ŠOK U SARAJEVU: Vijori se srpska zastava i Gavrilo Princip

ŠOK U SARAJEVU: Vijori se srpska zastava i Gavrilo Princip

29 juna 2014

Zavetnici-Princip-650x487Članovi srpske desničarske organizacije „Zavetnici“ na Vidovdan 28. juna izveli su performans u Sarajevu. Na mestu gde je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda aktivisti ove organizacije raširili su srpsku zastavu i raširili transparent sa likom principa i porukom „Srpski Princip zauvek živi“.

Slike njihove akcije preplavili su društvene mreže, a akcija je izazvala bes u Federaciji Bosne i Hercegovine gde Gavrila Principa smatraju teroristim. Negativni komentari i pretnje upućene učesnicima akcija pokazuje da se javnosti u Federaciji BiH nije dopalo da su srpski desničari po danu izveli jedan „nacionalistički ispad“ u sred Sarajeva.

– Nekoliko članova rukovodstva i pristalica Srpskog sabora Zavetnici juče na Vidovdan stogodišnjicu Sarajevskog atentata bilo je na mestu događaja da oda počast jednom od najvećih srpskih sinova Gavrilu Principu.

Predstavnici organizacije su na mestu atentata naposredno pred početak zvanične ceremonije u čast Franca Ferdinanda izašli sa transparentom. Okupljeni građani kao i predstavnici EU koji su se tu nalazili sa nevericom su posmatrali ceo događaj. Reakcije nije bilo, a po našem polasku neki su čak prilazili i tražili da i oni slikaju transparent.

Međutim od jutros na mejl organizacije stižu pretnje i uvredljivi komentari od strane pojedinaca i organizacija iz Sarajeva. Poručuju nam da će nas kazniti jer „smo se drznuli da dođemo u njihov grad sa srpskim obeležijima“. Nekoliko puta od jutros je pokušano i da nam se obori sajt – kaže predsednik Srpskog sabora „Zavetnici“ Stefan Stamenkovski.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. slaven says:

  NISTA CUDNO STO SE BUNE ,PA ONI SU UVJEK OKUPATORE DOCEKIVALI CVIJECEM ,PA IM JE ZATO PRINCIP TERORISTA ...

 2. STOJAN says:

  JOS JEDAN DOKAZ...NEMA MIRA NA BALKANU.SVE JE PODIJELJENO,VJERA,KULTURA,TRADICIJA,ISTORIJA, A NOVIH POGLEDA I MUDROSTI NEMA..

 3. Ljiljana Ćuić says:

  Gavrilo Princip, "Nepredvidivi su putevi božanski!" Maloletan dečak, idealista, rodoljub, "Mlada Bosna" zanesenjaci, njihova slava ne bledi. I ovde se potvršuje istina "Srbin je među drugim ljudima, kao planina među brdima!" Ne mogu ni ja da u stihove stavim svu veličinu koju srpski rod zaslužuje. Mi uvek gledamo čoveka, težimo da proniknemo u dušu da razumemo, ako se desi incident to je iz očaja. Žao mi je što su ubijeni Ferdinand i Sofija, stradali su kao simboli nepravde koju srpski narod trpi od postanka do danas.Našli su se kao i Gavrilo Princip u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Gavrilo Princip ophrvan bolom koji trpi srpski narod, Ferdinand i Sofija slavoljubivi, gordi, bez saosećanja, oholi gospodari koji ne priznaju slobodu drugih, sloboda je smisao ljudskog života, borba za slobodu isto je što i borba za život, ko nam ugrožava slobodu tera nas da da za sebe i njega rešimo "život ili smrt" kad je u pitanju sloboda naroda to je obaveza.

 4. Mirjana says:

  onaj ko ume da trpi i da nekaze nista kada ga tlace ,on ce ustati kada se ne nadate;snaga kojom si trpeo izlazi istom snagom kao Arhimedov zakon potapanja tela...sve je na mestu ...istina se ne moze sakriti ...

 5. Mirjana says:

  ne kaze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *