ШОK У РУСИЈИ! ОПШТИ ХАОС ЗБОГ ХИПЕРСОНИЧНИХ РАKЕТА! Научници оптужени за велеиздају, у Kремљ стигло узнемирујуће писмо!

ŠOK U RUSIJI! OPŠTI HAOS ZBOG HIPERSONIČNIH RAKETA! Naučnici optuženi za veleizdaju, u Kremlj stiglo uznemirujuće pismo!

19 maja 2023

Tri ruska akademika koji su radili na tehnologiji hipersonične rakete suočavaju se sa „veoma ozbiljnim optužbama“, saopštio je Kremlj u sredu, u istrazi o izdaji koja je izazvala šok u ruskoj naučnoj zajednici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da mu je poznato otvoreno pismo sibirskih naučnika u odbranu muškaraca, ali da je slučaj stvar službi bezbednosti.U pismu, objavljenom u ponedeljak, kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šiplkuka i Valerija Zveginceva su ih branile i navele da tužilaštvo preti da nanese ozbiljnu štetu ruskoj nauci.

– Svakog od njih poznajemo kao patriotu i pristojnu osobu koja nije sposobna da uradi ono za šta ga sumnjiče istražni organi – rekli su.

Obaveštenja o akademskim konferencijama unazad nekoliko godina pokazuju da su uhapšeni naučnici bili česti posetioci.

Godine 2012. Maslov i Šipljuk su na seminaru u Turu u Francuskoj predstavili rezultate eksperimenta o projektovanju hipersoničnih projektila. Sva trojica su 2016. godine bili među autorima poglavlja knjige pod naslovom „Hipersonični objekti kratkog trajanja za aerodinamička istraživanja u ITAM-u, Rusija“.

U otvorenom pismu njihovih kolega iz ITAM-a, Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku Kristijanovič u Novosibirsku, navodi se da su materijali koje su naučnici predstavili na međunarodnim forumima više puta proveravani kako bi se osiguralo da ne sadrže ograničene informacije.

Slučajevi su pokazali da „bilo koji članak ili izveštaj može dovesti do optužbi za veleizdaju“, navodi se u otvorenom pismu. „U ovoj situaciji ne plašimo se samo za sudbinu naših kolega. Jednostavno ne razumemo kako da nastavimo da radimo svoj posao“, dodaju.

Predsednik Vladimir Putin se hvalio da je Rusija svetski lider u proizvodnji hipersoničnih projektila, sposobnih da putuju brzinom do 10 maha (12.250 km/h) kako bi izbegli protivvazdušnu odbranu.

Ukrajina je u utorak saopštila da je uspela da uništi šest komada oružja u jednoj noći, iako je Rusija to osporila.

(Klix)

KOMENTARI4 komentara

 1. Vojna i ojdeSveBashSve says:

  Koga je briga... Sve je zombi mdtvilo...

  • RSV says:

   Ala vi lupate gluposti

 2. Rista Bre says:

  Ao, navučnici zbunjeni? Ne znaju kako da rade svoj posao? Jadni oni. Koliko košta izdržavanje porodice u Francuskoj? Pa namlatili se naučnici love u Rusiji i plaćaju molećivi život svojim porodicama kao i oligarsi. A kad se Francuzima digne oni im oduzmu pare i isteraju iz države. Govna ostaju govna, bilo čija. Staljin je napravi atomsku bombu bRez zapadne tehnologije, pa ondak još veću pa još više i na kraju najveću bombu na svetovima od koje se svi useravaju, ali svaki naučnik koji se približio granici na 200 km bio je odmah smaknut u glavu. A ova današnja goveda se pitaju kako da rade svoj posao? Nisu oni puno izdali, ostavili za kada pobegnu na Zapad pa da im Zapad plati koji milion dolara. Goveda. E saće rade kao i nemački naučnici i zarobljenici posle rata. Radiš da preživiš. Eto kako će im se oma izbistriti u glavi. Zaboraviće i na svoje janičarske i podguzne porodice na Zapadu.

 3. Kole says:

  Ekstremno glup i nejasan tekst!! "Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da mu je poznato otvoreno pismo sibirskih naučnika u odbranu muškaraca, ali da je slučaj stvar službi bezbednosti." Ovako nešto samo debil može da napiše..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *