više nema odlaganja je poseta ćelavog brkice iz USA nije ništa produktivno doprinela samo ga je markirala kao nepouzdanu i bezbednosno opasnu osobu za USA. Sad će sitna mastiljara da ima ozbiljne probleme zbog te love koju je dobio da privatno sa političkim autoritetom USA zastupa mafijaška plemena.Ne bih se začudio da prodje ko onaj pedofil i makro onomad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *