ШОК У УКРАЈИНИ: Зеленски би могао да буде оптужен

ŠOK U UKRAJINI: Zelenski bi mogao da bude optužen

19 maja 2024

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski bi mogao biti optužen za podrivanje demokratije u Ukrajini nakon što mu mandat istekne 20. maja.

Ako Zelenski ostaje na funkciji, on će biti podložan optužbama da je iskoristio rat da podriva demokratiju tako što je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog „prijatelja“, šefa kabineta, Andreja Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.Jermak i Zelenski se toliko retko pojavljuju jedan bez drugog da je Oleg Ribačuk, koji je bio šef kabineta bivšeg predsednika Viktora Juščenka, rekao da se neko pita ko je glavni i da li su oni uopšte više odvojeni ljudi.

– Jermak je, za razliku od mnogih njegovih prethodnika, tamo stigao bez ikakvog iskustva u vladi – rekao je Ribačuk.

– On je od samog početka ponavljao ovu mantru: „Moj jedini san, moja jedina ambicija je da budem senka predsednika, da budem svuda gde bi predsednik želeo da budem“.

Jermakova bliskost sa predsednikom — i očigledan uticaj na njega — izazvali su čitav niz optužbi: da je nedemokratski konsolidovao vlast u kabinetu predsednika, nadgledao nepotrebnu čistku najviših zvaničnika, uključujući vrhovnog komandanta generala Valerija Zalužnog i tražio ličnu kontrolu nad skoro svakom velikom ratnom odlukom.

Sada će se, međutim, legitimitet predsednika i njegovog najvišeg savetnika suočiti sa još većim izazovima pošto petogodišnji mandat Zelenskog zvanično ističe 20. maja.

Ako Zelenski ostane na funkciji, biće podložan optužbama da je iskoristio rat da nagriza demokratiju.

Osim toga, jedan od ukrajinskih političara, koji je želeo da ostane anoniman, priznao je novinarima da nivo poverenja u Zelenskog opada, uključujući i postupke šefa njegovog kabineta Andrija Jermaka.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Međutim, izbori su otkazani zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je naveo da izbori sada „nisu pravo vreme“, istakavši da ovo pitanje treba staviti na kraj.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    zelnski može da preživi ovo samo pod jednim uslovom,da napusti vlaast u kijevu i ako ima sreće prebegne u rusiju kao SVEDOK POKAJNIK u slučaju američke mafijaške privatne agresije i specijalnog rata protiv UKRAJINE i RUSIJE..mislim da je to i njemu jasno...jer u pitanju je PRIVATNI poduhvat nekoliko gruoa unutar američke oligarhije itzv. duboke države uz zloupotrebu američki državnih resursa i organizacija...to što su bajden&sons radili je samo vrh ledenog brega u ukrajini,mali poslič sa strane i honorar za SITNE igrače..kada se pogleda bajdenova politička zalednjina,poreklo i njegova karijera jesno je da je on uvek bio 3 postava, običan plaćeni izvršioc čija je karijera u birokratiji gurana kao isplata za njegovo prljavo politčko delovanje...čak i u americi je konsnezus da je tip gadna lažovčina i dvolično kolpile bio, ali to kod njih predstavlja pohvalu na uvredu pošto je to postalo do krajnjosti izčašeno društvo i država,pogotovo u politici i finansijama...zelenski je svedok svega toga i on sigurno mnogo toga zna i iz prve i iz druge ruke, a i on je samo sporedan igrač potrošna roba,plaćeni sitni izvršioc i glumac,koji je sticajem okolnosti morao da bude pripušten i u unturašnji krug odlučivanja i informacija...to bi moglo glumcu da spase glavu jer i da je znao i da nije znao kada dodje kraj svi potencijalno opasni svedoci iz kontejnera "potrošne robe" ove privatne pljačke u ime USA i NATO će biti uklonjeni ako operacija propadne a svi su izgledi da će propasti...

  2. Miki says:

    Ovaj Jermak je nešto ko' Mira Marković?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *