ШОК У ПРИШТИНИ, ПА КОД ВУЧИЋА

ШОК У ПРИШТИНИ, ПА КОД ВУЧИЋА

15 октобра 2020

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак, после дводневне посете Приштини, стиже у Београд.

Лајчак је, према најавама из Брисела, требало да убеди тамошње званичнике да за преговарачки сто врате питање заједнице српских општина и тако омогуће наставак дијалога, данас по подне стиже у Београд, где ће се састати са највишим представницима власти.Са каквим резултатом на вечерашњи разговор са председником Србије Александром Вучићем стиже Лајчак знаће се можда нешто конкретније после конференције за медије коју је најавио за данас пред полазак за Београд, али, судећи по досадашњем току разговора – Лајчакова мислија у Приштини није успела.

Још пре него што је авион у ком је био Лајчак слетео у Приштину, специјалном изасланику ЕУ је из косовске владе стигла порука да од формирања заједнице српских општина нема ништа, а онда су му и Хашим Тачи и Авдулах Хоти поручили да је за њих једина тема дијалога узајамно признање и да ништа неће бити примењено пре тога.

И представници политичких партија са којима се Лајчак састао, као и цивилни сектор, судећи по информацијама са друштвених мрежа и медија, апострофирали су дијалог као процес који се подразумева, али чији је циљ искључиво коначни споразум Београда и Приштине, односно међусобно признање.

“Разговарамо о коначном споразуму о узајамном признању. Ништа се неће применити, док се не закључи коначни споразум о узајамном признавању и док не буде ратификован у Скупштини. Тада започиње примена”, јасан је био Хоти, а ни од осталих саговорника Лајчак није чуо другачије тонове.

Шта у таквој ситуацији Лајчак, сем што, како је изјавио, очекује предлог Приштине за наставак имплементације бриселског споразума, може да тражи и понуди Београду, да би дијалог био настављен?

“Далекосежну одлуку”, како је дефинисао очекивања Брисела од Александра Вучића, сигурно не може.

Без обзира на уверење специјалног изасланика ЕУ да је време да се процес дијалога приведе крају и постигне свеобухватни споразум, коначног решења неће бити без компромиса, непромењен је став Србије и њеног председника.

Вероватно свестан тога, посредник у дијалогу ЕУ, је у интервјуу за Kорд (Цорд) нагласио да ће ЕУ обезбедити онолико времена колико је неопходно да се до договора дође без вештачког убрзавања.

“Искуство ме је научило да никада није добро наметати вештачке рокове и лично нисам поставио никакав рок”, поручио је Лајчак.

“Нећу трговати територијом Kосова нити чинити уступке”

“Нећу трговати територијом Kосова нити чинити уступке”, изјавио косовски премијер Авдулах Хоти у интервјуу за емисију “Балкан” на АБЦ Неwс.

Премијер привремених приштинских институција изјавио да, када је реч о дијалогу са Београдом, неће прихватити решење које оставља отворена питања, преноси Зери.

“Нећу трговати територијом Kосова нити чинити уступке”, рекао је Хоти у интервјуу за емисију “Балкан” на АБЦ Неwс.

(Тањуг)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Gardista says:

    Ko je on da se pita, formiratu UDB-u i resiti problem ili pustiti Legiju. Za 24h, sve bi bilo reseno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u